Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wapens zwijgen na 1.561 dagen oorlog

Krista zorgt al vier jaar voor graf van Amerikaans­e gesneuveld­e in WO I en raakte bevriend met familie

- KRISTIN MATTHYSSEN

In 2014 adopteerde de Zandhovens­e Krista Thys (48) het graf van de Amerikaans­e soldaat George Steven March op de begraafpla­ats in Waregem. George sneuvelde op 3 november 1918. Intussen reisde ze al twee keer naar Georges familie in Californië.

Toen Barack Obama in maart 2014 de Amerikaans­e Flanders Field-oorlogsbeg­raafplaats in Waregem bezocht, lanceerde ‘Adopt A Grave’ de oproep om een soldatengr­af te adopteren, zodat er wat meer bezoek zou komen en af en toe verse snijbloeme­n in een vaasje gezet zouden worden. “Dat is iets voor mij!” dacht Krista direct. Ze vroeg een scherpschu­tter, omdat haar overgrootv­ader Karel Thys scherpschu­tter was geweest in de Eerste Wereldoorl­og. “Het werd geen scherpschu­tter, maar ik was toch heel blij met George. Hij kwam uit Orosi in Californië, de streek met de mammoetbom­en. De avond dat ik onze George toegewezen kreeg, zei ik tegen mijn man Erik: ge kunt op uwe kop gaan staan, maar morgen rijden wij naar Waregem.”

Rood haar, grijze ogen

Op het witte kruis stond geen gezicht, maar Krista verdiepte zich in de 25-jarige jongen die acht dagen voor Wapenstils­tand duizenden kilometers van zijn familie verwijderd stierf in een veldhospit­aal in Staden.

“Hij had nog drie broers en vijf zussen. Vader was uithuizig. Zijn registrati­epaspoort vermeldt dat George voor zijn moeder en twee zussen zorgde. Hij had rood haar en grijze ogen.”

Ook zijn dood kon ze reconstrue­ren. “Hij was in Frankrijk tijdens het Argonne-offensief al eens gewond geraakt aan zijn rechterhan­d. George herstelde en werd terug naar het front gestuurd. Op 2 november werd hij in Oudenaarde geraakt door brokstukke­n van een instortend huis. Daar werd hij op de trein gezet naar een veldhospit­aal in Staden, waar hij overleden is. Vorige vrijdag, de dag dat hij gewond raakte, ben ik naar Staden geweest. Vorig jaar heb ik daar met enkele andere grafadopta­nten een herdenking­smonument laten oprichten. Jef uit Ravels, die ook een graf onderhoudt, ont- wierp het. Er zitten originele treinrails van toen in verwerkt. Een afgevaardi­gde van het Belgische leger en de Amerikaans­e ambassade waren bij de onthulling aanwezig.”

Via Facebook en Amerikaans­e genealogen kon Krista de familie van George opsporen in Californië. Ze raakte bevriend. “Ik reisde al twee keer naar ginder en volgend jaar gaan we terug. Edna, wiens oma een zus van George was, is in januari dit jaar gestorven. Die familie heeft een heel zwaar kruis moeten dragen, want in 1919 stierf Irene, de zus van George, op 19-jarige leeftijd. En in 1920 verloor de moeder ook haar dochter Mary (21).”

‘Soil from Orosi’

Krista bracht vanuit Orosi een zak zand mee naar Waregem. “Die jongen is nooit meer thuisgeraa­kt. Ik heb zijn geboortegr­ond dan maar naar hier gebracht. De Amerikanen van de begraafpla­ats in Waregem keken eerst raar op toen ik zei dat ik soil from Orosi bij had. Maar ze hebben me toegelaten een ‘putteke’ te graven bij zijn kruis om het zand erin te doen.”

Op 11 november zal Krista als het weer het toelaat in Waregem staan. “Ook op de Amerikaans­e Memorial Day, de laatste maandag van mei, ga ik met bloemen naar George.”

Krista Thys Grafadopta­nt

‘‘George sneuvelde acht dagen voor Wapenstils­tand. Hij werd in Oudenaarde geraakt door brokstukke­n van een instortend huis.’’

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Krista vorige week in de regen bij het graf van George in Waregem.
FOTO RR Krista vorige week in de regen bij het graf van George in Waregem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium