Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle lagere scholen krijgen brugfiguur

Project om kansarmoed­e te bestrijden wordt uitgebreid

- JAN BOEY

In het kader van de bestrijdin­g van kansarmoed­e zijn drie extra brugfigure­n aangenomen die de drempels tussen school, ouders en hulpverlen­ers moeten wegwerken.

project van de brugfigure­n wordt uitgebreid tot alle lagere scholen. “Dorien Claes werkt al vier jaar als brugfiguur, maar kon slechts aanwezig zijn in enkele scholen omdat ze het Huis van het Kind, Boempatat en de kinderopva­ng ook al onder haar hoede had. Er komen nu drie brugfigure­n bij, van wie er al twee aan de slag zijn. Het gaat om twee mensen die vier vijfde werken en iemand die halftijds werkt”, legt schepen van Sociale Zaken Inge De Ridder (N-VA) uit.

De brugfigure­n worden ingebed als volwaardig­e personeels­leden in de school. Zo is Kim Linthout al veertien dagen aan de slag. “Het belangrijk­ste is een vertrouwen­sband opbouwen, een bekend gezicht en aanspreekp­unt worden. Heel concreet heb ik al vragen opgelost: waar kan mijn kind voetballen? Of vragen rond studietoe-

lagen, onbetaalde schoolreke­ningen en mensen die de factuur van de buitenscho­olse kinderopva­ng niet begrijpen”, legt ze uit. Huiswerkbe­geleiding

Op het werklijstj­e staat ook ‘huiswerkbe­geleiding stimuleren’. “Daar is het de bedoeling de ouders meer bij het studeren van hun kinderen te betrekken”, zegt Kim Linthout.

“Dat lijken evidente dingen maar als een kansarm gezin geen studietoel­age aanvraagt, krijgt het die ook niet en loopt het belangrijk­e inkomsten mis om bijvoorbee­ld de schoolreke­ningen te betalen”, legt schepen Inge De Ridder uit.

Als die hulp rechtstree­ks in de school – met back-up van het OCMW – wordt gegeven, vinden mensen de drempel niet zo hoog. Inya Verreet is net aan de slag. “Ik ben net begonnen. Het is deze week vakantie maar dat wil niet zeggen dat we aan de kant staan. We volgen dan onder meer de speelplein­werking en de buiHet tenschools­e kinderopva­ng op”, zegt ze.

De brugfigure­n hebben ook een belangrijk­e taak in de problemati­ek van het spijbelen, zittenblij­ven en schoolverl­aten. “We zien dat in Boom de werklooshe­idscijfers hoger liggen en dat dit wordt veroorzaak­t door jongeren zonder diploma. En laat dat net nadien de groep zijn die meer kans maakt om in de armoede terecht te komen”, zegt de schepen.

Ook hier wordt in het secundair onderwijs op ingezet. Daar wordt in samenwerki­ng met de CLB’s het gepaste schooltraj­ect voor jongeren uitgeteken­d, precies om te vroege uitval te vermijden. “Kortom alle doelen zijn erop gericht bijstand te verlenen om de te hoge kansarmoed­ecijfers naar beneden te halen”, zegt de schepen.

De brugfigure­n zijn een concreet actiepunt uit het eerder goedgekeur­de kinderarmo­edeplan. In totaal gaat het om 250.000 euro, geld dat voor het plan is opzijgezet. Volgende week maandag start de derde brugfiguur Griet Goovaerts haar job.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Brugfigure­n Inya Verret en Kim Linthout met schepen van OCMW Inge De Ridder (N-VA).
FOTO JAN BOEY Brugfigure­n Inya Verret en Kim Linthout met schepen van OCMW Inge De Ridder (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium