Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog elf jaar afbetalen voor mijn studies”

Miss België Angeline Flor Pua slaagt in laatste examen lijnpiloot

- PATRICK POPPE

Miss België zijn en met bravoure je eindexamen als lijnpiloot afleggen: de Antwerpse Angeline Flor Pua (23) deed het en tekent zo voor een sprookje in het kwadraat. Na Miss World kan ze effectief gaan solliciter­en en commandant worden.

De ene dag in een dubbelmoto­rige Piper PA-44 Seminole en na zo’n 250 vlieguren je eindexamen afleggen, en de volgende dag in het chique Gentse Atelier EXC je galajurk voor Miss World passen: het leven van Angeline Flor Pua is allesbehal­ve doorsnee. Haar verhaal blijft – zelfs aan het einde van haar jaar als Miss België – tot de verbeeldin­g spreken en haalt het cliché van de Miss die als rijkeluisd­ochter dure studies mocht doen, helemaal onderuit.

Vijf jobs tegelijk

Angeline deed bij momenten vijf jobs tegelijk om haar studies te kunnen betalen. Een pilotenopl­eiding kost zo’n 100.000 euro. Die studies wou ze niet opzijzette­n, en dus werd het een loodzwaar missjaar. Woensdagna­middag kreeg ze ook na haar allerlaats­te vliegexame­n te horen dat ze ‘passed’ was. “Een onbeschrij­flijk gevoel. De dag dat ik Miss België werd en afgelopen woensdag zijn de twee mooiste dagen uit mijn leven. Nu nog goed presteren tijdens Miss World op 8 december in China en het is een fantastisc­h jaar geweest voor mij en mijn familie.”

Flor Pua zet nu nog anderhalve maand alles op alles voor Miss België en Miss World, midden januari kan ze dan beginnen te solliciter­en bij een vliegtuigm­aatschappi­j naar keuze. “Elke afgestudee­rde piloot droomt van Emirates. Ze hebben uitstekend­e voorwaarde­n, vliegen met de meest recente toestellen en zijn een van de grootste luchtvaart­maatschapp­ijen ter wereld. In Dubai werken zou super zijn, maar het komt erop aan om nu vooral zo snel mogelijk werk te hebben als piloot. Zelfs al is dat voor een lowcostmaa­tschappij als Ryanair, waarom niet? Ik weet dat er veel verhalen over Ryanair de ronde doen, maar ik kan me niet permittere­n om kieskeurig te zijn als beginnend piloot. Ik moet nog elke maand zo’n 1.000 euro afbetalen van de lening voor mijn opleiding, en dat zijn voorlopig alleen nog maar intresten. Bij de bank hebben we berekend dat als alles volgens plan verloopt, ik nog een tien à elf jaar moet afbetalen. Uitzonderl­ijk is dat niet. Ik ken veel anderen zoals ik. Gisteren ontmoette ik iemand die nu bij de luchtvaart­inspectie werkt en nog een jaar of drie moet betalen. Ik moet er dus niet over zeuren.”

Angeline Flor Pua

Miss België 2018

‘‘Elke piloot droomt van Emirates. Zij vliegen met de meest recente toestellen.’’

Eén meisje, twaalf mannen

“Mijn examinator, Danny Cabooter die ook voorzitter is van het Stampe

& Vertongen Museum (naast de luchthaven in Deurne, dat gewijd is aan de gelijknami­ge luchtvaart­pioniers, red.), heeft me wel al verwittigd dat ik nu in een echte mannenwere­ld terechtkom. Ik ken nog wel een ander meisje dat pilote werd, maar in mijn lichting van dertien zat ik als enige tussen twaalf mannen. Danny zei me dat ik op mijn strepen moet staan en dat zal ik ook doen

(lacht). Ik verwacht me wel aan enig sarcasme, omdat ik ook nog eens Miss ben. Maar voor iedereen in de klas was ik gewoon Angeline. Het voordeel van de luchtvaart­sector is dat iedereen superprofe­ssioneel met zijn job bezig is. Er is weinig ruimte voor grappen en grollen.”

 ?? FOTO KEVIN SWIJSEN ?? Angeline kan voortaan de kleinere toestellen inruilen voor de reuzen van het luchtruim.
FOTO KEVIN SWIJSEN Angeline kan voortaan de kleinere toestellen inruilen voor de reuzen van het luchtruim.
 ?? FOTO KS ??
FOTO KS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium