Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U kunt nog 500 euro besparen op energie

-

De inflatie in ons land is in oktober gestegen naar 2,75%, het hoogste peil sinds februari vorig jaar. De stijging van de levensduur­te is vooral te wijten aan de energiepri­jzen die de pan uitswingen. “Besparen op uw stroom- en gasfactuur is niet gemakkelij­k meer, maar het blijft wel degelijk mogelijk”, zegt Test-Aankoop.

Nergens in Europa, op Duitsland na, is elektricit­eit zo duur als bij ons. In augustus 2018 betaalde een gemiddeld gezin met een jaarverbru­ik van 3.500 kWh 909 euro in ons land, tegenover 669 euro in Nederland en 618 euro in Frankrijk. Voor gas betalen we dan weer iets minder dan het Europese gemiddelde.

Hoe komt het dat elektricit­eit zo duur is geworden?

Daar zitten de stijging van de distributi­ekosten en de verhoging van de btw van 6 naar 21% voor veel tussen. Maar ook de eigenlijke elektricit­eitsprijs is gestegen.

Heeft het nog wel zin om te veranderen van leverancie­r?

Volgens de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektricit­eit en het Gas, is het met de huidige, hoge energiepri­jzen vaak voordelige­r om te blijven waar u bent. In de meeste gevallen zal uw lopende contract voordelige­r zijn dan de nieuwe contracten die leverancie­rs vandaag aanbieden. “Besparen op je stroom- en gasfactuur is niet gemakkelij­k meer”, bevestigt

Test-Aankoop, “maar het blijft wel mogelijk. Uit onze berekening­en blijkt dat een gezin met een gemiddeld gasen elektricit­eitsverbru­ik nog altijd tot 500 euro kan besparen.”

Om na te gaan of uw energiecon­tract nog goed zit, kunt u de ‘CREG Scan’ uitvoeren op de website van de regulator. En via de V-test van de Vlaamse regulator VREG kunt u de goedkoopst­e tarieven opsnorren.

Overigens hoeft u niet per se van leverancie­r te veranderen om goedkoper af te zijn: ook bij één en dezelfde leverancie­r kunnen de prijsversc­hillen tussen de aangeboden tarieven flink oplopen (zie grafiek).

Kies ik het best voor een vast of een variabel tarief?

In de huidige dure tijden kiest u volgens de CREG het best voor een variabel contract. Zo luidt ook het advies van Test-Aankoop: “Op een moment van hoge energiepri­jzen, zoals nu, opteer je beter voor een variabel contract. Wanneer de prijzen normaliser­en, kun je altijd overschake­len naar een vast tarief.” (krs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium