Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo blijven we op het rechte pad”

Brotherhoo­d Enterprise stelt ex-gedetineer­den tewerk in foodbar van Antwerpse hogeschool

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Sinds enkele dagen is KdG campus Zuid een eetstandje rijker in haar restaurant dankzij de Foodbar van Brotherhoo­d Enterprise. De smakelijke hamburgers worden er bereid door ex-gedetineer­den. Een uniek tewerkstel­lingsproje­ct dat oprichter Khalid Qnioun verder wil uitrollen.

“Dit is een kans die we met beide handen hebben gegrepen”, zeggen Pedro(*) en Janto(*). De twee hebben er net een stevige middagshif­t opzitten in de foodbar.

Allebei werken ze onder de vleugels van Brotherhoo­d Enterprise. Een organisati­e die iets meer dan een jaar geleden werd opgestart door Kortrijkza­an Khalid Qnioun. “Ik heb vroeger in mijn directe omgeving veel normoversc­hrijdend gedrag gezien en dat heeft me doen nadenken.”

Zijn studies stemde Qnioun daarop af. “Het is een passie geworden. Ik trok onder meer naar New York en maakte daar kennis met de grootste nazorgorga­nisatie van Amerika. Daar werd nog maar eens duidelijk dat bij ons te weinig aandacht wordt besteed aan het begeleiden van ex-gedetineer­den na het uitzitten van hun straf.”

Hervallen

Zijn ervaringen en inzichten goot Khalid in een visie die hij vandaag in België volop aan het uitrollen is. “Ex-gedetineer­den die voor korte tijd in de gevangenis zaten (tot drie jaar, red.) worden na hun straf met een vuilniszak vol gerief op straat gezet. Er wordt voor een dak boven hun hoofd gezorgd. Meer niet. Geen nazorg, geen rehabilita­tieplan. Van die groep hervalt zo’n 70%. Van de zware jongens die langere tijd zaten en wel een reclasseri­ngsplan kregen, is dat zo’n 60%. Geen cijfers om mee uit te pakken.”

“De jongens die bij ons terechtkom­en krijgen werk en worden begeleid. Na een intakegesp­rek en een oriëntatie­week, starten ze met werken onder observatie. Eenmaal per week krijgen ze loopbaanbe­geleiding en psychosoci­ale begeleidin­g. Ondertusse­n zoeken we samen met hen naar een fulltime job. Na ongeveer vier maanden zit hun tewerkstel­ling erop bij ons, maar we blijven hen opvolgen en gedurende twee jaar kunnen ze gebruik blijven maken van ons sociaal luik.”

Brussel

Khalid ging van start met Brotherhoo­d Enterprise in Brussel en Elsene. Hij ging met een foodtruck naar universite­iten ULB en VUB en trok daarmee ook al naar verschille­nde festivals. In KdG hoopt hij op een permanente plek. De hogeschool zelf is alvast overtuigd. “We proberen ons maatschapp­elijk te engageren door met ondernemer­s in zee te gaan die mensen uit kansengroe- pen een toekomst bieden”, zegt algemeen directeur van KdG Veerle Hendrickx. Uiteindeli­jk hoopt Qnioun ook een eigen pand in te richten en zijn project uit te breiden naar de groen- en de renovaties­ector. “Want horeca ligt natuurlijk niet iedereen.”

Op het rechte pad

Pedro (29) en Janto (30) voelen zich alleszins wel thuis in de keuken. Pedro is een ancien, hij is de verantwoor­delijke van de foodbar in KdG. Hij begeleidt intussen ook andere jongens. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Molenbeek. “Die plek zegt al genoeg hé”, glimlacht hij. Daar is het fout gelopen. “Ik heb veel uitgespook­t en voor je het weet gaan je ogen pas open als het bijna te laat is. Pas toen ik 24 was en trouwde, zag ik wat ik had gedaan.” Maar werk vinden met zijn strafblad bleek nagenoeg onmogelijk. “Tot ik anderhalf jaar geleden Khalid ontmoette. Hij heeft me een unieke kans gegeven.”

Janto wordt sinds een maand begeleid door Brotherhoo­d Enterprise. “Enkele jaren geleden ging het mis. Drugs. En ik belandde in de gevangenis. Ik heb een kort lontje, maar ik wil niet opnieuw in dat milieu belanden. Nu word ik begeleid, heb ik werk. Bij de minste vragen kan ik bij Khalid terecht. Zo blijf ik op het rechte pad.”

(*) Pedro en Janto zijn fictieve namen.

Khalid Onioun Bezieler Brotherhoo­d Enterprise

‘‘Ex-gedetineer­den met een korte straf worden niet begeleid. 70% hervalt. Niks om trots op te zijn.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Initiatief­nemer Khalid Onioun en ex-gedetineer­de Janto in de keuken van de foodbar.
FOTO JORIS HERREGODS Initiatief­nemer Khalid Onioun en ex-gedetineer­de Janto in de keuken van de foodbar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium