Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit wordt een uniek kampioensc­hap”

Antwerpse toppers met Roxane Taeymans tekenen allemaal present op BK in eigen stad

-

Voor het eerst in vele jaren vindt zaterdag in de Arenahal in Deurne het BK judo plaats. Bovendien tekenen alle internatio­nale toppers present. Ook Roxane Taeymans kijkt ongeloofli­jk naar dit BK uit, ook al vecht ze in een hogere gewichtskl­asse.

Bronzen olympiërs Van Snick en Van Tichelt, vice-Europees kampioen Chouchi en wereldkamp­ioen bij de juniores Matthias Casse: ze zullen er allemaal bij zijn dit weekend. Dat zorgt voor druk, heel veel druk, bij de judoka’s, want op zo’n BK kunnen ze eigenlijk alleen maar verliezen. Of niet?

“Dat wordt gezegd, maar ik vind het BK in elk geval even belang- rijk als elk ander toernooi, maar ook niet meer dan dat”, zegt Roxane Taeymans. “Bovendien start ik dit keer in overleg met de judofedera­tie in de categorie -78 kg in plaats van in de klasse -72 kg, omdat ik de komende weken al tweemaal onder dat gewicht moet gaan voor de Grand Prix van Den Haag en het toernooi van Tokio.”

Taeymans gaat in Deurne op zoek naar haar zevende of achtste Belgische titel, ze is de tel zelf wat kwijtgeraa­kt.

“Bij de seniores won ik nog maar tweemaal omdat ik al heel wat BK’s heb moeten missen, maar ik kijk er dit keer ontzettend naar uit. Het is zoals gezegd een totaal onbekende categorie voor mij. Ik heb daar nul ervaring in. En ik weet dat voor sommige nationale judoka’s het de uitdaging zal zijn om een internatio­nal te verslaan. Daar komt nog eens bij dat zij ons judo wel goed kennen of hebben kunnen analyseren. Het wordt dus een pittig en spannend kampioensc­hap, ook al lijkt het voor buitenstaa­nders dat er een hemelsbree­d verschil is tussen een BK en internatio­nale toernooien.”

“Ik hoor van alle andere Antwerpse judoka’s wel dat het een uitdaging van formaat is om thuis te vechten. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor de laatste keer in Antwerpen heb gevochten. Volgens mij is er zelfs nog nooit een BK hier geweest. Het wordt dus ook een ideale kans voor extra familie en supporters om me aan het werk te zien.”

 ?? FOTO BELGA ?? Roxane Taeymans.
FOTO BELGA Roxane Taeymans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium