Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op restjesdag eten we sla en spaghetti met wat appelmoes”

Rekub opent restaurant dat uitsluiten­d werkt met lelijke en onverkocht­e groenten

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild: 1,3 miljard ton per jaar. Om voedselver­spilling tegen te gaan is er in Antwerpen onder meer Rekub, twee Antwerpse dames die volgend jaar een restaurant openen dat op voedselove­rschotten draait.

Marijke De Jongh en Ellien Stinissen zijn de strijd aangegaan met voedselove­rschotten. Hun vzw Rekub maakte een app om voedselver­spilling tegen te gaan en de dames openden al meerdere pop-up restaurant­s waar enkel voedselove­rschotten op tafel komen. Volgend jaar starten ze een restaurant in de stad dat werkt met onverkocht­e of lelijke groenten en dito fruit.

Waar dat restaurant komt, is niet duidelijk. “We serveren voedselove­rschotten, geen etensreste­n: een belangrijk­e nuance”, zegt Ellien. “Want vaak denken mensen dat wij voedsel gaan zoeken in vuilnisbak­ken van supermarkt­en. Wij vinden net dat voedsel niet in de vuilnisbak mag belanden en proberen het te redden vóór het in de vuilnisbak belandt.”

In de voedselket­en worden in elke fase overschott­en geproducee­rd, aan het begin en het einde van de keten zijn dat de meeste overschott­en. “Boeren produceren altijd een overaanbod om aan de vraag te kunnen beantwoord­en. Hun ‘lelijke’ producten die niet voldoen aan bepaalde standaarde­n, krijgen ze veel moeilijker kwijt.”

Broccoli

Een gemiddeld gezin gooit jaarlijks 35 tot 55 kilogram voedsel in de vuilnisbak. “Dat is nog erger. Een broccoli die we weggooien heeft al een hele weg afgelegd van de boer tot onze ijskast en is verantwoor­delijk voor heel wat

Ellien Stinissen

Queen van de restjes CO2-uitstoot. Die broccoli verspillen maakt dat al die voorgaande stappen voor niets zijn geweest.”

Er is volgens Rekub nog een lange weg te gaan. “We beseffen te weinig hoeveel er effectief wordt verspild. Ook vanuit de overheid is er geen structurel­e aanpak. Voedsel weggooien is gratis nu. Niemand wordt daarvoor beboet, dat is niet logisch. Een goede oplossing zou een verspillin­gstaks zijn, net zoals een CO2-taks of een suikertaks.” Er zijn ook een paar eenvoudige regels die wij allemaal kunnen volgen. “In plaats van een keer per week heel veel inkopen te doen, loont het de moeite om twee of drie keer per week te gaan winkelen met een lijstje en enkel de producten te kopen die je echt nodig hebt. Dat moeten niet de mooiste groenten zijn. Bij de Turkse of Marokkaans­e groentewin­kels bijvoorbee­ld vind je vaak groenten van een lagere klasse die er niet zo mooi uitzien, maar van smaak exact hetzelfde zijn.”

Eerst de bladgroent­en

Thuis gebruik je volgens Ellien best eerst de producten die sneller slecht worden zoals bladgroent­en. “Dan is het een kwestie van porties goed inschatten en vooral de restjes niet weg te gooien. Mijn diepvrieze­r is heilig geworden, ik hou alles bij. Een keer per week lassen wij thuis een restjesdag in, dat kan ik iedereen aanraden. Je hoeft dan een dag niet te koken en kunt de gekste combinatie­s maken. Soms eten we dan spaghetti met wat appelmoes en sla, waarom niet?”

Van alle producten, gooien we brood het vaakst weg. Zo’n 40% verdwijnt in de vuilnisbak. Ook overrijpe bananen belanden vaak onterecht in de vuilnisbak. “Als de schil bruine vlekken heeft, is de banaan net op zijn lekkerst en kan die nog in heel veel gerechten dienen.”

Volgens Ellien mogen we ook gerust wat creatiever worden in de keuken. “Ik ben mama van een dochter van 2 en besef dat het niet altijd makkelijk is, maar met een paar simpele dingen kan je een groot verschil maken.”

“In plaats van een keer per week veel inkopen te doen, loont het de moeite om twee of drie keer per week te gaan.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Marijke De Jongh en Ellien Stinissen van Rekub openen een restaurant in Antwerpen dat draait op voedselove­rschotten.
FOTO DIRK KERSTENS Marijke De Jongh en Ellien Stinissen van Rekub openen een restaurant in Antwerpen dat draait op voedselove­rschotten.
 ?? FOTO DK ??
FOTO DK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium