Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Engelse klanten haken af”

Vlaanderen trekt 1,9 miljoen euro uit om ondernemer­s te helpen

- CHRISTOF WILLOCX

De Vlaamse regering trekt 1,9 miljoen euro uit om Vlaamse bedrijven te helpen om de Brexit om te buigen in iets positiefs. Er komt hulp om andere afzetmarkt­en te zoeken, maar ook om uit te breiden in het Verenigd Koninkrijk.

Op 29 maart 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Volgens het akkoord met Europa dat de Britse regering heeft goedgekeur­d, zal er tot eind 2020 op economisch vlak niets veranderen. Vanaf 2021 zou er dan een ‘zachte Brexit’ komen. Er komt dan volgens het plan een douane-unie, waarbij er tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen importtari­even op goederen worden geheven. Er zou wel geen vrij verkeer meer zijn van diensten en personen.

Maar of die ‘zachte Brexit’ er effectief komt, is een andere vraag. Het Britse parlement moet de hele kwestie in december ook nog goedkeuren, en het is verre van zeker of daar een meerderhei­d zal worden gehaald.

Subsidies

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) hebben nu een plan uitgewerkt dat Vlaamse bedrijven moet helpen om de Brexit om te buigen in iets positiefs. De regering trekt 1,9 miljoen euro uit voor Vlaamse bedrijven die vandaag handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Met die subsidie kunnen ondernemer­s verkenning­sreizen naar mogelijke nieuwe afzetmarkt­en organisere­n of deelnemen aan beurzen.

“We willen bedrijven ertoe aanzetten om te diversifië­ren en niet langer afhankelij­k te zijn van het Verenigd Koninkrijk alleen”, zegt Lisa Lust, woordvoerd­er van Bourgeois. “Een deel van het geld dient ook voor gerichte prospectie en beurzen in het Verenigd Koninkrijk zelf, zodat Vlaamse bedrijven daar hun marktaande­el kunnen behouden en zelfs vergroten. Want ondernemer­s uit andere landen zullen het ook moeilijker krijgen om producten aan de Britten te verkopen. Dat biedt kansen voor onze bedrijven.” Ondernemer­s die van de subsidies gebruik willen maken, kunnen aankloppen bij het Vlaamse overheidsa­gentschap Flanders, Investment and Trade (FIT).

Nu al schade bij ondernemer­s

Veel ondernemer­s hebben door de nakende Brexit nu al veel schade geleden. Rozenkweke­r Power Roses uit Kalmthout is een van hen. “Voor het referendum over de Brexit in 2016 kwam 75% van onze rozen in het Verenigd Koninkrijk terecht. Vandaag is dat nog maar 15%”, zegt zaakvoerde­r Jan Philippo. “Sinds het referendum is de onzekerhei­d toegenomen en daalde de pond in waarde. Daardoor is het voor Engelsen duurder om Europese producten te kopen, en haakten onze klanten af.”

Voor Power Roses is het kwaad dus al geschied. “Het is voor ons niet meer zo belangrijk of er nu een harde of een zachte Brexit komt. We zijn de meeste van onze Engelse klanten toch al kwijt”, zegt Philippo, die zijn productie nu helemaal heeft omgegooid. “Vroeger kweekten we uitsluiten­d roze rozen, omdat die erg populair zijn in het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbee­ld met Moederdag”, zegt de ondernemer. “Nu maken we alle soorten rozen, van witte tot gele en oranje. België en Frankrijk zijn nu onze belangrijk­ste afzetmarkt­en.”

“Die omschakeli­ng heeft ons omzetverli­es door de Brexit nog niet goedgemaak­t”, zegt Jan Philippo. “Het duurt een tijdje tot die nieuwe soort rozen in volle oogst zijn. Maar we hopen dankzij de nieuwe klanten binnenkort terug op te klimmen naar het niveau van voor de Brexit.”

Ook Van Hool verkoopt minder

Ook busbouwer Van Hool uit Koningshoo­ikt heeft last van de Brexit. “Sinds het referendum is onze verkoop van autocars in het Verenigd Koninkrijk sterk gedaald”, zegt woordvoerd­er Dirk Snauwaert. “Vroeger verkochten we er zo’n tachtig per jaar, nu nog dertig tot vijftig. Dat komt door de grote onzekerhei­d over welke deal nu precies zal worden gesloten. Onze klanten in Engeland zijn ongerust en doen daarom minder bestelling­en in het buitenland.” Van Hool heeft nog geen concreet Brexit-plan. “Het nieuws over hoe de Brexit er precies zal uitzien, lijkt van uur tot uur te veranderen. We moeten dus noodgedwon­gen afwachten.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Jan Philippo van Power Roses in Kalmthout. “Vroeger verkochten we 75% van onze rozen aan het Verenigd Koninkrijk. Nu 15%.”
FOTO ROBIN FASSEUR Jan Philippo van Power Roses in Kalmthout. “Vroeger verkochten we 75% van onze rozen aan het Verenigd Koninkrijk. Nu 15%.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium