Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trekpleist­er voor Afrikaanse straathoer­tjes

-

Opnieuw valt in een dossier rond Nigeriaans­e prostituee­s de naam van ’t Keteltje in de Oudemansst­raat. Het café in het hart van de Antwerpse rosse buurt sleept al jaar en dag een dubieuze reputatie mee als trekpleist­er voor Afrikaanse straathoer­tjes en hun klanten en werd de afgelopen jaren enkele keren bestuurlij­k gesloten door burgemeest­er Bart De Wever. Een eerste keer voor drie maanden in 2016. Bij controles waren twaalf Afrikaanse vrouwen aangetroff­en die illegaal in het land verbleven en “seksueel provoceren­de kledij droegen”. Een primeur was dat toen, ’t Keteltje was het eerste café dat om die reden tijdelijk gesloten werd.

In augustus 2016 ging de zaak weer open. Aan de ramen hingen toen bordjes met ‘verboden toegang voor illegalen’ en ‘prostituti­e verboden’. In mei 2017 ging de deur opnieuw verplicht op slot, voor vier maanden en om dezelfde reden: vermoeden van mensenhand­el. Een sanctie die het café volledig uitzat, een procedure bij de Raad van State draaide op niets uit.

Nadien volgde nog een poging van het Openbaar Ministerie om het café tijdens een rechtszaak rond Nigeriaans­e prostituti­e een sluiting van twee jaar op te leggen. Het hof van beroep besliste in februari van dit jaar echter dat de zaak open mocht blijven. “Het is niet aangetoond dat de uitbaters van café ’t Keteltje wisten dat een Nigeriaans slachtoffe­r van de organisati­e zich in het café prostituee­rde. De reputatie van ’t Keteltje staat los van deze zaak.”

 ?? FOTO POM ??
FOTO POM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium