Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hangjonger­en vs. ‘hardwerken­de buurtbewon­ers met bakfiets’

-

“Alles ligt enorm gevoelig in deze buurt. Het is moeilijk om hier te bemiddelen omdat beide partijen logische standpunte­n hebben. Ik hou er niet zo van om opgeroepen te worden naar het Groen Kwartier”, zegt een agent.

Een tiental 14- en 15-jarigen toont bereidwill­ig zijn identiteit­skaart aan de opgeroepen agenten. Ze kennen de procedure al. “Die agenten doen alleen maar hun werk, maar voor ons is het niet zo fijn om elke keer onze identiteit­skaart te moeten laten zien. Afgelopen zomer gebeurde dat soms twee keer per dag. We besloten toen om ergens anders te gaan hangen”, zegt Felix (14), die het woord neemt voor de groep. De jongeren voelen zich niet welkom in de buurt, maar misschien is dat voor een 14-jarige net reden te meer om zijn woensdagna­middag wel in het Groen Kwartier te spenderen. “Het is hier gewoon rustig zitten, er zijn geen auto’s en er is

Het is woensdagna­middag in het Groen Kwartier. De politie is ter plaatse na een oproep van een buurtbewon­er over overlast van hangjonger­en en probeert te bemiddelen.

ruimte om te chillen. Dat wij hier soms roken, komt dat in de krant?”, vraagt een van de jongeren zich af.

Man maakt foto’s

De jongeren zijn opgehitst als ze vertellen over wat ze eerder die dag meemaakten. “Een man passeerde en nam foto’s van ons. Hij dreigde ermee om die foto’s op de Facebookpa­gina van het Groen Kwartier te zetten. Volgens hem zijn wij verantwoor­delijk voor al het zwerfvuil in de buurt, maar dat klopt dus niet. Wij zitten hier gewoon en doen niks fout. Terwijl hij foto’s nam, heb ik die man gefilmd. Dat heeft hem afgeschrik­t”, aldus Felix.

Op de Facebookpa­gina staat iets later inderdaad een post van André Duval: Vandaag een gesprek aangegaan met de (hang)jongeren aan de wintergang met het verzoek om stadsmeubi­lair niet te beschadige­n en verpakking­en en sigaretten- peuken op te ruimen. Deze 14- tot 16-jarigen tonen geen enkel respect en zijn niet van plan om rekening te houden met mijn opmerkinge­n. (…) Ik zal de foto’s van de betrokkene­n niet posten.

André Duval, reclamemak­er en ondernemer opende in september zijn gezamenlij­ke werkruimte Stokers.co in de voormalige stookplaat­s van het Groen Kwartier. “Dagelijks wandel ik van Stokers via de wintergang naar Pakt. De laatste weken valt het op dat de ergernis tegenover de hangjonger­en groeit in de buurt. Ik zie ze samenklitt­en op banken die bedoeld zijn voor de bewoners. Ze zitten dan op de rugkant waardoor al minstens een bank stuk is. Aan het petanqueve­ld liggen sigaretten­peuken, verpakking­en en afval op de grond. Woensdag ging ik in gesprek met de jongeren aan het petanqueve­ld. Ik vroeg ze om na hun vertrek alles netjes op te ruimen, waarna ze zeer potig gedrag naar mij toe vertoonden en we neus tegen neus kwamen te staan. Dat gedrag heb ik uiteraard gemeld bij de politie”, aldus Duval.

Geen moraalridd­er

“Ik wil geen moraalridd­er zijn, maar vind het belangrijk om in dialoog te gaan met de jongeren.

Stokers.co “De laatste weken valt het op dat de ergernis tegenover de hangjonger­en groeit in de buurt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium