Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Non-stop kerkdienst om uitgewezen gezin te beschermen

-

Drie weken lang al houden honderden mensen in de Bethelkape­l in het Nederlands­e Den Haag dag en nacht een marathon-eredienst. Dat om het uitgewezen Armeense gezin dat in de kerk verblijft, te steunen. Zolang de viering bezig is, kan de politie volgens een stokoude wet de kerk niet binnenvall­en.

gezin Tamrazyan is dankbaar om de steun die het nu krijgt in de Haagse Bethelkape­l, maar begrijpt niet waarom het nu na bijna negen jaar het land moet verlaten. “Wij voelen ons hier thuis, we hebben alles hier. Ik zou niet weten hoe het zou zijn als ik mijn land kwijt geraak”, zegt de oudste dochter Hayarpi (21) aan de regionale tv-omroep West. Aan de Universite­it van Tilburg studeert ze econometri­e. Hayarpi verliet met haar vader, moeder, broer (15) en zus (19) Armenië, omdat haar vader naar eigen zeggen door zijn politieke activiteit­en gevaar liep. Dus vroegen ze in 2010 asiel aan in Nederland. Aanvankeli­jk gaf de rechter zijn goedkeurin­g, maar de staat ging in hoger beroep en na een reeks procedures kwam deze zomer het bericht van definitiev­e uitwijzing.

Kerkasiel

Sindsdien vond het gezin opvang in kerken. Eerst in Katwijk en nu al drie weken in Den Haag. Honderden vrijwillig­ers, predikante­n en bezoekers uit het hele land houden er een non-stop kerkdienst, een viering die het gezin ook bijwoont. En dat biedt hen beschermin­g, want dankzij een regel rond kerkasiel mogen politie en overheidsH­et Dankzij de (letterlijk) voortduren­de mis is het Armeense gezin beschermd tegen een politieact­ie.

geen kerkdienst onderbreke­n om mensen mee te nemen, die aan die viering deelnemen.

Het lijkt sterk dat de actie iets aan

de zaak verandert. De Nederlands­e Immigratie- en Naturalisa­tiedienst stelt dat Armenië een veilig land is. Staatssecr­etaris voor Justidiens­ten tie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) liet al weten dat de toekomst van het Armeense gezin niet in Nederland kan liggen. “Er is vastgestel­d dat ze geen recht hebben op beschermin­g.”

Ook in België?

In België bestaat er een gelijkaard­ige regel rond eredienste­n, zegt professor Kerkelijk Recht Rik Torfs. “Een eredienst verstoren is strafbaar en dat maakt het voor de politie moeilijker om binnen te vallen. Maar het hangt ook af van hoe de politie de situatie interprete­ert. Als mensen met een illegaal statuut in de kerk zijn en er wordt zo’n eredienst georganise­erd, kan het zijn dat de politie het niet opvat als een echte eredienst.”

 ?? FOTO © SHAUN HIGSON ??
FOTO © SHAUN HIGSON
 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / MARTIJN BEEKMAN ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / MARTIJN BEEKMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium