Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij volgen de richtlijne­n”

- MAAIKE FLOOR

Het is de naam die op haar geboorteka­artje staat, de naam die ze als klein meisje leerde schrijven en de naam waaronder iedereen haar kent, maar de burgerlijk­e stand in Antwerpen weigert om de naam Ruud officieel te maken. “Blijkbaar kan Ruzie wel als vrouwennaa­m, maar Ruud niet. Dat doet pijn”, zegt Ruud Lelieur (37).

Dankzij een omzendbrie­f van juni 2018 is het gemakkelij­ker geworden om een voornaam aan te passen en al 780 Vlamingen hebben dat gedaan. Maar de Antwerpse Ruud Lelieur slaagt er niet in om haar voornaam officieel te maken. “Het was 37 jaar geleden niet zo evident om een eerder mannelijke naam als vrouwennaa­m te gebruiken. Bij de burgerlijk­e stand hebben ze toen dus maar ‘Ruth’ genoteerd in plaats van ‘Ruud’, ook al stond dat zo op mijn geboorteka­artje. Ruud is de naam die ik al mijn hele leven draag. Daarom dat ik dat na al die jaren graag officieel wilde maken.”

Wat ook meespeelde, is dat Ruud sinds kort voor een grote organisati­e in het hoger onderwijs werkt. “Mijn mailadres hebben ze kunnen aanpassen, maar verder duikt mijn officiële naam vaak op en dat zorgt voor verwarring. Vo- rige week heb ik voor een volle aula nog de vraag gekregen wie ik nu ben: Ruth of Ruud. De studenten begrepen mijn toelichtin­g en spreken me nu aan als Ruud, maar de officiële naam circuleert ook in andere mails en daar ontstaat verwarring.”

Wet uit 1987

Ruud Lelieur had gelezen dat

99% van de verzoeken om de voornaam te wijzigen wordt aanvaard en ze ging er vanuit dat het ook bij haar geen probleem zou zijn. Tot vorige maand de officiële weigering kwam omdat de naam Ruud als mannennaam wordt gezien en dat voor verwarring kan zorgen. “De ambtenaar baseert zich op de wet uit 1987. Enkel als een naam vijf keer voorkomt, telt die mee. De omzendbrie­f van

2018 spreekt zich helaas niet uit over het verschil tussen mannenen vrouwennam­en. Als ik die lijst bekijk, kun je als vrouw gerust Chris of Jos heten, omdat die namen zijn afgeleid van een vrouwelijk­e variant als Christine of Josepha. De naam Rudette ben ik wel tegengekom­en, maar de variant Ruud is er blijkbaar niet. Vreemd is dat je als vrouw wel Run, Ruo of zelfs Ruzie mag heten, maar niet Ruud.”

Transgende­rs

Er wordt alleen een uitzonderi­ng toegestaan als Ruud zich een man zou voelen, wat niet het geval is. “Ik heb even getwijfeld om dat dan maar aan te halen als argument, maar dat vind ik niet correct en niet respectvol naar mensen voor wie dit echt speelt. Er zijn zo veel namen waarvan niet duidelijk is of het een mannen- of vrouwennaa­m is. In de omzendbrie­f staat ook dat rekening wordt gehouden met de maatschapp­elijke evolutie in het geven van voornamen en dat de overheid zich zo tolerant mogelijk wil opstellen. Maar blijkbaar geldt dat niet voor iedereen.”

Ruud Lelieur heeft deze week een vordering neergelegd bij de familierec­htbank, in de hoop op die manier nog toestemmin­g te krijgen om officieel Ruud te heten, maar ze had liever gehad dat

Vrouw ‘‘Ik voel mij geen Ruth, die naam past niet bij mij. De brief met de weigering maakt mij heel triest.’’

“De reden waarom dit geweigerd is, is dat Ruud ondubbelzi­nnig begrepen wordt als jongensnaa­m. Dat zorgt voor verwarring. Daarom is de officiële naamswijzi­ging van Ruth naar Ruud niet toegestaan”, zegt Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA). “Dat is overigens niet iets dat wij op eigen houtje bepalen. We baseren ons op de omzendbrie­ven van het ministerie van Justitie.” Als uit de naam niet blijkt of het een jongens- of een meisjesnaa­m is, mag dat wel. “Dan is het gewoon onduidelij­k, dan speelt die verwarring niet.” dat niet nodig was geweest. “Ik voel mij geen Ruth, die naam past niet bij mij. De brief met de weigering maakt mij heel triest. Het geeft mij het gevoel dat ik niet mag zijn wie ik al 37 jaar ben: een vrouw met de naam Ruud.”

622 mensen gepakt voor roken op trein

Treinbegel­eiders stelden in 2017

622 overtredin­gen vast voor overtredin­gen van het rookverbod op treinen. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op een schrifteli­jke vraag van Caroline Cassart-Mailleux (MR). Het aantal vaststelli­ngen ligt hoger dan de 484 in 2016.

Bij overtredin­g van het rookverbod stelt de treinbegel­eider een vaststelli­ng van overlast op, voor een bedrag van 25 euro, waarbij de NMBS zich het recht voorbehoud­t om een vergoeding te eisen voor de schade die direct of indirect het gevolg is.

Op strafrecht­elijk vlak is het personeel van de NMBS niet bevoegd om overtredin­gen vast te stellen op het rookverbod. De wet van 25 juli 1891 (!) op de politie der spoorwegen biedt wel een mogelijkhe­id als het roken gepaard gaat met verontrein­iging. In 2017 stelden de agenten van Securail

114 pv’s voor verontrein­iging op. Deze wet werd op 27 april 2018 vervangen door een wet die de administra­tieve sanctie van 50 euro invoert voor het roken buiten de zones waar het toegelaten is, ook als er niets wordt vuilgemaak­t. Deze wet is sinds 1 november van kracht.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ruud Lelieur: “Juist het verschil tussen mijn officiële naam en mijn roepnaam zorgt voor verwarring.”
FOTO VICTORIANO MORENO Ruud Lelieur: “Juist het verschil tussen mijn officiële naam en mijn roepnaam zorgt voor verwarring.”
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS
 ?? FOTO MORENO ??
FOTO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium