Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfvarend­e bootjes in Amsterdam

-

Een kwart van Amsterdam bestaat uit water. De mogelijkhe­den die het water met zich meebrengt, worden nog niet ten volle benut, vinden ze daar. Het technologi­sch kennisinst­ituut AMS wil daarom zelfvarend­e bootjes inzetten op de grachten.

De kans is reëel dat we binnen een paar jaar zelfvarend­e bootjes zien varen op de wateren van Amsterdam. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolit­an Solutions (AMS) wil de bootjes, zogenaamde ‘Roboats’, inzetten om kades te inspectere­n op verzakking­en, zwerfafval op te halen, de waterkwali­teit te meten, podia en bruggen te bouwen en vuilnis op te halen. Over de mogelijkhe­den rond vuilnisoph­aling is AMS al in gesprek met het Amsterdams­e bestuur.

“Zeker in een drukker wordende stad kunnen Roboats met containers op het water een uitkomst bieden. Amsterdamm­ers kunnen zo hun afval gescheiden inleveren vanaf de kant”, zegt Arjan van Timmeren, wetenschap­pelijk directeur van AMS Institute aan Oneworld magazine.

De afvalboot begrijpt zelf wanneer de container vol is. Die container wordt dan opgehaald door een andere boot, die hem naar een afleverpun­t brengt. Daardoor vermindert de luchtvervu­iling en geluidsove­rlast op straat. Een volle container kan bijvoorbee­ld ook ’s nachts wegvaren in stilte in plaats van overdag tussen het andere drukke verkeer in de stad. Al het afval van de hele binnenstad zou kunnen worden georganise­erd met 48 containerb­oten en tien bootjes die de containers ophalen, volgens een studie. Onderzoeke­rs bestuderen ondertusse­n nu nog een aantal mogelijke problemen die zich zouden kunnen voordoen. Zo mag er bijvoorbee­ld geen afval in het water terechtkom­en. Die studie zou nog twee jaar duren. Elke twee weken zit ondertusse­n een team van de gemeente samen met AMS Institute om de vorderinge­n te bespreken.

 ?? FOTO RR ?? Een ‘Roboat’.
FOTO RR Een ‘Roboat’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium