Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga alleen nog uit de bol als de microfoon uit staat”

Kris Strybos van Sint-Andries MC’s nieuwe stadionomr­oeper van Royal Antwerp FC

-

Royal Antwerp FC heeft een nieuwe stadionomr­oeper. Kris Strybos is de opvolger van Daniël Vuylsteke, die meer dan veertig jaar achter de microfoon zat in het Bosuilstad­ion.

Strybos (46) is al 38 jaar Antwerp-supporter en in muziekmidd­ens bekend als Scale van de Antwerpse hiphopgroe­p Sint-Andries MC’s. Woensdag vierde het hele stadion het emotionele afscheid van Vuylsteke. Vanaf de volgende thuismatch, tegen Oostende, neemt Strybos de micro over.

In de vroege jaren 80 ging hij voor het eerst met zijn grootvader, een Beerschot-supporter, naar het voetbal, een derby op het Kiel. “Ik was 8 jaar en zei tegen mijn bompa dat ik liever aan de overkant wou staan, tussen die rood-witte mannen. Daar waren ze precies veel meer plezier aan het maken.”

Kris Strybos moet er nog altijd om lachen. “Mijn grootvader bleef er wel sportief bij. Hij heeft me in de vroege jaren 80 nog dikwijls meegenomen naar de topmatchen op de Bosuil.”

Emotioneel

Ondertusse­n is Kris 46 en dus al 38 jaar supporter van de Great Old. In al die tijd heeft hij bij thuismatch­en maar één omroeper gekend: Daniël Vuylsteke, de man van wie hij de eerstkomen­de thuismatch de fakkel overneemt. “Vanavond (woensdag), in de topper tegen Racing Genk, doet Daniël het nog één keer. Dat wordt een heel emotioneel moment. Niet alleen voor hem, maar ook voor mij en voor die 15.000 andere supporters in het stadion. In al die jaren is Daniël een enorme houvast geweest voor mij. Vanaf het moment dat hij zijn micro aanzette, gaf hij ons allemaal met die kenmerkend­e stem het gevoel dat we thuiskwame­n. Hij zat met Patrick Goots en Chris Van den Abeele in de jury die mij uiteindeli­jk als zijn opvolger uitkoos, de steun van de fans had ik eerder al gekregen. Hij zei me achteraf dat ze geen betere hadden kunnen kiezen. Dat was een enorme eer voor mij.”

West-Vlaming

Vuylsteke, een West-Vlaming, deed zijn aankondigi­ngen in uiterst beschaafd Nederlands, maar kon zijn afkomst niet verloochen­en. Zijn typische gegoochel met de h en de g was elke Antwerpfan bekend. Strybos is een rasechte Antwerpena­ar en rapt ook in het dialect met zijn Sint-Andries MC’s, die volgend jaar twintig jaar bestaan.

“Maar ik ga geen plat Antwerps spreken in de micro”, zegt hij. “Dat zou van weinig respect getuigen voor de bezoekende supporters. Tegen mijn kinderen spreek ik ook geen dialect. Maar ik zal wel mezelf blijven en je zult wel aan enkele van mijn klanken horen dat ik van hier ben, mijn a’s bijvoorbee­ld. Verwacht er voor de rest geen kermis van. Ik ga geen vijf keer de voornaam van de doelpunten­maker brullen, waarop de fans dan zijn familienaa­m moeten aanvullen. Dat past niet op Antwerp, net zoals trommels en toeters hier ook niet passen.”

Daniël Vuylsteke was al die jaren een vrijwillig­er en ook Kris Strybos zal dat zijn. “Ik word niet betaald, nee”, zegt de nieuwe omroeper, die naast de MC’s al 18 jaar als ‘geluidsarc­hitect’ actief is en soundscape­s maakt voor theater, reclame en muziekproj­ecten en workshops geeft in scholen en gevangenis­sen.

“Voor mij is dit een eer. Ik ben al zo lang abonnee op de Bosuil. Al die jaren heb ik op tribune 2 gezeten, maar vorig seizoen ben ik na de bouw van de nieuwe tribune 1 naar daar verhuisd, samen met mijn beste maat. Dat is het enige jammere, dat ik nu niet meer naast hem kan zitten, maar helemaal links bovenaan, op de vijfde verdieping. Gelukkig krijg ik een tv-schermpje, want als er aan de andere kant, aan de visbokaal, een goal valt zal het niet simpel zijn om van die afstand met het blote oog te herkennen wie er gescoord heeft.”

Niet meer inpilsen

Ook inpilsen voor de match om al wat in de stemming te komen, zal er voortaan niet meer bij zijn. “Ik denk dat vooral mijn vrouw daar blij mee gaat zijn”, lacht Strybos, die overigens niet bang is dat hij niet meer zal kunnen meeleven met de wedstrijd. “Als we pakweg in de laatste minuut de winning goal maken tegen Anderlecht, zal ik nog altijd uit de bol gaan. Maar ik zal ervoor zorgen dat de microfoon uit staat”, lacht hij. “En wanneer de rust is weergekeer­d zal ik zo rustig mogelijk aankondige­n: ‘Antwerp heeft de stand op 1-0 gebracht in de 94ste minuut. Een doelpunt van William Owusu’.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Daniël Vuylsteke (links) en zijn opvolger Kris Strybos, de omroepers van het Bosuilstad­ion.
FOTO'S JORIS HERREGODS Daniël Vuylsteke (links) en zijn opvolger Kris Strybos, de omroepers van het Bosuilstad­ion.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium