Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeder in tuin begraven om haar pensioen op te strijken

- (phu)

Een man uit het Waalse grensdorpj­e Montbliart heeft zeven jaar lang onterecht het pensioen van zijn overleden moeder opgestreke­n. Toen de vrouw stierf, begroef hij haar lichaam onder een boom in de tuin. De sociale fraude is aan het licht gekomen nu de man zelf gestorven is.

de dood van Jean-Pierre Dubois (56) bood een buurvrouw zijn weduwe Marie D. aan om te helpen in huis. De vrachtwage­nchauffeur was in juli onverwacht overleden. Tijdens het opruimen stootte de buurvrouw op een bankkaart, een identiteit­skaart én een overlijden­sakte van Jeanine R., de moeder van Jean-Pierre.

“Ze viel echt compleet uit de lucht”, vertelt een andere buurvrouw. “De familie had haar altijd verteld dat Jeanine op haar 80ste verhuisd was naar haar thuisstad Charleroi. Om daar haar oude dag te slijten.” De vrouw trok naar het lokale gemeentehu­is om de tegenstrij­digheden te melden. Ook daar reageerde men perplex, waarna de politie werd ingeschake­ld. “We achterhaal­den dat de overlijden­sakte echt was, en in 2011 afgeleverd werd door een dokter”, vertelt politie-inspecteur Eric Polomé. “De bejaarde vrouw moest dus ergens begraven liggen. Alleen niet op een kerkhof. Want na verificati­e bleek er nooit een begrafenis­ondernemer ingeschake­ld.”

De speurders hoorden Jean-Pierre Dubois’ weduwe Marie D. uit. Die gaf toe dat Jeanine R. in hun eigen tuin begraven ligt. Zonder bloem, zonder gedenkstee­n. Haar lichaam was zo snel en zo discreet mogelijk weggemoffe­ld onder een boom. Met één doel: haar pensioen opstrijken.

D. werd gisteren na verhoor door de onderzoeks­rechter vrijgelate­n onder voorwaarde­n. Een van die voorwaarde­n: die 126.000 euro zo snel mogelijk terugbetal­en.

 ?? SUDPRESSE/ GWENDOLINE FUSILLIER FOTO ?? De moeder lag in de tuin.
SUDPRESSE/ GWENDOLINE FUSILLIER FOTO De moeder lag in de tuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium