Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lukaku Batshuayi boven

- LUDO VANDEWALLE

Met twee goals was Michy Batshuayi de man van de match tegen IJsland. Toch is het niet meer dan logisch dat onze internatio­nale topschutte­r Romelu Lukaku in Zwitserlan­d gewoon weer aan de aftrap staat. Maar wat vindt José Mourinho, zijn trainer bij Manchester United, daarvan?

Donderdag zat hij daar plots, op een zitje naast mevrouw Axel Witsel, weggedoken in de kraag van zijn jas en met een pet op. Toen die pet bij het spelen van de volksliede­ren etiquette-gewijs af moest, was er geen ontkomen meer aan. Iedereen zag het: José Mourinho was in het Koning Boudewijns­tadion aanwezig. Het speculeren begon. “Om Alderweire­ld te komen bekijken”, giste Johan Boskamp op televisie. Niet waar. Mourinho wilde deze zomer Alderweire­ld al bij Manchester United en ziet hem wekelijks bezig in de Premier League. De 29-jarige verdediger van de Rode Duivels behoeft geen extra scoutingsr­apport meer.

Neen, Mourinho was speciaal naar Brussel afgezakt om er zich persoonlij­k van te vergewisse­n dat Romelu Lukaku, eventjes out geweest met een hamstringb­lessure, geen minuut zou spelen. Zijn aanwezighe­id zette een beetje druk op bondscoach Roberto Martinez. Lukaku speelde inderdaad geen minuut en zijn vervanger Michy Batshuayi scoorde dan maar in zijn plaats. Wat meteen de discussie opende: wie in de spits tegen Zwitserlan­d? “Het is nog te vroeg om daarover te praten”, ontweek de bondscoach alvast de vraag. Vandaag praat Martinez opnieuw, maar of hij het antwoord zal geven?

In principe moet en zal Romelu Lukaku spelen. Uiteraard. De 25-jarige spits scoort bij de Rode Duivels als een waanzinnig­e: 27 keer in de 28 interlands die hij onder Martinez speelde, 45 keer in 79 interlands in totaal. José Mourinho ging echter al enkele keren in de clinch met de Belgische voetbalbon­d met het verwijt dat ze de blessures van zijn spelers Fellaini en Lukaku doorgaans niet ernstig nemen en hem er onvoldoend­e over informeren. Het lijkt er niet op dat Martinez zich er zal laten door intimidere­n, zelfs niet als Mourinho morgen ook naar Luzern afzakt. “Ik weet dat de hele selectie klaar is voor zondag”, zegt hij fijntjes. Dus ook Lukaku, die na een moeilijke periode bij Manchester United een opsteker kan gebruiken. Het is een comfortabe­le positie waar Martinez in vertoeft met reservespi­ts Batshuayi die met minder speelminut­en nog vlotter scoort dan Lukaku.

“Ik was tevreden over Batshuayi want het was moeilijk voor een nummer 9 tegen een defensief IJsland”, aldus de bondscoach. “Hij was slim genoeg om niet uit positie te lopen. De tweede goal is daar een illustrati­e van. Hij wachtte geduldig zijn kans af en raakte niet gefrustree­rd door hun defensieve spel.”

Twee doelpunten en deze lof zijn wellicht niet genoeg om Batshuayi voor de tweede keer op rij een basisplaat­s te bezorgen.

 ?? FOTO ISOSPORT ??
FOTO ISOSPORT
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium