Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vertrouwen geven aan alle spelers

- THOMAS STANDAERT

Gedaan met de euforie. Vorige week spoot de champagne nog door de kleedkamer van KV Mechelen na het behalen van de eerste periodetit­el. Acht dagen later moet KV vanavond alweer vol aan de bak tegen seizoensre­velatie Lommel om de start van de tweede periode niet te missen. Hoe pak je zoiets aan? Wouter Vrancken heeft zijn manieren. Een masterclas­s in ‘de knop omdraaien’.

Samen vieren tot in de late uurtjes

Een explosie van vreugde. Het AFAS Stadion ontplofte vorige week vrijdag bijna na de 2-1-overwinnin­g tegen Union. Hoewel niemand nog twijfelde aan een goede afloop, werd de periodetit­el gevierd alsof de promotie al binnen was. Begrijpeli­jk na alle extra-sportieve zorgen van de laatste maanden. Weg met de malaise, hóp met de polonaise. Op de tribunes, in de kleedkamer en in het stadion werd er gefeest tot in de late uurtjes. “We hebben het goed gevierd, ja”, geniet Vrancken nog na. “Ik vond het vooral mooi om te zien hoe mijn spelers het allemaal samen, als één grote groep, hebben gevierd. Iedereen is na de match naar de Grand Kavée (zaal in het stadion, red.) gekomen om samen te genieten van het moment. Met wat muziek erbij hebben we er daar een feestje van gemaakt. Rond een uur of half drie was het welletjes voor mij. Wat de spelers daarna nog hebben uitgespook­t weet ik dus niet (lacht). Maar echt zware sporen heeft die nacht toch niet nagelaten. Dinsdag merkte ik er al niets meer van op training. We hebben een prima trainingsw­eek gehad.”

Leren uit het verdriet van voorganger­s

Het officiële startschot voor de tweede periode gaf Vrancken met een zelfgemaak­te videomonta­ge. “Samen met onze videoanali­st Jan Boden hebben we een filmpje in elkaar gestoken met beelden uit de vorige twee seizoenen. Eerst toonden we de euforie bij Roeselare en Beerschot Wilrijk na het winnen van de eerste periodetit­el. Daarna volgden de beelden van hoe ze uiteindeli­jk toch nog de boot ingingen in de finale.” Vrancken waarschuwd­e de voorbije weken al meermaals voor het gevaar van decompress­ie. Met succes?

“Dat zal blijken tegen Lommel. Op training heb ik alleszins niet de indruk gekregen dat er sprake Een breedlache­nde Wouter Vrancken net na het behalen van de periodetit­el. “We hebben het goed gevierd, ja.”

is van decompress­ie. Ik heb ze niet extra op scherp moeten zetten of zo. Ik denk dat deze groep heel goed beseft dat het nog lang niet gedaan is. De groep beseft dat het nu pas écht begint.”

Nieuwe kansen voor concurrent­ie

Terug naar af. De recordreek­s van acht opeenvolge­nde overwinnin­gen in de competitie loopt nog altijd, maar qua puntenaant­al begint KV weer van nul. Clubs die in het algemene klassement ver op achterstan­d staan zijn plots opnieuw rechtstree­kse concurrent­en in het strijd om de promotie. “Ik verwacht dat we er met OH Leuven een nieuwe concurrent bij krijgen”, sprak Vrancken gisterenmi­ddag. “Beerschot Wilrijk en Union gaan willen doorgaan op hun élan. En Lommel en Westerlo kunnen zonder promotiedr­uk onbevangen blijven voetballen. Veel zal dus afhangen van de eerste twee à drie wedstrijde­n. Gaan de favorieten meteen opstaan of

krijgen we opnieuw verrassing­en zoals in de eerste periode?”

Bij KV hopen ze deze keer beter uit de startblokk­en te schieten dan in augustus. “We moeten het

ook niet te zwart-wit bekijken. De match tegen Lommel is niet allesbesli­ssend voor onze tweede periode”, relativeer­t Vrancken. “Maar we willen wel winnen. Om Nieuwe periode, nieuwe kansen? Redelijk onwaarschi­jnlijk. Vrancken behoudt ook in de tweede periode het vertrouwen in zijn basiself van de voorbije weken. Spelers als Tim Matthys, Clément Tainmont, Edin Cocalic, Seth De Witte en Mathieu Cornet zullen dus nog even vrede moeten nemen met – in het beste geval – een rol als invaller. Iets waar ze volgens Vrancken voorbeeldi­g mee omspringen. “Deze week heb ik met alle invallers een individuee­l gesprek gehad. Stuk voor stuk waren dat positieve babbels. Die jongens willen natuurlijk graag de bevestigin­g horen dat ik nog altijd in hun geloof. En dat is ook echt zo. Ik kan van niemand in deze groep iets negatiefs zeggen. Als ik zie hoe mannen als Matthys, Tainmont en Cornet invallen, dan zeg ik chapeau. Als er iemand uitvalt of het laat hangen, dan staan zij klaar om over te nemen.”

Op vlak van transfers verwacht Vrancken een rustige winter. “Deze kern is sterk genoeg om de tweede periode mee af te werken. Ik heb het volste vertrouwen in de spelers die ik nu heb.” Schrik voor veel uitgaand verkeer heeft Vrancken evenmin. “Ik verwacht niet dat er spelers nu al weg willen. Veel van hen hebben zich nog maar net doorgezet. Dan is het niet slim om snel te vertrekken en ergens anders weer van nul opnieuw te moeten beginnen. Neem bijvoorbee­ld Engvall. Die gast heeft moeilijke jaren achter de rug en komt er hier eindelijk weer door. De club gelooft in hem, de staf staat achter hem en de supporters zijn zot van hem. Dat laat je niet zomaar achter.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium