Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Battle Droïds Crew ‘s werelds beste breakdance­rs

Battle Droids Crew weerstaat “Russische arrogantie” en wint goud op WK Breakdance in Frankrijk

- REBECCA VAN REMOORTERE (jas)

Een wereldkamp­ioenschap breakdance winnen met een gebroken pols, bij de Battle Droids kunnen ze dat. Voor de tweede keer ging de crew met het goud aan de haal op het WK. “Misschien heeft die gebroken pols zelfs in ons voordeel gespeeld”, zegt coach Sam Revell (31).

In de finale van de Battle Of The Year, het WK Breakdance afgelopen weekend in Frankrijk, kwamen de Battle Droids oog in oog te staan met hun Russische tegenstand­ers in de leeftijdsc­ategorie -16 jaar.

“Onze ‘b-boys’ zijn bekend om hun moves, maar wat die Russen daar deden, dat hadden wij nog nooit gezien”, vertelt de coach van de Battle Droids, die allemaal tussen 13 en 15 jaar zijn.

“Die gasten waren een halve kop kleiner dan onze jongens, maar deden ongeloofli­jk moeilijke bewegingen zoals draaien op de puntjes van hun elleboog op een harde vloer. Ik train al lang jongeren, maar ik was enorm onder de indruk van die Russen. Ook mijn jongens waren omvergebla­zen, maar ze bleven bij de les. De finale gebeurt in battlevorm waardoor de twee groepen moeten antwoorden op elkaars moves. De Russen spraken onze jongens aan in het Russisch en daagden ze uit, in een battle mag je arrogant zijn, maar zij gingen er eigenlijk over.”

‘Maflex’

De jongens van de Merksemse crew waren dan wel van hun sokken geblazen, ze hielden meer dan stand. “Het is ongeloofli­jk hoe ze gereageerd hebben en zich niet uit hun lood lieten slaan. Zowel psychologi­sch als technisch in hun choreograf­ie hebben ze zichzelf bewezen. Mijn jongens zijn echte krijgers.”

Een van die krijgers is Maren – of ‘b-boy Maflex’ zoals hij in het wereldje bekendstaa­t. Hij brak een week voor het wereldkamp­ioenschap zijn pols. “Ik was met een paar andere jongens in de Verenigde Staten toen ik het nieuws hoorde”, zegt Sam. “Onze choreograf­ie was al maandenlan­g klaar, dus ontstond er even paniek. Dinsdag keerden we terug van de Verenigde Staten en vrijdag moesten we alweer vertrekken naar Frankrijk voor het WK. Dinsdag en woensdagav­ond kwamen we dan samen om te trainen en nog een paar zaken en details aan te passen.”

Gelukkig zijn de Battle Droids het gewend hard te moeten werken. Ze trainen minstens drie keer per week en doen op andere dagen vaak aan krachttrai­ning.

Beste ‘b-boys’

Eind goed al goed dus, ook met de plaaster. “Maren heeft heel goed werk geleverd. Hij kan gelukkig veel moves op één hand. algemeen coördinato­r van het OWC. “Maar er komen nog acties aan voor een breder publiek. We hebben al duizenden mensen weten te inspireren. We merken dat er meer interesse is in onze activiteit­en, Hij is een van onze beste ‘b-boys’ en heeft een goede indruk nagelaten. Die plaaster heeft misschien zelfs in ons voordeel gespeeld.”

Terug naar de Verenigde Staten

Winst op de Battle Of The Year betekent niet alleen een trofee voor de jongens. “Ze krijgen ook allemaal nieuwe kleren van een sponsor. Maar nog belangrijk­er is dat die winst veel deuren opent en uitnodigin­gen met zich meebrengt maar dat het vaak beperkt is tot ‘proeven’ van ons aanbod. We willen dus nog meer mensen stimuleren om er ook verder mee te gaan en het te integreren in het dagelijks leven, zodat we samen voor andere belangrijk­e competitie­s. De komende tijd zetten we de wedstrijde­n wel voor een groot deel on hold om verder te werken aan nieuwe moves voor volgend jaar. Onze jongens spenderen normaal gezien bijna zo goed als elk weekend in het buitenland voor competitie­s of optredens. Binnenkort trekken we trouwens ook nog terug naar de Verenigde Staten.” meer verantwoor­delijkheid nemen voor onze eigen gezondheid. Klimaatopw­arming is actueler dan ooit, maar als we zelf geen initiatief nemen, verandert er weinig. Daarom willen we als nieuw moto ‘plant jaarlijks een boom’ meegeven. Stel dat vanaf nu elke mens op zijn verjaardag een boom of struik zou planten. Het gaat niet om die ene boom op zich, maar uit het bos(je) dat eruit voortkomt. Onze droom is dat elke buurt een eigen voedselbos­je heeft waar ze samen voedsel kunnen plukken en delen. Dat zal de drempel tussen mensen verkleinen en lokaal voedsel stimuleren, wat leidt tot gezonder eten en leven.”

Voor de het veertigjar­ig bestaan organiseer­t het OWC ook een feestelijk­e workshop, op 6 december in danszaal Bluepoint in Berchem. Er vindt een Move!-workshop plaats, een vorm van bewegingsm­editatie.

www.owc.be

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De groep die goud won op het WK Breakdance in Frankrijk. Maren, met rode broek, moest zelfs met een gebroken pols deelnemen. Coach Sam Revell (rechts) is dan ook trots: “Deze overwinnin­g opent deuren en brengt uitnodigin­gen voor grote competitie­s met zich mee.”
FOTO RR De groep die goud won op het WK Breakdance in Frankrijk. Maren, met rode broek, moest zelfs met een gebroken pols deelnemen. Coach Sam Revell (rechts) is dan ook trots: “Deze overwinnin­g opent deuren en brengt uitnodigin­gen voor grote competitie­s met zich mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium