Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn leven gaat er totaal anders uitzien”

-

Na twee heel mooie jaren bij de juniores maakt Xandres Vervloesem in 2019 de overstap naar de beloften. En de 18-jarige Massenhove­naar doet dat in stijl. Door zijn goede resultaten was er interesse van het Nederlands­e Team Sunweb. Vervloesem twijfelde niet lang om te tekenen bij de ploeg van Tom Dumoulin.

"Na mijn eerste jaar als junior was er al contact met Sunweb”, zegt Vervloesem. “Nadat ik onder meer de koninginne­nritten in de Franse Tour du Valromey en Luik-La Gleize had gewonnen, toonden ze interesse. Ik heb toen niet meteen toegehapt omdat er toch vrij serieuze gevolgen aan gekoppeld waren. Ik zou naar het Nederlands­e Sittard moeten verhuizen en daar ook naar school gaan. Vooral dat laatste bleek uiteindeli­jk niet zo evident. Uiteindeli­jk heb ik er nu voor gekozen om afstandson­derwijs te volgen aan de Nederlands­e open universite­it. Ik volg er milieu- en natuurwete­nschappen en heb nu de handen vrij om zelf te plannen in functie van het wielrennen. Dat vergt uiteraard wel enige discipline. Daarom probeer ik me aan een vast stramien te houden. Zo probeer ik zo veel mogelijk op hetzelfde uur te gaan slapen en ‘s morgens ook op hetzelfde uur weer op te staan. Ik doe ook niet veel anders meer dan studeren en trainen. Dat lukt voorlopig aardig, omdat het trainingsv­olume op dit moment nog eerder beperkt is. Op mijn eerste examen behaalde ik 75 procent, ik mag dus niet klagen.”

Eigen potje koken

De grootste veranderin­g voor Vervloesem moet echter nog komen. “Voorlopig woon ik nog thuis, maar daar gaat veranderin­g in komen. In een wijk in Sittard heeft Sunweb veertien huizen laten bouwen Xandres Vervloesem verhuist binnenkort naar het Nederlands­e Sittard. “Sunweb heeft daar veertien huizen laten bouwen waarin telkens twee renners kunnen verblijven.”

waarin telkens twee renners kunnen verblijven. Het huis is zo ingedeeld dat die twee renners er wel onafhankel­ijk van elkaar kunnen leven. Dat betekent dus ook dat ik mijn eigen potje zal moeten koken. De ploeg voorziet trouwens ook kooklessen. Maar in elk geval wordt het een totaal ander leven. Toch schrikt me dat niet af. Op eigen benen leren staan, hoort er volgens mij nu ook eenmaal bij.” Vervloesem zal ook de enige Belg zijn bij de beloften van Sunweb.

“Voor de rest zal onze ploeg bestaan

uit Nederlande­rs, Duitsers, een Canadees, een Oostenrijk­er en een Deen. Over mijn programma weet ik nog niets. Dat zal allemaal besproken worden op de stage in januari. De ploeg heeft me wel al laten weten dat ze in mijn eerste jaar bij de beloften nog niet verwacht ik de pannen van het dak rijd. Sunweb is een ploeg die aan langetermi­jnplanning doet. Elk jaar gestage progressie maken, dat verwachten ze mij. Vooral dat spreekt me zo aan in dit project.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium