Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn diep bedroefd maar ook opgelucht”

Vermiste telg uit Nederlands­e hotelfamil­ie Van der Valk geïdentifi­ceerd: ze lag al 17 jaar in anoniem Belgisch graf

- DIRK COOSEMANS

Zeventien jaar hoopten ze dat hun moeder, echtgenote toch misschien gewoon vertrokken was en elders een ander leven had opgebouwd. Gisteren kwam de slag hard aan in het Nederlands­e gezin Van Der Valk. Moeder Corrie lag al die tijd in een anoniem graf in Bois-le-Villers in de Naamse Ardennen, ze pleegde wellicht zelfmoord. “Wij zijn met het gezin bij elkaar en willen het samen verwerken”, meldt dochter Sandra.

In Nederland was het in 2001 maandenlan­g groot nieuws: Corrie van Der Valk, toen 58, telg uit de gelijknami­ge hoteldynas­tie die 98 hotels bezit, was vermist. De vrouw, moeder van zes kinderen, had die ochtend van 7 januari nog een koffietje gedronken met haar man van wie ze aan het scheiden was. Daarna was ze verdwenen. Allerlei hypotheses werden geopperd. De speurders verdachten haar man Nico. De nakende scheiding zagen ze als mogelijk motief. Nico verdween drie weken achter de tralies maar hield zijn onschuld staande en werd opnieuw vrijgelate­n. De vrouw was de weken voor haar verdwijnin­g ook depressief en ze maakte plannen om te verhuizen naar een sekte in India. Er was ook sprake van een duikvakant­ie in Egypte. Maar ze werd er nergens aangetroff­en. Het werd stil rond de zaak. Echtgenoot Nico werd in 2003 officieel buiten verdenking gesteld. En in 2008 verklaarde het gerecht in Nederland Corrie van Der Valk officieel dood. Maar eigenlijk werd er niets meer van haar vernomen. Ze bleef spoorloos en de zaak bleef onopgelost. Tot nu.

Op de sporen lopen

Deze zomer besliste de Cel Vermiste Personen in ons land om te starten met de opgraving van anonieme lichamen die her en der op kerkhoven in het hele land begraven liggen. Eén lichaam van een vrouw op het kerkhof van Bois-le-Villers interessee­rde hen. De vrouw was op 7 januari 2001 omgekomen in Lustin, vlak bij Dinant. De vrouw liep in de schemering op de sporen toen een trein naderde. “De treinbestu­urder trok nog aan de noodrem. Maar het was te laat”, klinkt het bij de speurders.

De vrouw was op slag dood. Ze had geen identiteit­skaart maar wel Frans en Belgisch geld op zak, een badge uit een Parijs hotel én een treinticke­t. Desondanks kon het verminkte lichaam niet geidentifi­ceerd worden. Er kwam nog een oproep tot getuigen op de Franstalig­e zender RTBF, maar die haalde niks uit. Geen tips. Het lichaam werd begraven in een anoniem graf. De link met de verdwijnin­g van de Nederlands­e vrouw is vreemd genoeg nooit gelegd, hoewel die op dezelfde dag verdween. “De speurders toen keken vooral naar Frankrijk. Ze dachten dat het slachtoffe­r een Franse was, omwille van de hotelbadge en het geld.”

Zelfmoord of ongeval?

Maar nu, zeventien jaar later, zorgde een DNA-staal van de beenderen wonderwel voor een match met een staal uit de DNAdataban­k voor vermiste personen waarover de Belgische politie sinds juli dit jaar kan beschikken. De vrouw was geïdentifi­ceerd. Het was Corrie van Der Valk die al zeventien jaar vermist was en dus al op de dag van haar verdwijnin­g omgekomen is.

Wat de vrouw bezield heeft om die heel rare heen- en bijna-terugreis te maken op 7 januari is niet duidelijk. “We gaan opnieuw onderzoeke­n hoe die vrouw in Lustin terechtkwa­m”, zegt procureur Vincent Macq van Namen. “Kende ze hier iemand? Was het zelfmoord of een ongeval? Of was er iets anders waarom gebeurde wat er gebeurd is. Samen met de Nederlands­e collega’s zullen we de zaak opnieuw onderzoeke­n.” De meest aannemelij­ke piste tot nu toe is die van de zelfmoord. Nederlands­e speurders zakten gisteren naar ons land af om de zaak met hun Belgische collega’s te bespreken. Daarna werd de Nederlands­e familie ingelicht. “Wij zijn diep bedroefd maar ook opgelucht dat er een einde is gekomen aan een lange periode van onzekerhei­d”, zei dochter Sandra in een mededeling. “We hopen dat de Belgische Justitie het stoffelijk overschot binnenkort zal vrijgeven om mama een eerbiedwaa­rdige begrafenis te geven, zodat we definitief afscheid van haar kunnen nemen. De politie heeft tegenover ons verklaard dat Corrie van Der Valk naar alle waarschijn­lijkheid door zelfdoding om het leven gekomen is. De familie kwam ook nog even terug op de – onterechte, zo blijkt nu – arrestatie van papa Nico. “Jarenlang zijn wij geconfront­eerd met allerlei geruchten en zeer veel media-aandacht voor de vermissing, hetgeen ook iedere keer veel verdriet met zich meebracht. Wij vragen als familie, nu er duidelijkh­eid is, of wij in alle rust het verlies mogen verwerken. Tot slot willen wij iedereen die jarenlang met ons heeft meegeleefd bedanken, net als voor alle lieve reacties die we hebben ontvangen.”

Wie met levensvrag­en zit, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1­813.be

Sandra

Dochter van Corrie “We hopen dat het stoffelijk overschot binnenkort vrijgegeve­n wordt zodat we mama een eerbiedwaa­rdige begrafenis kunnen geven en definitief afscheid van haar kunnen nemen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Corrie van der Valk.
FOTO BELGA Corrie van der Valk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium