Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gemeente, onderneem actie voor Julie en 380 andere kinderen”

Grootouder­s klagen met petitie gevaarlijk­e situatie voor schoolpoor­t Sint-Cordula aan

- JAN AUMAN

De schoolpoor­t van Sint-Cordula, een van de grootste basisschol­en van Schoten, ligt vlakbij een van de drukste kruispunte­n van Schoten. Liliane Braet en Ludo Van Hoeydonck, de grootouder­s van Julie die er elke dag met de fiets passeert, kunnen het niet meer aanzien en stelden een petitie op.

Julie (7), de oogappel van Liliane en Ludo, komt vaak op bezoek bij haar grootouder­s aan de Neerhoeve. “Van bij ons thuis begeleiden we haar dan met de fiets tot de schoolpoor­t, wat verderop aan de Vordenstei­nstraat. Daar halen we haar ook weer terug op”, vertelt Ludo. “Wat een ontspannen­de rit zou moeten zijn, is vaak een gevaarlijk­e tocht vol hinderniss­en op dat korte traject van nog geen 750 meter.” De ongeruste grootouder­s hebben het onder meer over het kruispunt van de Vordenstei­nstraat met Constant Neutjensst­raat. “Dat is niet alleen heel druk, er ontbreekt ook een deftige oversteekp­laats voor fietsers. De kinderen die vanuit onze buurt naar de school fietsen, moeten altijd heel goed uitkijken of ze worden meegenomen door automobili­sten die, komende vanuit de richting Markt, hun afslag naar de Constant Neutjensst­raat veel te scherp nemen. Ze verwachten geen tegenligge­rs, terwijl fietsers daar wel degelijk in beide richtingen mogen rijden.”

Liliane en Ludo zijn een petitie gestart die ondertusse­n door ruim honderd ouders en grootouder­s onderteken­d werd. Ze gaan die binnenkort aan de burgemeest­er overhandig­en. “We doen meteen zelf enkele voorstelle­n”, zegt Ludo. “De gemeente kan drempels leggen in de Vordenstei­nstraat om het verkeer er eindelijk deftig af te remmen. Een kleine rotonde op het kruispunt met de Constant Neutjensst­raat kan een oplossing zijn.”

“En waarom in afwachting van serieuze maatregele­n dit stukje Vordenstei­nstraat bij het begin en einde van de schooldag niet autovrij maken voor een halfuur? De politie zou ook vaker moeten controlere­n op het punt waar de Lodewijk Weytenstra­at de Constant Neutjesstr­aat elkaar kruisen. Er geldt daar wel degelijk voorrang van rechts, maar chauffeurs in de Constant Neutjensst­raat op weg naar de Paalstraat negeren dat bijna altijd. Vooral fietsers lopen hierdoor gevaar.”

Octopuspal­en

Sint-Corduladir­ecteur Ghislaine Bauwens weet dat de situatie aan haar schoolpoor­t verre van ideaal is. “Elke dag proberen we onze 384 leerlingen zo veilig en georganise­erd mogelijk in en uit de school te loodsen”, zegt de directeur. “We werken nu met zeven groepen of rijen die door een andere juf of meester naar verzamelpu­nten geleid worden, vaak iets verder weg. Zo proberen we de chaos voor de schoolpoor­t te beheersen. Op het bewuste kruispunt met de Constant Neutjensst­raat houdt juf Veerle Van Dorselaer van de verkeerswe­rkgroep de auto’s tegen wanneer onze fietsers de straat oversteken.”

Ghislaine Bauwens is vragende partij voor meer verkeersve­iligheid aan de schoolpoor­t. De gemeente werkt volgens schepen van Mobiliteit Erik Block (CD&V) aan een ontwerp voor herinricht­ing van het kruispunt Vordenstei­nstraat/Constant Neutjensst­raat. In het pas goedgekeur­de mobiliteit­splan is de Constant Neutjensst­raat ook geen invalsweg meer naar het centrum. Dat worden de Borkelstra­at en Gelmelenst­raat. “Dat men het kruispunt wil aanpakken, horen we al heel lang”, is Bauwens sceptisch. “We zouden in afwachting hiervan blij zijn met octopuspal­en, een knipperlic­ht of een parkeerver­bod in de Vordenstei­nstraat langs het schoolgebo­uw.”

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Liliane Braet en Ludo Van Hoeydonck met hun oogappel Julie. “We willen niet dat ze aangereden wordt op weg naar school. De kans dat dit ooit toch zou gebeuren, is nu te groot”, aldus de grootouder­s.
FOTO'S JAN AUMAN Liliane Braet en Ludo Van Hoeydonck met hun oogappel Julie. “We willen niet dat ze aangereden wordt op weg naar school. De kans dat dit ooit toch zou gebeuren, is nu te groot”, aldus de grootouder­s.
 ??  ?? Juf Veerle Van Dorselaer, lid van de werkgroep verkeer van de Sint-Cordulasch­ool, geeft het sein dat de kust veilig is in de Vordenstei­nstraat: de kinderen kunnen deze oversteek met een gerust hart aanvatten.
Juf Veerle Van Dorselaer, lid van de werkgroep verkeer van de Sint-Cordulasch­ool, geeft het sein dat de kust veilig is in de Vordenstei­nstraat: de kinderen kunnen deze oversteek met een gerust hart aanvatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium