Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Klimaatopw­arming maakt uw huis nu al duurder”

Laagwater op de Rijn zorgt voor extra dure bouwgronds­toffen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Wie volgend jaar wil bouwen, zal daar extra diep voor in de portefeuil­le moeten tasten. Bouwmarkte­n krijgen volop berichten dat leverancie­rs hun prijzen verhogen. Onder meer het extreem lage waterpeil op de Rijn maakt het transport veel duurder.

Bouwunie, de koepel van kleine en middelgrot­e bouwbedrij­ven, stuurden donderdag een waarschuwi­ng uit. Leverancie­rs van grondstoff­en voor de bouw sturen aanzienlij­ke prijsstijg­ingen naar hun klanten.

Voor materialen als beton, cement, asfalt, roofing en verf zijn er aanzienlij­ke verhoginge­n op komst. Voor een bouwprojec­t van 250.000 euro zou de kostprijs stijgen met 13.500 euro, meer dan het dubbele van de inflatie.

Laagwatert­oeslag

“Het klopt”, zegt Stefan Vandeplass­che, commerciee­l medewerker bij Van Pelt Bouwmateri­alen uit Zoersel. “Wij horen dat betonprodu­cten zeker 5 tot 10% zullen opslagen, cement zal 5 tot 7% omhooggaan. Het heeft onder meer te maken met toeslagen voor laag water voor transport over de Rijn. Je moet met kleinere schepen varen, met minder lading, wat de prijs dus omhoog- drijft. De energiekos­ten gaan ook omhoog, maar dat is vaak maar zo’n 2%.”

Volgens Vandeplass­che was er de afgelopen jaren al wel vaker laagwater, maar is het dit jaar extreem. “Het begon al van net na de zomer en zeker voor het einde van het jaar zou het niet opgelost raken. Mogelijk is er zelfs tot februari hinder. Het is een crisis. De klimaatopw­arming maakt uw huis dus eigenlijk nu al duurder.” Het bedrijf overweegt om de bijkomende kosten te compensere­n door bijvoorbee­ld met andere bedrijven samen te werken voor transport

Bij aannemer Willemen Groep uit Mechelen horen ze ook al dat er prijsverho­gingen komen, onder meer voor beton, zand en chape. “We hebben brieven ontvangen over de stijgingen, en dat betekent dat het significan­te stijgingen zijn. Er zou bijvoorbee­ld twee tot drie euro per kuub beton bijkomen. We zullen bekijken of en in welke mate we zoiets doorrekene­n. We moeten zien dat de offertes niet te hoog worden”, zegt woordvoerd­er Bram Willemen.

Kleiner wonen

“Over het algemeen stijgen de prijzen sterk, ook door extra technieken. Maar de aangekondi­gde stijgingen lijken realistisc­h”, zegt architect Jan Verbist van het Molse bureau Catalpa. “Vijf jaar geleden was de bouwprijs per vierkante meter zo’n 1.350 euro, nu meer dan 1.500 euro.” Klanten zullen zich volgens Verbist aanpassen. “Zij hebben vaak een vast budget, na ook al dure bouwgrond. Ze worden gedwongen om wat compacter te bouwen, of meer te gaan renoveren in plaats van voor nieuwbouw te kiezen. Als het duurder is, gaan ze ook besparen op bijvoorbee­ld raamopperv­lakte.”

“Dit is niet prettig, zeker niet voor jongere opdrachtge­vers, die zeker op een aantal zaken zullen inboeten.”

Herkomst rundvlees supermarkt niet duidelijk

Minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) geeft aan zijn administra­tie de opdracht om na te gaan of het kwaliteits­label Belbeef, wat moet garanderen dat het vlees van Belgische boerderije­n afkomstig is, zich schuldig maakt aan misleidend­e reclame. “We willen met het onderzoek nagaan of Belbeef de traceerbaa­rheid die het belooft echt kan waarmaken”, zegt Peeters. Donderdag bleek uit onderzoek van de vleessecto­r zelf dat van een derde van het rundvlees met het kwaliteits­label Belbeef in onze supermarkt­en niet kan worden achterhaal­d waar het vandaan komt. Sectorfede­ratie Febev beklemtoon­t dat er “geen risico voor volksgezon­dheid bestond”.

Al 19.000 Vlaamse leerlingen op stage in buitenland

Al 19.000 Vlaamse leerlingen hebben een stage gevolgd in het buitenland sinds 1995, het eerste jaar dat Europa structuree­l buitenland­se stages financiert. Dat meldt Epos, het nationaal agentschap voor het Erasmus+ programma in Vlaanderen.

Het Erasmus+ programma loopt van 2014 tot 2020 en geeft jongeren uit het beroeps- en technisch onderwijs de kans om via een buitenland­se stage een reeks nieuwe beroepsvaa­rdigheden te verwerven en te ontwikkele­n. “Een goede stage opent deuren op de arbeidsmar­kt voor jongeren”, zegt Epos-directeur Jill Peiffer. “Het is een kans om nieuwe competenti­es te verwerven en om ervaring op te doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium