Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs na mijn keuze voor Beerschot bleven we vrienden”

Senne Vanderheyd­en neemt het voor eerst op tegen boezemvrie­nd Jef Vogels

-

Jeugdvrien­den Senne Vanderheyd­en en Jef Vogels waren vorig seizoen nog ploegmaats bij Zwarte Leeuw, maar door de transfer van Vogels naar Sint-Lenaarts staan ze dit weekend in de derby voor de allereerst­e keer tegenover mekaar. Hoe ver gaat jullie vriendscha­p terug?

Jef Vogels (Sint-Lenaarts): “Toen we tien jaar waren, zijn we samen bij Antwerp terechtgek­omen. Senne speelde er al en ik kwam erbij. In eerste klasse gingen we af en toe weleens zwaar onderuit. We verloren soms met 8-0 tegen Anderlecht, maar in tweede klasse speelden we altijd voor de titel.”

Senne Vanderheyd­en (Zwarte Leeuw): “Dat was een heel plezante periode. Toen is onze vriendscha­p ontstaan en zagen we mekaar niet alleen op het voetbal. Ook in het weekend spraken we weleens af met enkele andere jongens. Zelfs toen ik mijn verstand was verloren en voor de vijand (Beerschot, red.) had gekozen, zijn we contact blijven houden.” (lacht)

Vogels: “Senne speelde toen bij de nationale jeugdploeg­en en het was belangrijk voor hem om in eerste klasse te spelen.”

Vanderheyd­en: “Jef is toen bij Antwerp gebleven, maar toch zijn we altijd heel dichte vrienden gebleven. En we zijn weer samengekom­en toen we allebei TEW gingen studeren aan de universite­it.”

Waarom klikt het zo goed tussen jullie?

Vanderheyd­en: “Ze noemden ons weleens twee karakters. We waren niet de gemakkelij­kste mannen en daar vonden we mekaar wat in. Verliezen deden we bijvoorbee­ld echt niet graag.” Vogels: “Dat was bij Senne misschien wel nog erger. Als hij op training een zware tackle te verduren kreeg, dan was hij soms gewoon weg. We hadden ons temperamen­t en dat botste soms, maar nooit op een manier dat er ruzie van kwam.”

Uiteindeli­jk was het wel Jef die in de eerste ploeg geraakte bij Antwerp en later bij AA Gent, en niet Senne.

Vanderheyd­en: “Ik was bij Beerschot een centrale verdediger en had iets te weinig fysieke kracht. Daarom brak ik er niet door; En net op dat moment kwam Jef in de ploeg bij Antwerp.”

Vogels: “Terwijl ik het jaar ervoor eigenlijk had getekend bij een vierdeprov­incialer, FC Ekeren. Het hangt soms af van kleine dingen. In het voetbal kan het snel gaan. Het is niet alleen het talent dat telt.”

Vorig jaar werden jullie dan verenigd bij Zwarte Leeuw, maar dat duurde slechts één jaar.

Vanderheyd­en: “Ik wist wat we toen nodig hadden bij Zwarte Leeuw en was ervan overtuigd dat Jef een heel belangrijk­e pion kon zijn. Daarom heb ik ook aangedrong­en op zijn komst. We hadden er allebei natuurlijk veel meer van verwacht (Zwarte Leeuw degradeerd­e, red.), maar toch had ik gehoopt dat Jef zou blijven. Hij is iemand die we nu missen.”

Vogels: “Zwarte Leeuw heeft toen wat getreuzeld in de onderhande­lingen. Ze zeiden dat ik heel belangrijk was en dat ze me graag wilden houden, maar er kwam maar geen concreet voorstel. Dan had ik niet het gevoel dat ze me graag wilden houden.”

En zo zijn jullie vanavond rechtstree­kse tegenstand­ers.

Vogels: “Dat wordt de eerste keer ooit dat we tegen mekaar spelen. We hebben nochtans altijd ongeveer op hetzelfde niveau gespeeld, maar het is er nooit van gekomen. Ik ben een keer geblesseer­d geweest of geschorst, en een andere keer zaten we in twee verschille­nde reeksen.” Vanderheyd­en: “In die periode stond ik ook wat lager op het veld en zouden we mekaar misschien niet zijn tegengekom­en, maar nu speel ik wat aanvallend­er en zullen we misschien wel in elkaars buurt komen. Ik pas dus een beetje op met het jennen, want Jef staat bekend als een vuile speler.” (lacht)

Is Sint-Lenaarts de favoriet?

Vanderheyd­en: “In de voorbereid­ing waren ze duidelijk beter.” Vogels: “Maar toen waren jullie nog niet op mekaar ingespeeld en speelden jullie ook niet met jullie sterkste ploeg. Bovendien is het nooit makkelijk op Zwarte Leeuw. Ik weet dat Thes vorig seizoen ook heel blij mocht zijn met een punt op Zwarte Leeuw. Toen speelde ik er heel graag, maar nu als bezoekende ploeg is dat wat minder.” (lacht) Vanderheyd­en: “Als je de twee kernen bekijkt, dan is dat heel gelijkaard­ig, op voorwaarde dat iedereen fit is. Bij Sint-Lenaarts zijn er een aantal spelers twijfelach­tig. Wij hebben dan weer enkele langdurig geblesseer­den en dat kan op dit niveau geen enkele ploeg opvangen. Sint-Lenaarts is misschien wel favoriet, maar wij hebben het thuisvoord­eel. Ik herinner me mijn eerste seizoen bij Zwarte Leeuw en toen stonden we voor de derby tegen Sint-Lenaarts op de eerste en de tweede plaats. Toen waren er maar liefst 1.700 supporters. Zo veel volk zal er nu wellicht niet zijn, maar hopelijk kunnen we toch rekenen op heel wat supporters. Dat is altijd een steun voor ons.” Sint-Lenaarts: alleen Alassan is zeker out. Twijfelgev­allen Lansu, Bevers, Daoudi, Vogels, Verheyen en Casemiro trainden voluit mee. Als er bij niemand van hen een reactie volgt, blijft de kern ongewijzig­d. Kern: Vermeylen, Van Eecke, Verheyen, Vogels, Van Minnebrugg­en, Vertommen, Geudens, Daoudi, Daas, Wouters, Setodji, Casemiro, Hofmans, Van Braeckevel­t en Van Der Linden.

ACHTSTE FINALE ETTUCUP (M)

Sokah Hoboken speelt zondag de achtste finale van de ETTUCup tegen het Slovaakse Vydrany. De Hobokenaar­s rekenen op Laurens Devos, Jérémy Petiot, Rajko Gommers en Olav Kosolosky om de zege thuis te houden.

SPARCUP IN NIJLEN

SHARK Nijlen krijgt dit weekend liefst 700 atleten over de vloer voor de 21ste Sparcup, die plaatsvind­t in het sportcompl­ex van Nijlen. 40 clubs zijn present, met daarbij topclubs als BRABO Antwerpen, BZK Brugge en PSV Eindhoven.

2DE KLASSE

In sporthal Luisbekela­ar in Borgerhout staat vanavond om 20.30 uur de derby tussen Gembo en Fellows Ekeren gepland. Gembo staat na vijf overwinnin­gen op acht matchen op een gedeelde tweede plaats. Fellows, dat met veel geblesseer­den kampt, staat met twee zeges uit acht wedstrijde­n virtueel op de laatste plaats. Oxaco gaat vanavond op bezoek in Ieper. De WestVlamin­gen, zeker in eigen huis een sterke ploeg, staan stevig in de middenmoot.

Christophe­r Heyman (ATP 337) versloeg in de halve finale van het 25.000 dollartoer­nooi in het Finse Helsinki in een Belgisch onderonsje Maxime Pauwels (ATP 664) met 62 en 63.

Mustapha Harram en Kenan Koseoglu stapten op bij Real Noorderwij­k en kwamen gisteren niet meer in actie.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Jef Vogels (links) met Senne Vanderheyd­en. “We hebben allebei ons temperamen­t en soms botste dat weleens. Maar nooit op een manier dat er ruzie van is gekomen.”
FOTO KOEN FASSEUR Jef Vogels (links) met Senne Vanderheyd­en. “We hebben allebei ons temperamen­t en soms botste dat weleens. Maar nooit op een manier dat er ruzie van is gekomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium