Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rekenmachi­ne en metalfan

- HANS JACOBS

een van de favoriete politieke slagzinnen van president Donald Trump is evengoed van toepassing op Fabiano Caruana. Voor het eerst sinds Bobby Fischer in 1972 kan een Amerikaan weer de wereldtite­l veroveren. Zijn moeder mag dan wel Italiaanse zijn, maar Caruana groeide op in Brooklyn, New York, woont al jaren in Miami en spreekt als een volbloed Amerikaan waarbij zijn Italiaans redelijk gebrekkig klinkt. Op zijn vijfde was hij voor het eerst aan zet, net voor zijn vijftiende verjaardag werd hij grootmeest­er.

Carlsen heeft nog altijd een streepje voor in de tweestrijd tegen Caruana, maar de Amerikaan is – als hij zijn beste niveau haalt – een meer dan serieuze uitdager. Zijn kracht? Caruana speelt als een machine en begint – daar waar Carlsen maar afgaat op zijn intuïtie – vaak te rekenen bij een stelling.

Toch is hij niet duf of saai, integendee­l. In zijn vrijetijd schoolde

Make Amerika great again: Caruana zich bij als scenariosc­hrijver voor films –hij is dol op regisseurs als Quentin Tarantino en David Lynch. Hij luistert naar metalbands als Led Zeppelin en Metallica, maar evengoed naar hiphoparti­esten als Kendrick Lamar. Hij draagt tijdens wedstrijde­n altijd jeans en sneakers met een vestje, Carlsen draagt vrijwel altijd een kostuum.

En wat als hij het één dag voor het zeggen zou hebben in de schaakwere­ld? “Schaken kan beter vermarkt worden naar het grote publiek. Het is voor het grote publiek niet het meest attractiev­e spel om naar te kijken, ook niet meteen makkelijk te begrijpen. Dus je hebt topcomment­atoren nodig die alle zetten duidelijk verklaren. Je moet ook een verhaal rond het tornooi kunnen weven.” Bij deze.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium