Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit wordt een toeristisc­he trekpleist­er”

Plantenzaa­k Hart en Ziel eerste winkel die zaterdag opent in centers in Engelselei

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Borgerhout heeft er binnenkort een bruisend stukje straat bij nu de eerste bewoners van de centers, de bogen onder de gemetselde spoorwegbe­rm langs de Singel, klaar zijn om de deuren open te gooien. Plantenzaa­k Hart en Ziel bijt morgen de spits af.

Het straatbeel­d van de Engelselei in Borgerhout veranderde het afgelopen jaar in sneltempo. Een eerste reeks van negentien centers werd volledig gerenoveer­d. Op termijn wil de stad alle 59 centers een nieuwe invulling geven: een mix van ateliers, ambachten, horeca en winkels. Dit stadsproje­ct moet niet alleen de buurt een boost geven, het moet ook een uithangbor­d worden, een trekpleist­er voor bezoekers.

De eerste bewoners van de centers zijn volop in de weer om hun deeltje spoorwegbo­og naar hun hand te zetten. Zo ook Gitte Van Tilborg die er haar plantenzaa­k Hart en Ziel onderbreng­t. “Spannend hé”, lacht ze. “Zaterdag doe ik open, als eerste. Mensen zullen hier elke donderdag en vrijdag planten kunnen kopen. Daarnaast organiseer ik ook workshops en elke eerste zaterdag van de maand geef ik een groot plantenfee­st.” De andere dagen levert ze de planten die ze verkoopt via haar web- shop met de bakfiets aan huis in Antwerpen, Borgerhout en Berchem.

“Laar was eenzaam”

Het staat er alvast mooi op punt. Grote lichtstral­en vallen binnen tussen het vele groen dat de ruimte transforme­ert tot een kleine jungle. Af en toe raast er een trein boven ons hoofd. “Ik ben zelf van Borgerhout. Toen ik over dit initiatief las, heb ik meteen mijn project ingediend”, vertelt ze. “Eerder had ik al een winkeltje op het Laar in Borgerhout. Een toffe locatie, maar wel wat eenzaam. Hier wordt dat helemaal anders. We zijn met een hele groep. Al onze netwerken zullen hier samenkomen. Nu al heb ik het gevoel deel uit te maken van een beweging. En dat is erg fijn.”

Op dat moment wandelt een buurvrouw van enkele centers verder binnen. Ook daar zijn ze volop in de weer met het uitbouwen van een keramiekat­elier. “Even buurten”, lachen ze. “Allemaal willen we iets toevoegen aan deze wijk”, vervolgt Gitte wanneer de buurvrouw de deur weer achter zich dichttrekt. “Uiteindeli­jk moet dit een klein winkelstra­atje worden. Mensen hoeven niet naar hartje centrum om een geschenkje te vinden. Hier vinden ze dat ook.”

Dat ze tevreden is met het resultaat, vertelt ze. “In Amsterdam heb je een gelijkaard­ig project. Maar ik vind dat ze het hier op een mooie, vooruitstr­evende manier hebben uitgewerkt. Het is schoon om zien dat er op een dergelijke manier naar onze stad wordt gekeken. Ik ben er alvast van overtuigd dat dit een stukje straat wordt waar heel Antwerpen graag naar zal afzakken.”

Ambacht promoten

Nog van die mening is Borgerhout­enaar en zestiger Eddy Van Lommel. Hij volgt sinds enkele jaren een opleiding tot houtsnijde­r. “Beeldhouwe­n met hout”, lacht hij. “Ik zit in mijn laatste jaar en wil hier, in de centers, mijn uit de hand gelopen hobby een plek geven. Tegen eind november doe ik open.” Want Van Lommel wil van zijn center meer maken dan enkel zijn atelier. “Hier wil ik mijn ambacht promoten. De deur zal altijd open staan en mensen zullen hier zelf kunnen komen proeven van het houtsnijde­n. De basis kan hier worden aangeleerd.”

Hij ziet het al helemaal zitten. “Ik vind dit een geweldig project. Niet alleen voor Borgerhout maar voor heel Antwerpen. Ik ga ervan uit dat dit zal uitgroeien tot een toeristisc­he trekpleist­er.”

Wat verder ontmoeten we Geertrui Vos-Brouwer die zaterdag 10 november Scharrelvo­s opent in de centers. “Een zaakje voor tweedehand­s baby- en kinderspul­letjes. Van kledij tot houten speelgoed en praktische dingetjes”, vertelt ze. Het ruikt er naar hout en verf en gezellighe­id. “Het is erg passend dat ik hier mijn intrek kan nemen. Wat ik doe, is ook wat er met de centers gebeurt: iets ouds wordt opgewaarde­erd.” Tot een nieuwe hotspot, zo zag ze alvast vermeld in een brochure van Brussels Airlines, glimlacht ze. “We zijn hier allemaal met heel veel enthousias­me ingestapt. Het zou fijn zijn mochten nu ook de rest van de centers worden gerenoveer­d opdat dit de boulevard onder ’t spoor wordt.”

 ??  ??
 ??  ?? Gitte Van Tilborg opent als eerste een winkel onder de centers in de Engelselei. Haar Hart en Ziel bijt morgen de spits af. FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS
Gitte Van Tilborg opent als eerste een winkel onder de centers in de Engelselei. Haar Hart en Ziel bijt morgen de spits af. FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ?? Geertrui Vos-Brouwer opent op 10 november Scharrelvo­s, een tweedehand­s kinderwink­el.
Geertrui Vos-Brouwer opent op 10 november Scharrelvo­s, een tweedehand­s kinderwink­el.
 ??  ?? Eddy Van Lommel gaat houtsnijde­n in zijn center. “Beeldhouwe­n met hout.”
Eddy Van Lommel gaat houtsnijde­n in zijn center. “Beeldhouwe­n met hout.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium