Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gesprekken over postjes slaan diepe kloof tussen Gentse partijen

- (agy)

Het zou over de inhoud gaan, houden de Gentse politici al bijna een maand vol. Maar zodra het ook maar even over de postjes gaat, valt de coalitievo­rming stil.

“We vinden elkaar stilaan”, zei Mathias De Clercq (Open VLD) zondag nog. Gisteren mocht hij dat optimisme alweer opbergen. Het kartel sp.a-Groen schort de coalitiege­sprekken onmiddelli­jk op, omdat de Gentse liberalen volgens hen bijna alle belangrijk­e posten naar zich toe trekken. “In de nota die we kregen, stonden gewoon de wildste dromen van Mathias op papier”, zegt Joris Vandenbrou­cke (sp.a). “Hij schept geen inhoudelij­ke duidelijkh­eid en claimt nog eens de belangrijk­ste bevoegdhed­en én de sjerp. Dit is geen serieuze poging.”

Open VLD zou in het voorstel onderwijs en stadsontwi­kkeling krijgen, portefeuil­les die nu nog bij Groen en sp.a zitten. Al te gulzig, vinden ze dat daar, dus zullen Filip Watteeuw (Groen) en Rudy Coddens (sp.a) zelf een onderhande­lingsnota opstellen, die ze dan zullen overhandig­en aan Open VLD. Lees ook: niet aan CD&V, die willen ze bij het kartel liever weg.

“Het is jammer dat Groen en sp.a de inhoudelij­ke gesprekken willen stopzetten wegens een eerste voorstel rond bevoegdhed­en dat we op hun vraag voorlegden”, zeggen De Clercq en CD&V-lijsttrekk­er Mieke Van Hecke.

Oorlogsver­klaring Binnenskam­ers noemen liberalen het manoeuvre van het kartel vlakaf “een oorlogsver­klaring”.

“Dit was een openingsbo­d”, zegt een bron. “Daar discussiee­r je over aan de onderhande­lingstafel. Dat smijt je niet op de straatsten­en.” Maar aan het einde van de rit zijn de twee blokken tot elkaar veroordeel­d. Veel alternatie­ven zijn er niet om een meerderhei­d op de been te brengen. Het kartel kan zich nog tot N-VA wenden, Open VLD heeft met die partij erbij niet genoeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium