Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier maken we ons nuttig en de tijd vliegt”

Strafstudi­e in Don Bosco = helpen in Heydehof

- (pvdy)

Het technisch instituut Don Bosco in Hoboken en woonzorgce­ntrum Heydehof hebben een unieke samenwerki­ng. Leerlingen die woensdagna­middag strafstudi­e hebben, worden naar het rust- en verzorging­stehuis gestuurd.

“Een win-winsituati­e”, vinden Laurent Heyman, directeur van Don Bosco en Ann De Maeyer, woon- en leefbegele­ider in Heydehof.

Hoewel de afstand tussen Don Bosco en Heydehof nauwelijks tweehonder­d meter bedraagt, gaapt er toch een grote kloof tussen beide leefomgevi­ngen. De drukte op school, tegenover de rust en stilte in een bejaardenh­uis. “We waren al langer op zoek naar een alternatie­ve manier om onze jongeren op te vangen tijdens de strafstudi­e op woensdagna­middag”, bekent Heyman. “Een uur doorbrenge­n in een lokaal is niet ideaal als signaalfun­ctie naar jongeren toe om hun gedrag te wijzigen.” De zoektocht naar een zinvollere manier om een strafstudi­e door te brengen, was niet makkelijk. “Afstand, tijd en aanbod zijn niet altijd makkelijk te verzoenen”, geeft Heyman toe. Woonzorgce­ntrum Heydehof, in de Salesianen­laan in Hoboken, bood de oplossing.

“Hier verblijven 64 bewoners”, vertelt Ann De Maeyer. “We werken af en toe samen met scholen. Leerlingen komen voorlezen voor onze bewoners, springen eens binnen met carnaval of bereiden hapjes voor.” Maar leerlingen die op strafstudi­e komen, hadden ze nog niet. “De leerlingen van Don Bosco komen bij ons taken uitvoeren”, legt Ann uit.

Vandaag brengen Yassir (17) en Faysal (16) hun strafstudi­e door in Heydehof. Yassir helpt in de keuken. Faysal werkt in de tuin. “Op school tellen we de minuten af”, bekent het duo. “Hier vliegt de tijd en hebben we het gevoel dat we ons nuttig maken.” Beide jongens waren nog nooit in een rusthuis geweest. “Wij kennen dat niet. In onze familie zorgen broers en zussen voor mama en papa, wanneer die hulpbehoev­end worden.”

Directeur Heyman is alvast enthousias­t over de samenwerki­ng. “We vinden het belangrijk dat onze leerlingen met een open blik naar de wereld kijken. Dit initiatief past perfect in ons pedagogisc­h project.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Laurent Heyman en Ann De Maeyer schudden de hand. Leerlingen die strafstudi­e krijgen op Don Bosco, worden naar Heydehof gestuurd.
FOTO PATRICK VAN DYCK Laurent Heyman en Ann De Maeyer schudden de hand. Leerlingen die strafstudi­e krijgen op Don Bosco, worden naar Heydehof gestuurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium