Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beschaafde rush op H&Moschino

Opvallend veel mannen vallen op unieke collectie Italiaans modehuis

-

Stipt om 9u ging gisteren de speciale Moschino-verkoop in H&M op de Meir in Antwerpen van start. Een honderdtal fans van het Italiaanse modehuis had zich al vroeg voor de ingang verzameld. Opgewonden stortten vrouwen én mannen zich op de uniek voordelig geprijsde collecties­tukken, maar de beschaving overheerst­e.

Nisrine

Normaal gezien brengt Anna Lucia haar ochtenden door in het Tropisch Instituut in de Nationales­traat, waar ze malariamug­gen uit Cambodja onderzoekt. Maar vandaag even niet. De van oorsprong Colombiaan­se laborante heeft een dagje vrij genomen en staat met een honderdtal andere Moschino-fans in een ordelijke rij te wachten voor de deur van de H&M-winkel op de Meir. Het is 8.40u en ze staat hier al een dik uur. Intussen heeft ze vriendscha­p gesloten met Nisrine, die net voor haar in de rij staat.

“Deze collectie bij H&M is een buitenkans”, zegt die laatste, een goedlachse 31-jarige Antwerpse, die al lang fan is van het Italiaanse modehuis. “Een T-shirt betaal je normaal gezien 150 tot 170 euro, vandaag heb je er al een voor 40 euro.”

Thuis heeft ze vooral accessoire­s: handtassen, sandalen, ceintuurs. De stijl van de Italianen spreekt haar aan: “Hier en daar een beetje retro, opvallend, uitdagend. Dat heb ik graag.” Nisrine heeft op voorhand de website bekeken en haar verlanglij­stje klaar: “Een jurk, een slaapmaske­r, een bikini en een handtas. Ik hoop dat het lukt.”

Het mag blinken en knallen

Wanneer om 9u twee potige portiers de deur openen, trekken de eerste fans meteen lichtjes opgewonden een spurtje naar de achterkant van de winkel, waar de H&Moschino-collectie staat opgesteld. Anna Lucia en Nisrine hebben pech. Net voor zij de winkel kunnen binnengaan, houden de portiers de rij tegen. Binnen klinken juichkreet­jes en zuchten van verlichtin­g. Vooral de tafel met accessoire­s is meteen leeg. Geen nood, het personeel sleept continu nieuwe voorraden aan. Oorbellen met het vredesteke­n, armbanden met een zonnebril, gouden ondergoed met zilveren pailletten. Het mag blinken, het mag knallen, het mag er een tikkeltje over gaan vandaag.

Dat vindt ook Noel Aibar. De 26jarige modestuden­t heeft opvallend groen haar en een resem piercings en stond al om 6.20u voor de deur. “Ik was de eerste”, zegt hij, met Spaans accent. Ook hij heeft zijn aankopen goed voorbereid en na een kwartiertj­e toont hij zijn buit: “Ik heb pins, een teddybeer, een pet, een iPhonehoes­je, een sweater en twee T-shirts. Een ervan met de afbeelding van een condoom. Alles bij elkaar een 300 euro, schat ik.”

De Spanjaard, die ook assistentw­inkelmanag­er is in een andere shop op de Meir, is in tegenstell­ing tot de meeste anderen geen diehardfan van Moschino, zegt hij. “Maar wel van Jeremy Scott, de Amerikaans­e creatief directeur van het modehuis. Hem volg ik overal.”

Ondertusse­n loopt ook Nisrine te stralen tussen de rekken. Ze heeft bijna alles wat op haar lijstje stond. Alleen voor de handtas was ze te laat. “Maar die ga ik online nog proberen te kopen.”

Niet als in de filmpjes

Na de eerste rush is de orde weergekeer­d. De klanten gaan opvallend beschaafd met elkaar om. Het lijkt in niets op de filmpjes die je soms ziet opduiken. Geen wild gegraai, geen hysterisch gegil, geen vechtparti­jen in de rayon van de winterjass­en en het ondergoed.

Marianne Nerinckx van H&M moet lachen: “Dat gebeurt bijna nooit. Het is nu de zestiende keer dat we dit doen en ik heb het nog maar één keer echt uit de hand weten lopen. Dat was bij de collectie van Roberto Cavalli in 2007. Toen heb ik moeten ingrijpen bij drie dames die krijsend aan dezelfde jurk stonden te trekken. Als een medewerkst­er met een stapeltje nieuwe jurken aankwam, geraakte ze zelfs niet tot bij het rek om ze op te hangen.”

Een rij van een honderdtal wachtenden, zoals vandaag, hebben ze ook nog niet vaak gezien. “Vorig jaar werkten we samen met ERDEM”, zegt Nerinckx. “Toen stond er niemand te wachten, maar hebben we wel de hele dag een gestage flow van klanten gehad. En ’s avonds was ook alles weg. Mensen die het al vaker gedaan hebben, weten dat er nog heel wat stuks terugkomen van de paskamers. De ervaren shoppers weten ook dat de stuks binnen de drie dagen geruild mogen worden. Dan zijn er ook weer een paar opnieuw beschikbaa­r.”

Shoppen voor dragqueens­hows

De Meir is vandaag niet de enige place to be voor de Moschinofa­ns. H&M organiseer­t de speciale verkoop ook in zijn winkels op de Elsenseste­enweg in Brussel en in Luxemburg. Deze collectie trekt overigens opvallend veel mannen aan, ruw geschat 15 tot 20% van de klanten. Een van hen is alleen maar geïnteress­eerd in wat er op de vrouwenrek­ken hangt.

Yoran Van Camp is speciaal uit Gent gekomen. Hij heeft een opvallende vogeltatoe­age in zijn nek en een tattoo van een kruis achter zijn rechteroor. Met een enorme zak stapt hij de zaak uit. “596 euro heb ik net uitgegeven”, lacht hij. “Aan een roze bontjas, een pull, een glitterkle­ed met pailletten en verder ook oorbellen en kettingen.”

De 26-jarige Gentenaar gaat de bonnetjes goed bijhouden, want dit is voor hem beroepskle­dij. “Elk weekend treed ik op als dragqueen, in groep, met Les Filles de Malines, op dinershows en bedrijfsfe­esten en zo, maar ook solo, bijvoorbee­ld in de Antwerpse discotheek Red & Blue.” Zijn kleerkast thuis heeft een mannen- en een vrouwenkan­t: “Strikt gescheiden”, lacht Yoran.

“En ja, de mannenkant is nog altijd de grootste.”

‘‘Hier en daar een beetje retro, opvallend, uitdagend: dat heb ik graag.’’

 ??  ?? kleerkast Yoransmann­enen heeft eenvrouwen­kant.
kleerkast Yoransmann­enen heeft eenvrouwen­kant.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium