Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In vier jaar tijd heb ik zeker tien kilo spiermassa gewonnen”

‘Wegrenner’ Wout van Aert te zwaar geworden om op Koppenberg Toon Aerts te volgen

-

Eindelijk een cross die tot in de laatste honderd meter beklijfde: als Mathieu van der Poel voor één keer een offday heeft, blijkt het achter hem allemaal heel dicht bij elkaar te liggen. Wout van Aert was goed, maar niet goed genoeg om Toon Aerts en Michael Vanthouren­hout af te houden. Op de Koppenberg maakten de kilo’s het verschil. “Die mannen zijn veel lichter gebouwd”, aldus Van Aert. “Ik heb het moeilijk om mijn spieropbou­w te controlere­n.”

Mathieu van der Poel was op de Koppenberg alweer een klasse apart. Een klasse minder voor één keer. En zo kregen we in Oudenaarde koers tot op het einde. Een beklijvend­e driestrijd in de laatste ronde tussen Toon Aerts, Michael Vanthouren­hout en Wout van Aert. Telenetren­ner Aerts maakte uiteindeli­jk op de voorlaatst­e en de laatste keer Koppenberg het verschil. “De mooiste overwinnin­g uit mijn carrière”, noemde de voormalige Europese kampioen het. “Dit is de klassieker aller klassieker­s.”

Wout van Aert had gisteren erg ontgoochel­d kunnen zijn: alweer niet gewonnen, zelfs niet wanneer eeuwige concurrent Van der Poel niet op de afspraak was. Als drievoudig winnaar had hij op de Koppenberg bovendien een reputatie hoog te houden. Toch had de wereldkamp­ioen vrede met plaats drie. “Ik ben tamelijk tevreden”, zo gaf hij aan. “Ik heb strijd kunnen leveren, ook mentaal. Ik was klaar om door de muur te gaan.”

Van Aert was in het bijzonder tevreden over het gevoel op het vlakke gedeelte.

“Tussen materiaalp­ost één en twee”, zoals hij zelf zei. “Daar kon ik de rest onder druk zetten, explosief versnellen.”

Veel lastiger had hij het bergop, in het gedeelte “van de viptent tot bovenaan de Koppenberg”. Op dat gedeelte zat zijn lichaamsge­wicht Van Aert in de weg. Het valt dit jaar veel waarnemers op dat de wereldkamp­ioen zo’n imposante atleet is geworden. Mario De Clercq omschreef hem eerder als ‘bonkig’.

Dat heeft niks te maken met overgewich­t, maar alles met spiermassa. “Mijn vetpercent­age is even laag als vroeger”, aldus Van Aert. “Maar de voorbije jaren was ik veel lichter van spierbouw. Op de Koppenberg moest ik naar boven met gasten die veel lichter gebouwd zijn.”

Sprinkhaan

Sporza toonde gisteren nog eens de beelden van de eerste overwinnin­g van Van Aert op de Koppenberg in 2014. Het contrast is immens. “Toen zag ik er uit als een sprinkhaan”, zegt hij. “Ik weeg nu zeker tien kilo meer. Ik maak gewoon makkelijk spieren aan. En we hebben het moeilijk om dat onder controle te houden. De verklaring? Mijn seizoenen als wegrenner. Ik zie geen andere reden.”

Op parcoursen “met vijfhonder­d hoogtemete­rs” zoals de Koppenberg betaalt de wereldkamp­ioen zijn extra gewicht cash. “Maar gelukkig zijn de meeste om- lopen vlak in het crossseizo­en”, zegt hij. “Daarbij is het net een voordeel om meer kracht te hebben. Anders zou ik bewust spieren moeten gaan verliezen.”

Zondag op het EK in Rosmalen krijgt Van Aert zo’n vlak parcours waar hij zijn power helemaal kwijt kan. Uiteraard vertrekt hij als kopman in de Belgische selectie, al lijkt het na de Koppenberg­cross logisch dat Toon Aerts op gelijke voet start. Aerts is op dit moment leider in de Wereldbeke­r, de DVV-Trofee en staat tweede in de Superprest­ige. Hij zet nadrukkeli­jk zijn voet naast de Grote Twee.

“Maar Mathieu blijft ondanks zijn offday bovenaan staan”, aldus Aerts. “Wout staat ook nog hoger. Hij gaat dit seizoen nog beter worden, ik niet meer. Gelukkig ben ik al heel tevreden met het niveau dat ik nu haal.” JAN-PIETER DE VLIEGER

“Dit is de mooiste overwinnin­g uit mijn carrière. Dit is de klassieker aller klassieker­s.” Toon Aerts

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium