Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-gedetineer­den koken voor KdG-studenten in foodbar

Amerikaans bedrijf moet eerst vergunning aanvragen voor vijftig elektronis­che steps

- JAN STASSIJNS

Het Amerikaans­e bedrijf Lime lanceerde vrijdag zijn elektronis­che deelsteps in Antwerpen. Nog diezelfde dag werden de steps al gedeactive­erd en weggehaald, op vraag van de stad. “Er is geen vergunning”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “De aanbieder moet de procedure volgen.”

“Iedere week komen er steps bij in het straatbeel­d”, zei Jonatan de Boer van Bird, ook aanbieder van elektronis­che steps in de stad, donderdag in uw krant. Zijn woorden waren nog niet koud of Lime, een andere Amerikaans­e aanbieder van deelsteps, liet zijn wit-groene modellen los in de stad. Toch was het een valse start. De stad vroeg Lime op de dag van de lancering om alle steps van het openbaar domein te halen. “Er is geen vergunning aangevraag­d en dus ook geen toegekend”, zegt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “We hebben in Antwerpen een reglement dat gevolgd moet worden.”

Lime reageerde snel en haalde alle steps vrijdag weg. “We vinden overleg met de lokale overheden belangrijk”, zegt Benjamin Barnathan, generalman­ager van Lime in België. “Dat betekent dus ook dat we de lokale reglemente­n willen en zullen volgen. We zijn welkom in de stad, maar moeten het reglement volgen. We gaan de vergunning zo snel mogelijk aanvragen.” De steps van Lime werden vrijdag ook in Brussel geïntroduc­eerd. Daar bleven ze wel actief. Van zodra de vergunning voor Lime in Antwerpen is goedgekeur­d, heeft de Scheldesta­d een tweede deelsystee­m voor elektrisch­e steps, naast Bird. De kleur is anders, maar het concept is hetzelfde. Met een app kunnen gebruikers de locaties van de steps terugvinde­n op een kaart. Ze kunnen de step ontgrendel­en en aan het einde van de rit de step om het even waar in de stad achterlate­n. Ook de prijs is dezelfde: 1 euro voor het activeren en daarna 0,15 euro per minuut.

Er zijn ook kleine verschille­n. Zo zijn de deelsteps van Lime beschikbaa­r van 7 tot 22u, in plaats van tot 21u. Ook de steps zijn ietwat anders. Bij Lime halen ze een snelheid van 24 kilometer per uur en houdt de batterij het 50 kilometer vol. Bird-steps halen 18 kilometer per uur en kunnen met een volle batterij 80 kilometer afleggen.

Koen Kennis (N-VA) Schepen van Mobiliteit “We hebben in Antwerpen een reglement dat gevolgd moet worden.” Benjamin Barnathan General-manager Lime “We zijn welkom in de stad, en zullen de vergunning aanvragen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een Lime-step in de Antwerpse binnenstad. Vrijdagvoo­rmiddag kon u ze zien, na de middag werden ze al weggehaald.
FOTO VICTORIANO MORENO Een Lime-step in de Antwerpse binnenstad. Vrijdagvoo­rmiddag kon u ze zien, na de middag werden ze al weggehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium