Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opgepakt op Boekenbeur­s: veroordeel­de pedofiel (52) die meisjes betast

Ex-leraar (52) gearrestee­rd omdat hij meisjes betast zou hebben in Antwerp Expo

- SAM REYNTJENS MARC KLIFMAN

Op de Boekenbeur­s is gisteren een pedofiel opgepakt die twee jonge meisjes betast had. Verdachte Dirk L., leraar van opleiding, is een veroordeel­de pedofiel die in de cel zat nadat zijn dochter hem had betrapt met miljoenen kinderporn­obeelden.

Het Scholenpro­gramma van de Boekenbeur­s lokte gisteren 4.227 leerlingen uit heel Vlaanderen naar de Boekenbeur­s in Antwerp Expo. Twee meisjes uit het zesde leerjaar van de Vrije Basisschoo­l Sint-Laurens uit Zelzate gaven er in de loop van de namiddag aan betast te zijn door een man. Twee meerderjar­igen waren getuige van die aanranding. “De kinderen zijn gelukkig oké, maar het was een vervelende situatie die absoluut niet te rijmen valt met een bezoek aan de Boekenbeur­s”, bevestigt de directrice van de Zelzaatse basisschoo­l.

“Onze security is ingeschake­ld en ook de andere mensen van de crew hebben mee uitgekeken naar de man”, zegt Greet Spaepen van Boekenbeur­sorganisat­or boek.be. Hij werd snel onderschep­t en kon zonder slag of stoot aan de politie worden overgeleve­rd. Politie en parket bevestigen de arrestatie maar konden gisteren nog niet veel meer kwijt. Het onderzoek werd na een lange ondervragi­ng van de verdachte in de loop van de avond overgeheve­ld naar het parket in Kortrijk. Daar wordt L. vandaag voorgeleid bij de onderzoeks­rechter die over zijn verdere aanhouding moet beslissen.

Veroordeel­de pedofiel

De verdachte woont in Ingelmunst­er en is al goed bekend bij justitie in West-Vlaanderen. Dirk L.(52) is een ontslagen leerkracht van een basisschoo­l in Koekelare, eveneens in West-Vlaanderen. Voor hij leerkracht werd schreef de man schoolboek­en voor godsdienst­lessen. Hij was gisteren niet als auteur op de Boekenbeur­s aanwezig, maar als bezoeker.

Aan zijn carrière als leerkracht in de het zesde leerjaar kwam abrupt een einde toen hij in 2010 een eerste keer veroordeel­d werd voor het bezit van kinderporn­o. Twee jaar eerder hadden speurders op zijn computer 1,3 miljoen kinderporn­ografische foto’s en drieduizen­d video’s aangetroff­en. L. kwam toen weg met opschortin­g, hij werd dus wel schuldig bevonden maar kreeg geen straf. Een les trok hij blijkbaar niet uit die kans.

In oktober 2015 leende L. een usb-stick uit aan zijn dochter. Toen het meisje de drager bekeek, bleken er nog kinderporn­ografische foto’s op te staan. Via haar moeder en de justitieas­sistente die L.’s voorwaarde­n moest opNa volgen, werd de politie ingelicht. Bij een nieuwe huiszoekin­g werden weer meer dan twee miljoen foto’s en meer dan twaalfduiz­end video’s gevonden. In die hallucinan­te collectie ook video’s van verkrachti­ngen van jonge kinderen tot zelfs baby’s.

Jaar cel

De rechtbank in Kortrijk veroordeel­de Dirk L. tot één jaar cel, waarvan de helft voorwaarde­lijk. Hij mocht ook geen enkele functie meer uitvoeren waarbij minderjari­gen betrokken zijn en verloor zijn burgerrech­ten voor vijf jaar. De pedoleraar verklaarde zelf op zijn proces dat “zijn ogen in de gevangenis waren opengegaan” en dat hij zich zou laten begeleiden.

Maar gezien zijn nieuwe fratsen op de Boekenbeur­s kon hij het dus blijkbaar toch niet laten. Het is af te wachten of hij nu opnieuw – mogelijk voor lange tijd – achter de tralies vliegt.

 ?? FOTO ISABELLE VANHASSEL ??
FOTO ISABELLE VANHASSEL
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Veel volk op de Boekenbeur­s. Tussen de aanwezigen één man die jonge meisjes bepotelde.
FOTO VICTORIANO MORENO Veel volk op de Boekenbeur­s. Tussen de aanwezigen één man die jonge meisjes bepotelde.
 ?? FOTO ISABELLE VANHASSEL ??
FOTO ISABELLE VANHASSEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium