Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gerechteli­jke primeur: parket sluit voor het eerst deal over celstraf

- (vdaa)

Maurice De Velder (58, foto), vastgoedin­vesteerder en voormalige topman van de failliete mediagroep rond P-magazine, werd in april 2009 door het Antwerpse hof van beroep veroordeel­d tot twee jaar cel met uitstel en 375.000 euro boete, waarvan 125.000 euro effectief, wegens valsheid in geschrifte, misbruik van vennootsch­apsgoedere­n en witwasprak­tijken. Het hof verklaarde ook een bedrag van 1.064.127 euro verbeurd. De Velder ging akkoord om die zware boetes te betalen en ontliep zo een beroepsver­bod van tien jaar en een effectieve gevangenis­straf van drie jaar. In eerste aanleg werd hij nog tot vier jaar effectief veroordeel­d, maar het parket ging na die veroordeli­ng alsnog in onderhande­ling met de witteboord­encriminee­l. Het was de eerste schikking.

Later kocht ook de socialisti­sche topman Guy Peeters een fraudeproc­es af.

Het bekendste en beruchtste voorbeeld van de minnelijke schikking is de zaak-Omega Diamonds. De toplui van het bedrijf ontdoken voor tientallen miljoenen euro aan belastinge­n, door diamanten massaal in het zwart te verhandele­n. De kopstukken van het bedrijf konden een correction­eel proces vermijden door een deal te sluiten met het Antwerpse parket. De heren van Omega Diamonds betaalden een recordbedr­ag van 160 miljoen euro om van het parket verlost te zijn.

Het parket van Antwerpen sloot ook heel wat minnelijke schikkinge­n met zakenlui die frauduleuz­e kasgeldcon­structies hadden opgezet. Zo betaalden de families achter het Herentalse radiatoren­bedrijf Henco 100 miljoen euro om aan vervolging te ontsnappen, en de stichters van Massive 82 miljoen euro.

Het Antwerpse gerecht maakte ook jarenlang jacht op de Nederlands­e beursgoero­e Louis Reytenbagh (foto), een man die het niet-betalen van belastinge­n tot hogere kunst heeft verheven. Reytenbagh verdiende honderden miljoenen met beursspecu­latie. Hij woonde overal en nergens, maar bleek nergens ter wereld belasting te betalen, terwijl hij en zijn familie in werkelijkh­eid woonden in en werkten vanuit Antwerpen en Brasschaat. Na een jarenlange juridische loopgraven­oorlog besloot Reytenbagh om een minnelijke schikking te sluiten met het parket. Hij kocht zijn proces af door 52 miljoen af te rekenen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JOS VERHOOGEN ??
FOTO JOS VERHOOGEN
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium