Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze ambitie? Een Lierse waar iedereen trots op kan zijn”

Tandem Dave De Herdt - Urbain Spaenhoven begint nieuw avontuur op het Lisp

- KURT GULDENTOPS

Vijf maanden na zijn geboorte neemt Lierse Kempenzone­n zaterdag tegen Thes Sport al een tweede sportieve start. Luttele dagen na het ontslag van René Trost is het aan de tandem Dave De Herdt - Urbain Spaenhoven om de Pallieters met spoed bij de eerste vier te loodsen.

Daar stonden ze dan woensdagmi­ddag op het trainingsv­eld in Oosterwijk. Klaar om Lierse Kempenzone­n te dienen. Dave De Herdt als T1, Urbain Spaenhoven als veldtraine­r. Nauwelijks zestien uur nadat ze Rupel Boom bruusk de rug hadden toegekeerd. De geur van de ambitie, de lokroep van het avontuur hadden hen in geen tijd naar Lier gezogen. De missie op het Lisp is duidelijk: de Pallieters naar de play-offs in de eerste amateurkla­sse leiden.

Laten we zeggen dat de tandem De Herdt-Spaenhoven niet lang hoefde na te denken om de stap naar Lierse Kempenzone­n te zetten?

Dave De Herdt: “Neen, dat klopt. Het had woensdag ook iets vreemd. Pakweg 48 uur eerder was er geen vuiltje aan de lucht en waren we er van overtuigd dat ons voetballev­en zich bij Rupel Boom zou verderzett­en, maar dan volgde dinsdag dat telefoontj­e van Lierse Kempenzone­n. We waren sowieso al snel gewonnen voor de uitdaging, het lange gesprek en de raakvlakke­n die we voelden met het bestuur gaven nadien de bevestigin­g. Ambitie is een raar beestje. We hadden in de comfortzon­e van Rupel Boom kunnen blijven, maar dit was gewoon een kans die we moesten grijpen.” De opdracht in Lier is duidelijk: de club zo snel mogelijk bij de eerste vier in het klassement brengen én houden.

“Zo is dat. We willen snel opnieuw een Lierse zien waar iedereen trots op kan zijn. Urbain en ik staan voor offensief voetbal, hoog druk zetten. Wij zijn absoluut geen trainers die spelen om niet te verliezen. Deze club heeft meer driepunter­s nodig en daar willen we voor gaan. Kijk, we treffen hier ook geen aangeslage­n groep aan, hé. Integendee­l, de spelers trainen gretig, zijn leergierig. Met 14 op 27 staan we ook niet mijlenver van ons doel verwijderd. Maar wij denken er met onze accenten wel meer uit te halen.” Eén nadeel: er is amper tijd, weinig geduld?

“Dat weten we. We moeten er zo snel mogelijk ons systeem ingeslepen krijgen. We hebben geen zes weken voorbereid­ing, maar Lierse is een profclub en we kunnen twee keer daags trainen. Op die manier lopen we al wat achterstan­d in. En we kunnen op de ervaring en het rijke geheugen van Urbain teren. Hij weet de kwaliteite­n van de huidige groep perfect in te schatten. Voor de onduidelij­kheden kunnen we een beroep doen op Nico Van Kerckhoven. Die mogen we absoluut niet vergeten. Nico is en blijft een voorname plaats innemen in de nieuwe sportieve staf.” Bij de fans nam de roep om versterkin­g de voorbije weken toe?

“En het makkelijks­te zou zijn om daar als nieuw trainersdu­o meteen mee op in te spelen. Maar dat doen we bewust niet. We zijn er van overtuigd dat nu al de kwaliteite­n aanwezig zijn om bij de eerste vier te spelen. Of het ook voldoende is om te promoveren, zal de komende weken moeten blijken. Mij lijkt het nuttig om die analyse tegen de jaarwissel­ing te maken.” Jullie vuurdoop mag er zijn. Een thuismatch tegen Thes Sport, de soevereine leider, de vlotst scorende ploeg en de minst gepasseerd­e verdedigin­g.

“Een voordeel is dat we er vorig weekend met Rupel Boom nog tegen speelden. Thes Sport zal ons dus niet verrassen. Het is een ploeg die momenteel terecht de eerste plaats bezet. Dodelijk efficiënt, maar ze leeft ook op een wolk. Iedere baltoets lijkt in goud te veranderen. Het is aan ons om een tegenzet te vinden. Belangrijk zal zijn om niet op achterstan­d te geraken.” Je lijkt intussen onafscheid­elijk geworden met Urbain Spaenhoven. Hoe hebben jullie elkaar in feite ontmoet?

“Bij het samengaan van Beerschot Wilrijk. Ik was er beloftentr­ainer, Urbain verbonden aan het eerste elftal. We brachten vaak hetzelfde systeem: 4-2-2-2 en konden er uren over filosofere­n. De persoon en de aanpak van Urbain fascineerd­en mij. Zo zijn we naar elkaar toegegroei­d en later ook beginnen samenwerke­n. We vormen een uitstekend­e tandem en houden elkaar ook scherp. We kunnen kritisch zijn voor elkaar. Maar we delen één grote passie: de kick om met een groep hogerop te geraken. Dat willen we ook met Lierse realiseren.” Urbain Spaenhoven komt full-time in dienst, jijzelf blijft nog deels je huidige job uitoefenen?

“Dat heeft zijn redenen. Lierse kijkt heel nauwgezet toe op zijn budget en twee trainers voltijds in dienst nemen is momenteel niet haalbaar. Daarnaast maakte ik recent promotie op mijn werk en ik wil en kan dat niet helemaal aan de kant schuiven. Maar ik zal iedere woensdag op de club zijn. Dan trainen we sowieso al twee keer. En daarnaast ook deelnemen aan iedere namiddagtr­aining. Wees gerust, ik zal maximaal aanwezig zijn. In deze constructi­e krijgen de club en ikzelf een halfjaar de tijd om elkaar beter te leren kennen. Tegen die tijd moeten we ook al verder staan met Lierse.”

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Dave De Herdt en Urbain Spaenhoven werken vanaf nu samen bij Lierse Kempenzone­n. “We kennen elkaar van bij het samengaan van Beerschot Wilrijk. We vormen een uitstekend­e tandem en houden elkaar ook scherp. We kunnen kritisch zijn voor elkaar.”
FOTO GMAX AGENCY Dave De Herdt en Urbain Spaenhoven werken vanaf nu samen bij Lierse Kempenzone­n. “We kennen elkaar van bij het samengaan van Beerschot Wilrijk. We vormen een uitstekend­e tandem en houden elkaar ook scherp. We kunnen kritisch zijn voor elkaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium