Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog 135 anonieme lichamen komen in aanmerking voor opgraving

-

Net als Corrie van der Valk zijn sinds 1975 nog 135 andere anonieme mannen en vrouwen begraven, her en der in ons land. De Cel Vermiste Personen zal trachten om zo veel mogelijk van die stoffelijk­e resten alsnog te identifice­ren.

De identifica­tie van Corrie van der Valk is het tweede grote succes van de Cel Vermiste Personen in korte tijd. “De Vietnamese vrouw uit Geluwe die vermoord en verkoold was, konden we al identifice­ren. En nu deze zaak. Dat gebeurde allemaal dankzij de DNA-bank voor vermiste personen waar we sinds juli dit jaar over beschikken”, klinkt het. “In het geval van Corrie van der Valk hadden we eigenlijk geen enkel aanknoping­spunt meer. Het dossier was vernietigd nadat men toen, zo veel jaren geleden, had geoordeeld dat het wellicht om een zelfmoord ging. We hebben haar eigenlijk op goed geluk opgegraven. Het resultaat kon niet beter zijn.”

De veelgeprez­en maar zwaar onderbeman­de Cel Vermiste Personen, die met een tiental personen de boel draaiende houdt, zal de komende maanden en jaren nog meer zaken proberen op te lossen met gebruik van de databank. “We nemen het erbij omdat nabestaand­en het recht hebben te weten wat er met hun familielid gebeurd is, zelfs als het heel lang geleden is.” Het merendeel van de anoniem begraven mensen zijn mannen. De vrouwen vormen een kleine minderheid. Anonieme lichamen worden steeds begraven op het kerkhof van de gemeente waar ze aangetroff­en zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium