Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hakselaar spuit café vol maïs

After Maïsparty van loonwerker­s en boeren in Trapke Op gefilmd door ‘Iedereen Beroemd’

- KRISTIN MATTHYSSEN

Om het einde van het maïsoogsts­eizoen te vieren, blies een hakselaar op Halloween zo’n tien kubieke meter maïs door de deur van café Trapke Op aan Brug 11 in Brecht. Zelfs Iedereen Beroemd kwam een reportage draaien over deze zotte After Maisparty.

De jonge melkveehou­der Lode Van Rompaey (29), voorzitter van De Groene Kring Brecht, lanceerde zes jaar geleden aan de toog van Trapke Op de eerste after-maïsparty. De loonwerker­s rijden eind oktober traditione­el de laatste maïs binnen. In Brecht en omstreken nemen veel jongeren en boerenzone­n traditione­el verlof om de loonwerker­s bij te staan bij het zware werk, want in het oogstseizo­en wordt bijna dag en nacht doorgewerk­t. Intussen is de term after-maïsparty een begrip en worden er al gelijkaard­ige party’s georganise­erd in het Waasland en zelfs in Nederland.

Omdat ‘bakermat’ café Trapke Op zich toch nog wil onderschei­den van de rest, laat cafébaas Herman Matthijsse­n traditione­el zijn café vol maïs blazen. Om niet aan voedselver­spilling te doen, blies gronden loonwerker Hilssens uit Merksplas alleen afgekeurde maïs naar binnen. “Door de droge zomer is het een heel lang oogstseizo­en geweest”, zegt Lode Van Rompaey. “Om te vermijden dat de maïsstenge­ls zouden gaan platliggen en alles zou verdrogen, werd op sommige plaatsen al half augustus geoogst. Normaal begint het oogstseizo­en pas halverwege september. De massa was veel kleiner door de droogte dan andere jaren. Ook de kwaliteit is minder. Omdat het heel droog was op het moment dat de kolven gevormd moesten worden, hebben we stengels gehakseld waar nauwelijks kolven aan stonden. Spijtig, want die kolven maken 60% van de voedingswa­arde uit. In de kolf zit het zetmeel. Dat is nodig voor een goeie melkproduc­tie. Omdat ook ’s zomers al bijgevoede­rd moest worden door de slechte groei van het gras, hebben veel boeren koeien moeten verkopen.”

Toch wil Lode niet negatief klinken. “Vanavond gaan we een feestje bouwen.” Ook Kelly Keysers (23) uit Loenhout, wiens vriend een landbouwbe­drijf heeft, wou maar één ding: feesten. “Dat maïsseizoe­n zorgt toch altijd voor wat stress. Vorig jaar was het te nat, dit jaar te droog.”

De politiezon­e Voorkempen was zo vriendelij­k om spontaan het verkeer aan Brug 11 even tegen te houden toen de hakselaar begon te spuiten.

Ook klanten zonder landbouwbe­drijf kwamen meefeesten. “Ik kom hier uit respect voor die loonwerker­s”, zegt Gunter Kenis uit Overbroek. Ook respect was er voor poetsman Jos De Vos (73) die Trapke Op moest komen kuisen.

Iedereen Beroemd zendt vrijdag 9 november de reportage over de Brechtse After Maïsparty uit.

 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Een pintje bier, maïs en deejay Lode Van Rompaey achter de draaitafel­s: meer moet dat niet zijn.
FOTO'S MIA UYDENS Een pintje bier, maïs en deejay Lode Van Rompaey achter de draaitafel­s: meer moet dat niet zijn.
 ??  ?? De Groene Kring vult de hakselaar met afgekeurde maïs.
De Groene Kring vult de hakselaar met afgekeurde maïs.
 ??  ?? Een hakselaar spuit het maïs binnen in Trapke Op.
Een hakselaar spuit het maïs binnen in Trapke Op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium