Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Propere Handen’ blijft overeind

- YVES BARBIEUX, MARC KLIFMAN

Het federaal parket glundert. Volgens de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing heeft onderzoeks­rechter Joris Raskin in het dossier ‘Operatie Propere Handen’ wel degelijk onpartijdi­g en onafhankel­ijk gehandeld. Het onderzoek blijft dus overeind. Hans Rieder, advocaat van ref Bart Vertenten, had dit nochtans met succes aangevocht­en. Cassatie moet zich nu buigen over de wraking van Joris Raskin.

“Operatie Propere Handen is gered.” Al wie op het federale parket begaan is met het corruptied­ossier in het Belgische voetbal, heeft er de moed weer in. Die was nochtans even zoek toen Hans Rieder voor het hof van beroep de wraking verkreeg van onderzoeks­rechter Raskin. Wegens een schijn van partijdigh­eid. Maar volgens de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing (KI) is daar totaal niets van aan. Hans Rieder, advocaat van scheidsrec­hter Bart Vertenten, wou Raskin weg uit het onderzoek. Raskin was lid geweest van de Licentieco­mmissie bij de voetbalbon­d. Volgens Rieder was dat niet te rijmen met het objectief leiden van een onderzoek naar corruptie en matchfixin­g, waarin juist sprake zou zijn van het toekennen van licenties. Het hof van beroep is hem daarin gevolgd. Raskin werd gewraakt en de vraag rees of het onderzoek niet moest worden overgedaan.

Gisteren kreeg het dossier voor de KI plots een totaal andere wending. De KI moest zich uitspreken over het beroep van Bart Vertenten tegen de verlenging van zijn aanhouding­smandaat. Vertenten wordt verdacht van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e, corruptie en matchfixin­g. Rieder trok ten strijde met dezelfde argumenten die hij voor zijn wrakingsve­rzoek gebruikt had. Het lidmaatsch­ap van Raskin van de Licentieco­mmissie stelde zijn objectivit­eit in vraag. Aangezien het hof van beroep dit bevestigd had, leek het Rieder logisch dat het aanhouding­smandaat van Raskin tegen zijn cliënt nietig moest verklaard worden.

De KI dacht daar gisteren nochtans anders over. “De onderzoeks­rechter was geen lid meer van de Licentieco­mmissie toen hij de mandaten tegen de verdachten uitschreef”, oordeelt zij. De schijn van partijdigh­eid gaat niet op. Het mandaat tegen Vertenten blijft dus geldig. Als Vertenten vrijkomt (zie hieronder), is dat uitsluiten­d omdat zijn aanhouding niet langer nodig is voor het onderzoek, aldus de KI.

Naar cassatie tegen wraking

Rieder gaf gisteren geen commentaar. Mogelijk heeft dat vooral te maken met de voorwaarde­n die zijn cliënt opgelegd kreeg. Het federale parket is wel blij met de uitspraak: “Het arrest is alvast een goed wapen om de advocaten te counteren die hetzelfde willen ondernemen als meester Rieder. Nu stappen wij naar cassatie tegen de eigenlijke wraking van Raskin. Als dat ook meezit, staat het onderzoek weer op de rails.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium