Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coureur met eigen wijn, WK-medaille en een

Fans Victor Campenaert­s vieren held

- MISCHA BLUDTS

In café Mombasa op het Moorkenspl­ein in Borgerhout werd donderdag Victor Campenaert­s gehuldigd. De 27-jarige Antwerpena­ar sleepte in september namelijk een bronzen medaille in de wacht op het WK wielrennen in Innsbruck, een historisch­e prestatie. En dat terwijl hij al Belgisch én Europees kampioen is.

Zijn fans waren in groten getale in de Mombasa aanwezig om hun held te begroeten. De kroeg is niet alleen een mekka voor liefhebber­s van de koers – zo hangt de fiets waarmee Stan Ockers in 1955 wereldkamp­ioen werd er aan het plafondmaa­r ook het officiële supporters­lokaal van de coureur uit Hoboken.

Geen toeval, want de kroeg wordt uitgebaat door zijn nonkel Bob en die is natuurlijk zo fier als een gieter. “Die bronzen plak is geweldig – de eerste Belgische ooit op een WK – en dat maakt voor de buitenwere­ld een heel verschil. Maar hij heeft altijd heel straf gereden met een palmares waar zijn collega’s alleen maar jaloers op kunnen zijn. Ik ben blij dat zijn prestaties nu eindelijk worden gewaardeer­d.”

In Mombasa zijn ze al jaren fan van Victor. “Vroeger organiseer­den ze hier benefieten – een koers op rollen – zodat ik een nieuwe fiets kon kopen. Vanavond trakteer ik ettelijke vaten. Een positieve evolutie dus”, lacht de wielrenner.

In januari van dit jaar werd een officiële supporters­vereniging opgericht en die doet het met inmiddels meer dan 150 leden erg goed. Luc Peeters werd eerder toevallig chef van de fanclub: “Mombasa was de stamkroeg van mijn broer en toen we jaren geleden iets kwamen drinken zei hij: als ik dood ben moet je hier een rondje geven.”

Zes maanden later was dat helaas het geval, Luc gaf het rondje, bleef plakken en zo leerde hij de Campenaert­s kennen. Hij volgt de coureur sinds 2012. “Mijn broer zei destijds al dat ik die jonge gast in de mot moest houden want dat

wordt een kampioen! En hij had gelijk.”

Toen Lotto Soudal besloot om de oprichting van de supporters­club te ondersteun­en was een voorzitter dus snel gevonden.

Een paar pintjes

Victor is duidelijk van plan om er na het ‘officiële’ gedeelte samen met zijn familie een fijn feestje van te maken. “Ik ben al beginnen trainen voor het nieuwe seizoen, maar aangezien ik net jarig was, ga ik toch een paar pintjes drinken”, knipoogt Victor. Hij heeft trouwens zijn eigen wijn, die men gisteren ook kon proeven. Nonkel Bob: “Het is een betere cuvée dus helaas kunnen we hem in het café niet per glas verkopen want dat zou te duur zijn. Maar we hebben altijd wel een flesje staan.”

De coureur gaat besnord door het leven, eerder een rariteit in het wielrennen. Dat was ook de Europese Snorrenclu­b Antwerpen niet ontgaan. Ze kroonden hem gisteren in de Mombasa tot Sportsnor

Antwerpen 2018, inclusief een trofee en een petje. Willy Dupon van ESA: “Ik zou niet weten waarom sportlui zelden een snor hebben. Misschien omdat die in de weg zit? Tientallen jaren geleden hadden we bokser Jean-Pierre Coopman als lid. Victor is onze tweede sportievel­ing.”

Waarom bleef Victor tenslotte bij het grote publiek een beetje onder

de radar tot hij die medaille op het WK opsnorde? “De focus ligt hier eerder op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Al was ik in 2016 wel tweede in de Ronde van Algarve, maar wie kent die wedstrijd?”

De winnaar toen in Portugal is iets bekender: Geraint Thomas won dit jaar namelijk de Ronde van Frankrijk. “Maar er komt in België steeds meer appreciati­e voor tijdrijden.” Iets waar Victor zichzelf een speekmedai­lle voor mag geven, mocht dat bronzen exemplaar niet volstaan.

Binnenkort vertrekt hij voor twee maanden op stage naar Namibië, waar hij zal trainen om later hopelijk in Mexico het werelduurr­ecord tijdrijden te verbreken.

 ??  ?? Victor Campenaert­s tapt een pintje in seizoen, maar ik was net jarig, dus
Victor Campenaert­s tapt een pintje in seizoen, maar ik was net jarig, dus
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? het café van zijn nonkel Bob. “Ik ben al aan het trainen voor het nieuweeen pintje drinken ga ik wel doen.”
FOTO JORIS HERREGODS het café van zijn nonkel Bob. “Ik ben al aan het trainen voor het nieuweeen pintje drinken ga ik wel doen.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Op de foto met fans en vrienden.
FOTO JORIS HERREGODS Op de foto met fans en vrienden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium