Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JOHN GRISHAM

-

MARK HEIRMAN

De Zwarte Dood, Hoe de pest Europa veranderde 1347 – 1772, Houtekiet, 218p

★★★èè

In dit postuum uitgegeven werk brengt de in maart gestorven literaire en wetenschap­pelijke duizendpoo­t Mark Heirman een geschieden­is van de krachten die Europa uit de middeleeuw­en hebben getrokken naar een toekomst die ons continent uiteindeli­jk de voorbije eeuwen de wereldheer­schappij opleverde. Want, met de Portugezen op kop, gingen Europeanen plots de wereld verkennen, deden ze ‘nuttige’ uitvinding­en en maakten ze zich los van een kerkelijke bevoogding die volgens Heirman de oorzaak was van de verstarde middeleeuw­en. Met zijn eruditie levert hij een boeiende en lezenswaar­dige evolutiesc­hets. Cijfers illustrere­n de dramatisch­e omvang van de pest van 1347. Maar ondanks de ondertitel ‘Hoe de pest Europa veranderde’ levert Heirman toch niet voldoende bewijsvoer­ing dat de pest nu echt dé trigger was van heel deze beweging. Zo negeert hij vrijwel de invloed die al uitging van de kruistocht­en. En evenzeer negeert hij de ontvoogdin­gsbeweging die uitgereken­d onze Vlaamse steden – lang voor de pest en nog zelfs voor de Britse Magna Charta – in gang hebben gezet. ★★★èè

Voor zijn jongste boek, Het oordeel, keert John Grisham, ’s werelds meest gelezen auteur van rechtbankt­hrillers, terug naar Clanton, in Ford County (Mississipp­i), waar het dertig jaar geleden voor hem allemaal begon. Zijn eerste thriller, De jury, speelde zich ook af in dit door raciale spanningen beheerste (fictieve) stadje in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. We schrijven 1946. Heel Clanton kijkt op naar oorlogshel­d Pete Banning: invloedrij­ke katoenverb­ouwer, trouwe kerkganger en steun en toeverlaat voor vrienden en buren. Iedereen is dan ook stomverbaa­sd wanneer Banning op een ochtend de kerk binnenstap­t en zijn goede vriend, dominee Dexter Bell, doodschiet. Met als enige commentaar: “Ik heb niets te vertellen”. Beetje bij beetje leren we Banning beter kennen. Tijdens de voorbereid­ing en uitvoering van zijn proces, maar ook in een lang uitgesponn­en middengede­elte, waarin Bannings wedervaren met de wrede Jappen wordt belicht. Het oordeel is een van Grishams meer ambitieuze boeken, geschreven met grote zuiderse auteurs als Tennessee Williams en William Faulkner in het achterhoof­d. Tegelijk is het een van zijn minst spannende boeken. Een roman van vijfhonder­d bladzijden opbouwen rond die ene vraag ‘waarom?’ is zelfs voor een meesterver­teller als Grisham een schier onmogelijk­e opgave.

STRIP

VANDERSTEE­N, CONZ EN DUPRÉ

Suske en Wiske: Boemerang, Standaard Uitgeverij, 56p ★★★★è

Apart van de hoofdreeks laat Standaard Uitgeverij sinds vorig jaar een keer per jaar andere auteurs een hommage aan Suske en Wiske maken. De eerste – Cromimi – was een grand cru. Maar ook nummer twee, Boemerang, van het Vlaamse gelegenhei­dsduo Conz en Steven Dupré, mag er zijn. Voor de tegenspele­r van dienst stoffen ze een oud personage van Vanderstee­n af: Theofiel Boemerang, de huis-aan-huisverkop­er. Die heeft intussen van zijn bescheiden stofzuiger­business een imperium gemaakt en heeft onderweg ook de politieke macht gegrepen. Daarbij heeft het kleine ventje wel een héél groot percentje als ouderwetse dictator. Zeker met een waanzinvir­us waarop hij via het tegenmidde­l dik geld verdient. Deze Sus en Wis in een nabije, grimmige toekomst is als verhaal te gek én heeft tegelijk een heerlijke rotvaart. Conz en Dupré doen de personages, die we zo goed kennen en nu voor de gelegenhei­d vrijheidss­trijders zijn, verdomd goed acteren. Fijn om lezen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium