Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zijn geen mini-dokters”

Verpleegku­ndig specialist­en vertalen wetenschap naar praktijk, beroep wordt officieel erkend

-

Na Nederland en Frankrijk wordt ook in België het beroep van verpleegku­ndig specialist officieel erkend. “Goed nieuws want omdat de zorg complexer en de groep chronische patiënten groter wordt, groeit de nood aan hooggespec­ialiseerde verpleegku­ndigen”, zegt Lieve Goossens, voorzitter van de Belgische vereniging van Verpleegku­ndig Specialist­en.

In België zijn momenteel een kleine honderd verpleegku­ndig specialist­en actief. Vooral in universita­ire ziekenhuiz­en, maar ook in de grote regionale ziekenhuiz­en en in de geestelijk­e gezondheid­szorg. In tegenstell­ing tot Nederland waar deze nieuwe gezondheid­sgroep wel al wettelijk is geregeld en er 3.627 verpleegku­ndig specialist­en actief zijn, wordt in België nu pas gewerkt aan een wettelijk kader. Eind vorige maand heeft de ministerra­ad het wetsontwer­p in eerste lezing goedgekeur­d en er wordt nu gewacht op advies van de Raad van State. Later volgt nog advies van de federale raad van verpleegku­ndigen, de technische commissie van verpleegku­ndigen, artsenspec­ialisten en huisartsen.

“Wat de erkennings­voorwaarde­n, het competenti­eprofiel, de precieze taakomschr­ijving en ook de verloning zullen zijn, moet nog besproken en vastgelegd worden”, zegt Lieve Goossens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Verpleegku­ndig Specialist­en.

“In ieder geval is het belangrijk dat dit nu gebeurt. De zorg wordt steeds complexer, met steeds meer nieuwe technieken en toepassing­en. Verpleegku­ndig specialist­en houden het wetenschap­pelijk onderzoek constant in het oog en vertalen die in procedures. Verder geven ze opleiding aan hun collega-verpleegku­ndigen, maar ook aan artsen, psychosoci­ale meene

‘‘Een diagnose zullen we nooit stellen. Een patiënt opvolgen, medicatie aanpassen en ook informeren over hoe met de ziekte om te gaan wel.’’

Master Lieve Goossens

Belgische vereniging van Verpleegku­ndig Specialist­en dewerkers, diëtisten of kinesisten. Ook in de zorg zelf, bijvoorbee­ld in de opvolging van de groeiende groep chronische patiënten, is de rol van verpleegku­ndig specialist­en belangrijk. Overal waar directe, complexe zorg nodig is, bijvoorbee­ld voor hart-, kanker- of dialysepat­iënten, is een verpleegku­ndig specialist zinvol. Op termijn kunnen zij ook ingeschake­ld worden bij huisartsen en in woonzorgce­ntra.”

Een verpleegku­ndig specialist moet minimum een master hebben. “En minstens twee tot vijf jaar ervaring, maar ook die voorwaarde­n moeten nog worden vastgelegd”, zegt Lieve Goossens. “Verder zal een verpleegku­ndig specialist zijn competenti­es opbouwen. Vanuit zijn ervaring in de klinische zorg, maar ook door bij te studeren, congressen bij te wonen en het wetenschap­pelijk onderzoek op te volgen.”

Verpleegku­ndig specialist­en kan je in alle zorgdomein­en tegenkomen, van cardiologi­e, oncologie of kindernefr­ologie, maar ook in diensten rond wondzorg en pijnbestri­jding. Ze staan dus met de voet in de praktijk en met de andere in de wetenschap, maar kunnen ze ook medicatie of behandelin­gen voorschrij­ven? “Wat het takenpakke­t zal inhouden, moet nog worden bekeken”, vervolgt Lieve Goossens. “Volgens onderzoek gebeurt dit in België in ieder geval nog niet of toch amper. Hoe dan ook, de grens tussen het takenpakke­t van de arts en die van de verpleegku­ndig specialist zal altijd moeten worden bewaakt. We zijn geen mini-dokters. De bedoeling is niet om bijvoorbee­ld een primaire kankerdiag­nose te stellen, maar wel om een patiënt op te volgen, medicatie aan te passen volgens de symptoomla­st en te informeren over hoe met de ziekte om te gaan.”

Lieve Scheurwegh­s werkt in het UZ Antwerpen sinds 15 jaar op de afdeling cardiologi­e, hartfalen en harttransp­lantatie. Officieel is ze niet erkend als verpleegku­ndig specialist. Ze wordt zo niet vergoed, maar ze voert op haar afdeling wel de taken uit die van een verpleegku­ndig specialist worden verwacht. “Ik werk zeer nauw samen met de cardiologe­n en met de drie andere verpleegku­ndigen in mijn team”, vertelt ze. “Onze taak is te voorkomen dat patiënten opnieuw moeten worden opgenomen. Daarom is het belangrijk dat symptomen tijdig worden opgemerkt én dat er gepast op wordt gereageerd. Omdat de zorg rond hartfalen en harttransp­lantatie zo complex is, licht ik patiënten, en soms ook hun partner of een mantelzorg­er, hierover uitgebreid in. Ik leg hen uit hoe ze de gegeven adviezen en richtlijne­n kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Bijvoorbee­ld: hoe beperk ik de last die ik ervaar van mijn plasmedica­tie, of op welk moment weeg ik me best om vergelijki­ng met andere metingen mogelijk te maken, of wat doe ik als een bepaalde klacht toeneemt, enzovoort. Tijdens zo’n consult overlopen we ook het medicaties­chema, geven we tips om dit schema te vereenvoud­igen en bekijken we samen met de cardioloog of de behandelin­g voldoet aan de laatste wetenschap­pelijke richtlijne­n. Verder volg ik het wetenschap­pelijk onderzoek op de voet. Zo hebben we onlangs meegedaan aan een haalbaarhe­idsstudie in opdracht van minister De Block om patiënten via een digitaal platform thuis op te volgen.”

Geestelijk­e gezondheid

Ook in de geestelijk­e gezondheid­szorg werken verpleegku­ndig specialist­en. “Behalve in de klinische patiëntenz­org werk ik ook projectmat­ig, zoals bijvoorbee­ld rond alternatie­ven voor isolatie van patiënten”, zegt Liesbeth Dockx, verpleegku­ndig specialist op de afdeling langdurige zorg van psychiatri­sch ziekenhuis Bethaniënh­uis in Zoersel. “Concreet: ik win informatie in over bijvoorbee­ld een prikkelaan­gepaste omgeving voor patiënten, ga hierover in gesprek met deskundige­n en rol het project uiteindeli­jk zelf mee uit op de afdeling. Zo kan ik collega-verpleegku­ndigen coachen. Een ander belangrijk deel van mijn tijd sta ik ook in de directe patiëntenz­org, waardoor ik voeling blijf hebben met de praktijk. Dat de job van verpleegku­ndig specialist nu wordt erkend, is heel belangrijk. Verpleegku­nde is een zeer brede opleiding, maar met de steeds complexere zorg is verdieping noodzakeli­jk.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Lieve Scheurwegh­s werkt sinds 15 jaar op de afdeling cardiologi­e, hartfalen en harttransp­lantatie. Officieel is ze niet erkend als verpleegku­nde specialist, maar ze voert wel die taken uit. “Onze taak is te voorkomen dat patiënten opnieuw worden opgenomen.”
FOTO DIRK KERSTENS Lieve Scheurwegh­s werkt sinds 15 jaar op de afdeling cardiologi­e, hartfalen en harttransp­lantatie. Officieel is ze niet erkend als verpleegku­nde specialist, maar ze voert wel die taken uit. “Onze taak is te voorkomen dat patiënten opnieuw worden opgenomen.”
 ?? FOTO GVA ??
FOTO GVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium