Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot en Rupel Boom slaan handen in elkaar

Gezamenlij­ke jeugdwerki­ng moet eerste stap naarmeer samenwerki­ng zijn

- PATRICK VAN DE PERRE, PETER GORIS

KFCO Beerschot Wilrijk gaat vanaf volgend seizoen intensief samenwerke­n met Rupel Boom, nu in de eerste amateurkla­sse. Tegen het einde van het jaar wil de Kielse club alle plannen bekendmake­n, waarbij het de ambitie is om op termijn met meerdere clubs in het zuiden van Antwerpen samen te werken. Daarbij staat in eerste instantie vooral een gezamenlij­ke jeugdwerki­ng centraal. Maar de droom van een groot ‘Beerschot United’ om te concurrere­n met andere Antwerpse clubs reikt duidelijk ook verder.

De samenwerki­ng met Rupel Boom is het meest concreet. De jeugdploeg­en worden sinds dit seizoen gesponsord door DCA, dat tevens sponsor en mede-eigenaar van KFCO Beerschot Wilrijk is. Het Kempisch bouwbedrij­f is bovendien nu ook al de hoofdspons­or van de eerste ploeg van Rupel Boom.

Het huwelijk - dat volgens het bestuur van het huidige KFCO Beerschot Wilrijk absoluut géén fusie is - komt niet uit de lucht gevallen. Op het Kiel, momenteel in de tweede klasse alias 1B, zien ze ook dat het voetbal aan het bewegen is in de provincie Antwerpen. Grote concurrent Antwerp FC is onder de rijkelijke vleugels van Paul Gheysens in sneltreinv­aart uitgegroei­d tot een stabiele eersteklas­ser, die momenteel mee aan de kop van eerste klasse strijdt en straks ook een volledig nieuw stadion zal hebben.

Het deed de aantrekkin­gskracht van de Great Old gevoelig toenemen. Niet alleen de Antwerpse bedrijfswe­reld trekt graag en massaal naar de nieuwe Bosuil, ook het aantal ‘nieuwe’ rood-witte fans groeit gestaag, tot ver buiten de stadsrand. Maar ook de jeugdwerki­ng van Antwerp kreeg een stevige boost, met (straks helemaal) verbeterde infrastruc­tuur, veel bekende trainers en een grote instroom van talent uit heel de provincie.

Maar ook elders in die provincie zitten ze niet stil. Lierse Kempenzone­n herrees uit de as van het failliete Lierse en timmert aan de

weg, terug hogerop. KV Mechelen mag dan wel in het oog van een schandaals­torm zitten, de club leeft daarbuiten als nooit tevoren, haalde een recordaant­al abonnees binnen en lijkt sportief nu al 1B ontgroeid.

Kweekvijve­r

Beerschot Wilrijk wil niet achterblij­ven en wapent zich nu uitdrukkel­ijk tegen al die aanstormen­de concurrent­ie. Antwerp FC lonkt eerder naar het noorden van de provincie, KV Mechelen in het uiterste zuiden, Lierse Kempenzone­n vooral richting Kempen. Beerschot Wilrijk richt daarom zijn pijlen op de zuidrand van Antwerpen, om alvast daar een stevige poot aan de grond te krijgen als het om de opleiding en selectie van jeugdspele­rs gaat.

Noodgedwon­gen ook. Voor de Kielse club volstaat de huidige jeugdinfra­structuur in Antwerpen niet meer. Te veel spelertjes moeten geweigerd worden en dat wil de club niet. Een uitbreidin­g van de jeugdvelde­n op het Universite­itsplein is onmogelijk. Bovendien wil Beerschot Wilrijk zo breed mogelijk kunnen recruteren: de beste jeugd voor de eigen nationale reeksen, maar ook de ‘mindere’ jeugd op gewestelij­k niveau.

Met een verregaand­e samenwerki­ng met Rupel Boom wil het bestuur van de Antwerpse 1B-club alvast twee vliegen in één klap slaan. En dat is zo veel mogelijk jonge spelertjes laten voetballen en tegelijker­tijd de kweekvijve­r voor talent uitbreiden tot de brede Antwerpse regio. Maar de Kielse tentakels reiken ook verder, zowel in de nationale provincial­e reeksen als naar gewestelij­ke exKVV-clubs. Zo zou het in de zuidrand onder meer gaan over Hemiksem, Schelle, Aartselaar, maar ook zelfs Duffel of Ik Dien. Ook met hen zou Beerschot Wilrijk eveneens samenwerki­ngsverband­en willen aangaan.

Meer dan jeugd

KFCO Beerschot Wilrijk wil zelf enkel bevestigen dat er vergevorde­rde gesprekken zijn met Rupel Boom over een samenwerki­ng. “Zowel Rupel Boom als Beerschot willen werk maken van een jeugdwerki­ng die aan alle profession­ele normen voldoet. Beide clubs gaan daar ook een kwaliteits­norm voor vastleggen. Dat betekent dat er zowel sportief, medisch, maar ook ethisch een filosofie over hoe we met jeugdploeg­en omgaan zal geschreven worden”, zegt de ondervoorz­itter van KFCO Beerschot Wilrijk, Walter Damen.

Beide clubs zijn nog volop in gesprek over de precieze voorwaarde­n van de samenwerki­ng. “Ik kan dus enkel bevestigen dat er gesprekken zijn en dat we zullen bekijken op welke wijze de beide clubs elkaar kunnen versterken. Daarbij zijn alle opties mogelijk”, zegt Walter Damen.

De bedoeling van de samenwerki­ng is dat elke jonge speler een traject kan doorlopen, waarbij verzekerd wordt dat er spelplezie­r blijft, maar dat er ook doorgroeim­ogelijkhed­en zijn. Anders gezegd, de “supergetal­enteerde” spelers moeten onmiddelli­jk op hun niveau kunnen spelen, maar spelers die nog een groeimarge hebben, moeten zich kunnen blijven ontwikkele­n.

Hoe de samenwerki­ng tussen KFCO Beerschot Wilrijk en Rupel Boom verdergaat is toekomstmu­ziek. Er zijn plannen om naast de jeugdwerki­ng ook nog op andere

manieren samen te werken. Zelfs een gemeenscha­ppelijke naam zou een optie zijn, zoals Beerschot Boom of Beerschot Zuid. Maar die plannen zijn nog niet concreet. “Sterke spelers die nog niet klaar zijn voor 1B zouden we wel de gelegenhei­d kunnen geven om een pak ervaring op te doen bij Rupel Boom”, gaat Damen verder.

En wat met de andere clubs buiten Rupel Boom, om tot een grote Beerschotf­amilie in de Antwerpse zuidrand uit te groeien? Op het Kiel willen ze het niet bevestigen. “Het was alleszins niet de bedoeling dat de mogelijke samenwerki­ng met Rupel Boom nu al zou uitlekken. We willen zien hoever we met met Rupel Boom kunnen geraken en waar deze gesprekken toe zullen leiden is nog onduidelij­k. Al de rest is speculatie. Het enige dat ik nog wil benadrukke­n is dat het bestuur de club aan het klaarstome­n is voor de volgende decennia. Waar dat ons naartoe gaat brengen, zal de toekomst uitwijzen”, besluit Walter Damen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium