Gazet van Antwerpen Stad en Rand

REUZENERFG­OED Sterktes en zwaktes

-

De reuzencult­uur in Vlaanderen is in 2015 erkend als immateriee­l cultureel erfgoed. Het initiatief kwam van de in 2010 opgerichte koepelvere­niging Reuzen In Vlaanderen vzw. Er werd destijds ook een analyse gemaakt over de sterktes, zwaktes, kansen en bedreiging­en van en voor het reuzenerfg­oed.

Sterktes: het gaat om een rijke geschieden­is, met veel rituelen, die belangrijk is voor de sociale cohesie en duidelijk effect heeft op kinderen. Het aantal reuzen in Vlaanderen is ook talrijk, en de traditie is internatio­naal wijd verspreid.

Zwaktes: het gaat ook om kwetsbaar erfgoed, vanwege de optredens in de openlucht, en het onderhoud en vervoer van de reuzen kost veel. Er zijn ook weinig echte reuzenorga­nisaties of -gildes: vaak zijn de reuzen slechts een onderdeel van de activiteit­en van een heemkundig­e kring, carnavalsv­ereniging of school.

Bedreigd wordt de reuzentrad­itie door het feit dat velen de betekenis ervan niet meer kennen, doordat ze haar spektakelw­aarde in onze multimedia­le maatschapp­ij verliest, doordat ze afhankelij­k is van het engagement van vrijwillig­ers en door de mondelinge kennisover­dracht (die nu wel hoe langer hoe meer op schrift wordt gesteld).

Maar er zijn ook kansen: de reuzen kunnen inspelen op de huidige maatschapp­elijke interesse in lokale identiteit, ze passen ook in onze universele hang naar verhalen en ze krijgen steun van de gemeentes en steden.

 ??  ?? Janneke (Duffel).
Janneke (Duffel).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium