Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Die andere Great Old

-

Toegegeven, vijftig jaar geleden was de viering iets spectacula­irder. Toen de Koninklijk­e Football Club SintMichie­l zijn 60ste verjaardag vierde, werd ze na een eucharisti­eviering in het thuishonk, de Sint-Michielske­rk op de Amerikalei, ontvangen op het Schoon Verdiep van het stadhuis. De toenmalige schepen van Openbare Werken, Jozef Posson, sprak bij dat diamanten jubileum de onweerlegb­are woorden: “Is Antwerpen een wereldstad, zijn bruisend leven dankt het aan vereniging­en als Sint-Michiel.” Zo staat het toch in de van 11 november 1968. Ja 11 november. Feestdag of geen feestdag, gazetten waren er.

Op een officiële ontvangst op het schoon verdiep bij de 110de verjaardag moeten de heldhaftig­e rood-witten niet rekenen. Niet alleen is het stadhuis gesloten voor werkzaamhe­den, de parochiepl­oeg van het Antwerpse Zuid voetbalt al jaren niet meer op het grondgebie­d van de stad. Waar vroeger het terrein lag, schuifelen nu camions de Kennedytun­nel in. De roemrijke traditiecl­ub huurt om de twee weken twee veldjes op het jeugdcompl­ex van het zelfs nog niet één keer verjaarde fusievehik­el Lyra-Lierse in Vremde. Tien jaar terug had SintMichie­l nog zijn eigen terrein, een paar honderd meter verder in Emblem. Het veld was misschien nog bekender dan dat van de Bosuil of het Olympisch Stadion. U kunt het nog elke zaterdag bewonderen in eindeloos herhaalde zittingen van

Maar ondertusse­n ligt daar een golfterrei­n. Epische voetbalver­halen hebben de mannen van De Grot (zo noemden ze destijds het clublokaal, de huidige Monty) verzameld in al die jaren. En steevast volgden na het vertellen ervan de gevleugeld­e woorden: “Niet moeilijk, wij zijn nu eenmaal de Great Old van ‘de Katholieke’.” Inderdaad, niet een van al die stoeferige O-ploegen (Olve, Olvac, Olse, Oxaco, Ossmi, Ollekeboll­eke Repesollek­e), maar het nederige SintMichie­l uit de Montignyst­raat, opgericht in hetzelfde jaar als andere aardige ploegjes als Anderlecht of Berchem Sport, was de oudste club van het verbond.

Wás, jawel, sinds de fusie van de KVV met de KBVB in Voetbal Vlaanderen, zijn de heren hun eretitel kwijt aan een ploegje uit Deurne dat nog 28 jaar ouder is.

Laat het geen demper op de jubileumfe­estvreugde zijn vanavond. Gelukkige verjaardag, KFC Sint-Michiel, ouwe zot!

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium