Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gletsjer verbergt inslagkrat­er van gigantisch­e meteoriet

IJzerbrok van anderhalve kilometer doorsnee sloeg in toen er al mensen rondliepen

- HANS OTTEN

Een team van Deense en Amerikaans­e onderzoeke­rs heeft aan de rand van Groenland de inslagkrat­er met een doorsnede van wel 31 kilometer gevonden. Mogelijk sloeg die meteoriet van 11 ton amper 15.000 jaar geleden in, toen de eerste mensen op landbouw overschake­lden.

Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat een inslagkrat­er van 31 kilometer breedte (in vogelvluch­t de afstand tussen Antwerpen en Herentals) zo lang onopgemerk­t gebleven kan zijn. De reden is eenvoudig: de enorme kom zit verborgen onder de Hiawatha– gletsjer in het noordweste­n van Groenland, zelf het grootste eiland ter wereld en voor 83% bedekt met ijs van vaak kilometers dikte. De krater zit hier onder de gletsjerla­ag van bijna een kilometer dikte en is zelf 320 meter diep. Daarmee behoort de krater meteen bij de groep van 25 grootste inslagkrat­ers op onze planeet. De eerste waarneming­en van de kraterkom dateren al van 2015, toen wetenschap­pers het gebied in kaart probeerden te brengen door eroverheen te vliegen en met lasers en radarsyste­men opmetingen te doen. Toen Deense glaciologe­n de verzamelde gegevens nadien bestudeerd­en, stelden ze een gigantisch­e komvormige uitsparing onder het ijs van de gletsjer vast. Een jaar later volgden al

John Paden

universite­it Kansas

‘‘De klap moet enorme gevolgen hebben gehad. Het klimaat is erdoor beïnvloed.’’

nieuwe meetvlucht­en en zelfs plaatsbezo­eken om afzettinge­n te verzamelen. Zo vonden ze zogenaamde ‘geschokte kwarts’, zeldzame kwartskris­tallen die enkel kunnen ontstaan onder extreem hoge druk. Zoals de inslag van een gigantisch object.

Puin en tsunami

“Volgens onze bevindinge­n gaat het om de inslag van een ijzermeteo­riet van 1 tot 1,5 kilometer groot en zowat 11 ton zwaar”, zegt onderzoeke­r John Paden van de ploeg Deense en Amerikaans­e wetenschap­pers. “De klap moet enorme gevolgen hebben gehad. Er moet puin hoog in de atmosfeer zijn geslingerd, wat het klimaat zeker beïnvloed moet hebben. Ook is er zeker een grote hoeveelhei­d ijs gesmolten, wat een tsunami van zoetwater in de oceaan moet hebben veroorzaak­t. Dat kan de oceaanstro­men rond Groenland en Canada hebben beinvloed.”

Volgens de berekening­en zou bij de inslag evenveel energie zijn vrijgekome­n als bij vijf miljoen keer de atoombom die op Hiroshima werd gedropt. Verrassend­er is nog dat de onderzoeke­rs het tijdstip van de natuurramp redelijk recent in de geschieden­is situeren, al geven ze meteen aan dat ze daarover nog niet met zekerheid uitspraken over kunnen doen. “Om dat precies te bepalen is meer onderzoek ter plaatse nodig, want in principe is het perfect mogelijk een krater te dateren. Maar daarvoor zouden we door de gletsjer heen moeten boren, een moeilijke en erg dure operatie. Op basis van wat we nu weten, kunnen we stellen dat de meteoriet insloeg op een moment dat de gletsjer er al was. Het is waarschijn­lijk minder dan 3 miljoen jaar geleden gebeurd, vermoedeli­jk 12.000 à 15.000 jaar geleden aan het einde van het Pleistocee­n”, zegt glacioloog Joseph MacGregor.

The Big Freeze

Geologisch gezien is dat nog maar net geleden. Op dat moment liepen er al mensen op onze planeet rond, die aan de vooravond van de overgang van jagers-verzamelaa­rs naar landbouwer­s stonden. Daarmee komt ook het voorlopig onverklaar­bare fenomeen van de zogenaamde ‘Jonge Dryas’ in het vizier. Toen de aarde zowat 12.800 jaar geleden na de laatste IJstijd langzaam begon op te warmen, deed een onbekend gegeven onze planeet in enkele jaren tijd weer fel afkoelen. Daaruit volgde de Jonge Dryas-periode, ook bekend als The Big Freeze, die vervolgens duizend jaar duurde. In die periode verdwenen onder meer de mammoet en de Amerikaans­e Cloviscult­uur van de aardbodem. Wetenschap­pers speculeerd­en eerder al dat de inslag van een enorme meteoriet in Noord-Amerika en de ermee samenhange­nde klimaatgev­olgen voor deze plotse omslag verantwoor­delijk kan zijn. “Het is veel te vroeg om de vondst van deze inslagkrat­er aan het Jonge Dryas te linken”, benadrukke­n de betrokken auteurs. “Daarvoor moeten we eerst precies de impact van de meteoriet kunnen dateren. Maar als die rond 12.800 jaar geleden insloeg, kan de impact inderdaad als de aanstoker van de Jonge Dryas worden gezien. Dat zou de geschieden­is van de aarde en van de mens sterk veranderen. Maar dat is nu nog erg speculatie­f.”

 ?? FOTO AFP ?? De Hiawatha-gletsjer in Groenland verbergt een krater, afkomstig van een meteoriet van 31 kilometer groot.
FOTO AFP De Hiawatha-gletsjer in Groenland verbergt een krater, afkomstig van een meteoriet van 31 kilometer groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium