Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik sta stil bij de risico’s die ik neem, maar angst overheerst nooit”

Na Europees kampioen bij juniores is Joachim Wagemans ook succesvol in hoogste rallyklass­e EU

- LIENE GEYSEN

Joachim Wagemans schreef voor de tweede keer op rij het EK rally voor juniores op zijn naam. Op zoek naar een grotere uitdaging nam de beloftevol­le piloot het voorbije seizoen ook deel aan de TER, de hoogste rallyklass­e in Europa. Wagemans parkeerde zijn Peugeot meteen op de tweede plaats in het eindklasse­ment. Het was voor de 25-jarige Kapellenaa­r nochtans niet gemakkelij­ke om op dit niveau te geraken.

Op 18-jarige leeftijd besloot Wagemans steun te zoeken bij privéspons­ors om zijn passie profession­eel te kunnen beoefenen. Ook nu hij tot de Europese top behoort, blijft het voor elk seizoen een zoektocht naar de nodige sponsors.

“Steun van federaties was zeker welkom, maar ik ben er ook zonder hen geraakt”, vertelt Wagemans. “Ik heb het op mijn manier gedaan. Gelukkig behalen we met het team de laatste tijd ook mooie resultaten en heb ik mijn budget voor volgend seizoen al rond. Dankzij het geld van mijn sponsors kan ik zes TER-wedstrijde­n rijden. Oefenen met de auto doe ik niet, want dat kost me evenveel als de rally rijden.”

“Gemiddeld rijd ik tien rally’s op een seizoen, dat loopt van maart tot oktober. Hoe meer ik kan rijden, hoe beter natuurlijk. Als ik niet voldoende kilometers maal, kom ik minder snel in het wedstrijdr­itme. Maar elke rit die ik maak, kost heel veel geld. Om je een voorbeeld te geven: één band kost 350 euro en tijdens één rally heb ik er twintig nodig. Daarnaast is er nog de kostprijs van de auto zelf, de onderdelen, mijn teamleden,….”

Topsport op zowel fysiek als mentaal vlak Om die tien wedstrijde­n te kunnen rijden, is de rallypiloo­t dan ook een heel jaar bezig met sponsoreve­nts,

het optimalise­ren van de wagen en uiteraard het deelnemen aan de meerdaagse rally’s in het buitenland.

“Met de parcoursve­rkenning en de wedstrijd ben ik vaak een week tot soms zelfs drie weken van huis. Als ik thuis ben, heb ik gesprekken met partners, sleutel ik aan de auto en train ik veel om fysiek in orde te zijn. Het fysieke aspect is erg belangrijk in de rallysport. In de auto wordt het vaak vijftig graden warm. Dan drink ik één liter water per uur om niet uit te drogen. Als je niet in conditie bent, maak je het jezelf moeilijk. Ik krijg specifiek bewegingsa­dvies van Coaching Center 185 van Marc Herremans. Hij steunt me al vele jaren en samen met zijn schoonbroe­r en bewegingsd­eskundige Jeroen Dingemans zorgt hij ervoor dat ik fit blijf. Ook mentaal vraagt zo’n rally veel. Je moet tijdens het racen heel gefocust zijn, want een fout is snel gemaakt.”

Of de 25-jarige piloot dan nooit schrik heeft als hij snelheden tot 190 kilometer per uur haalt?

“Natuurlijk sta je weleens stil bij de risico’s, maar de angst overheerst nooit. In mijn eerste jaar ben ik gecrasht, maar ik heb snel de klik gemaakt en twee weken nadien zat ik weer achter het stuur. Je moet leren uit zo’n crash en zorgen dat het niet meer gebeurt. We nemen vaak risico’s, maar die zijn altijd berekend. Ik vertrouw ook echt op mijn team, mijn copiloot en de auto zelf.”

Investeren in de toekomst

Als Europees kampioen bij de juniores en beloftevol talent zou je denken dat Wagemans al heel wat geld heeft verdiend. Toch nuanceert de rallypiloo­t zijn inkomsten.

“Ik verdien er niets mee. Het wedstrijdg­eld dat ik krijg, investeer ik meteen weer in de auto. De erkenning voor rallypilot­en in België is jammer genoeg niet erg groot, maar ik investeer enorm veel tijd en energie in mijn carrière. Ik kijk op naar Thierry Neuville. Hij strijdt nu mee voor de wereldtite­l, is wereldbero­emd, maar toch krijgt hij in Vlaanderen niet de erkenning die hij verdient. Over twee jaar hoop ik, net als hem, de overstap naar de World Tour te maken. Als ik doorgroei tot fabrieksri­jder, is dat zeker een realistisc­h streven.”

 ?? FOTO RR ?? Joachim Wagemans in de auto met zijn co-piloot. “Ik hoop ooit in de voetsporen van Thierry Neuville te kunnen treden en de World Tour te kunnen rijden”, zegt Wagemans.
FOTO RR Joachim Wagemans in de auto met zijn co-piloot. “Ik hoop ooit in de voetsporen van Thierry Neuville te kunnen treden en de World Tour te kunnen rijden”, zegt Wagemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium