Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het meisje dat verdween om de paus te kunnen chanteren

Menselijke resten kunnen 35 jaar oud mysterie van Vaticaanst­ad ontrafelen

- PETER MIJLEMANS

Italië kijkt met spanning uit naar de resultaten van een DNA-onderzoek dat het grootste mysterie van het land kan oplossen. Botten die in de ambassade van de Heilige Stoel aan de Via Po in Rome werden gevonden, zouden die van Emanuela Orlandi kunnen zijn. Het 15-jarige meisje woonde in Vaticaanst­ad en verdween in 1983 op terugweg van de muziekscho­ol spoorloos.

Emanuela Orlandi speelt aardig piano en dwarsfluit en gaat naar de muziekscho­ol in hartje Rome. Op 22 juni 1983 verlaat ze ’s ochtends Vaticaanst­ad, waar ze woont en haar vader Ercole bij de Bank van het Vaticaan werkt. Na de les gaat ze met een vriendin naar de bushalte. Daar nemen ze afscheid. Als ze om 15u nog niet thuis is, bellen haar ouders de politie. ’s Avonds wordt ze als vermist opgegeven.

De zaak haalt de kranten omdat Rome in mei van dat jaar al is opgeschrik­t door de verdwijnin­g van een leeftijdsg­enote, Mirella Gregori. Zij had de parlofoon beantwoord en tegen haar ouders gezegd dat er een klasgenoot­je voor de deur stond. Ze ging naar beneden en keerde nooit meer terug naar het appartemen­t. De eerste getuigenis­sen rond de verdwijnin­g van Emanuela Orlandi zijn geruststel­lend. Een jongen heeft haar die namiddag nog op een plein gezien, met haar dwarsfluit. Ze noemde zich Barbarella en zei dat ze van huis was weggelopen. Eenzelfde verhaal in een bar verderop, waar ze zich als Barabara voorstelde. Maar er is een getuigenis die anders klinkt. Ze zou in een donkere BMW zijn gelokt niet ver van de bushalte. Drieduizen­d affiches worden opgehangen in Rome, maar het geloof in een goede afloop is groot.

Het angelus van de paus

Dan gebeurt er iets heel vreemds. Tijdens het angelus op 3 juli roept paus Johannes Paulus II op om Emanuela vrij te laten. Het is de paus zelf die zonder verdere verklaring de piste van een ontvoering oppert. Sindsdien zijn de speculatie­s over wat het Vaticaan wist, nooit meer weggegaan. Een jaar geleden werd het onderzoek officieel afgesloten.

Gehoopt wordt nu dat de ontdekking van de menselijke resten, het onderzoek nieuw leven kan inblazen. Het gebeurt wel vaker dat bij graafwerke­n in Rome skeletten of botten worden gevonden, omdat mensen er eeuwenlang onder vloerstene­n zijn begraven. Toen dinsdag arbeiders de ontdekking deden in de Apostolisc­he Nuntiatuur aan de Villa Po, koppelden de Italiaanse media de resten onmiddelli­jk aan Emanuela. De vondst werd gedaan op een plaats die begin de jaren ’80 nog werd gerenoveer­d. Bovendien wees de manier waarop het skelet lag, niet op een natuurlijk­e dood en nog minder op een traditione­le begrafenis. Uit het eerste onderzoek op de beenderen bleek gisteren dat het om een jonge vrouw gaat. DNAtests moeten de komende dagen de identiteit onthullen. Twee dagen na de bede van de paus in 1983 – en dertien dagen na de verdwijnin­g – duikt een mannenstem op die in anonieme telefoontj­es beweert het meisje ontvoerd te hebben. De volgende dagen zouden zowel het Vaticaan als de familie mensen aan de lijn krijgen die zich uitgeven voor de ontvoerder­s. Soms in vlekkeloos Italiaans, soms met een Midden-Oosters accent.

Het Amerikaans­e spook

Maar de man die het meest lijkt te weten, is “het Amerikaans­e spook”, zo genoemd wegens zijn accent. Hij stuurt de ouders ook de tas op die Emanuela bij de verdwijnin­g droeg. Hij is in het bezit van telefoonnu­mmers van haar vriendinne­tjes en stuurt zelfs – vage – audio-opnames waarin de oom van het meisje haar stem zegt te herkennen. Zijn uitleg is altijd dezelfde: hij beklemtoon­t dat de 15-jarige een lukraak doelwit was. Het moest iemand uit Vaticaanst­ad zijn om als pasmunt te dienen voor de vrijlating van de Turkse terrorist en lid van de extremisti­sche Grijze Wolven Mehmet Ali Agca. Die zit in de gevangenis na de moordaansl­ag op paus Johannes Paulus II twee jaar eerder. Het Amerikaans­e spook stelt een deadline op 20 juli, die hij nog met acht dagen zal verlengen. Dan zwijgt de stem. In december 1993 gaat de paus Ali Agca opzoeken in zijn Italiaanse cel. Waarover het gesprek van twintig minuten gaat, wordt nooit vrijgegeve­n. De piste Ali Agca wordt snel verlaten. Jaren wordt gezocht op sporen die naar de maffia leiden of interne problemen binnen het Vaticaan (zie hiernaast). Telkens met hetzelfde uitgangspu­nt: de ontvoering – en mogelijk zelfs de twee ontvoering­en – paste in een poging “om de Heilige Stoel te chanteren”. Maar met welk doel, daar doen meerdere theorieën de ronde over.

Twee lichamen

Volgens de krant La Republicca zouden er restanten van twee lichamen zijn gevonden. Een nagenoeg intact, van het ander zouden delen gevonden zijn. De vier broers en zussen van Emanuela zoeken nog steeds naar de waarheid. Het allerbelan­grijkste, zei haar zus MarieAntoi­nette aan La Republicca, is dat wordt bevestigd dat Emanuela is gevonden. “Zodat ik eindelijk een graf zal hebben waar ik kan huilen.”

 ?? FOTO RR ?? Emanuela zou lukraak ontvoerd zijn, aldus ‘het Amerikaans­e spook’. Ze woonde in Vaticaanst­ad.
FOTO RR Emanuela zou lukraak ontvoerd zijn, aldus ‘het Amerikaans­e spook’. Ze woonde in Vaticaanst­ad.
 ?? FOTO EPA ?? Paus Johannes Paulus II bij de man die hem wou vermoorden. Waarover de twee twintig minuten praatten, werd nooit vrijgegeve­n.
FOTO EPA Paus Johannes Paulus II bij de man die hem wou vermoorden. Waarover de twee twintig minuten praatten, werd nooit vrijgegeve­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium