Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Flopkraak’: daders moeten vluchten zonder buit na mislukte plofkraak

Geld in Borsbeek onbruikbaa­r door veiligheid­ssysteem, veel rook in bankkantoo­r

- SAM REYNTJENS, THEO DERKINDERE­N

Twee mannen hebben gisterenoc­htend een plofkraak proberen plegen op een bankkantoo­r in Borsbeek. Het beveiligin­gssysteem deed wat het moest doen en de plofkraker­s sloegen op de vlucht zonder buit.

De meeste buren merkten niets van wat er zich gisterenoc­htend rond 4u afspeelde in de Schanslaan in Borsbeek. “Veel lawaai maakten ze niet, anders zou iedereen wel wakker geworden zijn”, zegt iemand. “Het is wel schrikken dat gangsters uitgereken­d onze straat uitkiezen om zulke feiten te plegen.” Alleen de man die boven het Argentaban­kkantoor lag te slapen, werd gewekt door een knal. “Hij was toch luid genoeg om mij wakker te krijgen”, reageerde hij.

Het ging niet om een gasexplosi­e zoals normaal bij een plofkraak het geval is. Vermoedeli­jk werd de bovenbuur gewekt door de verfpatron­en die door het gasdetecti­esysteem ontploften. “Op het moment dat het gas werd gedetectee­rd, zijn er in de automaat verfpatron­en afgegaan en is het geld besmeurd”, legt Lentle Jespers van het parket van Antwerpen uit.

Utrechts misdaadmil­ieu

De daders beseften op dat moment waarschijn­lijk onmiddelli­jk dat hun plofkraak op een flop uitgedraai­d was. De bovenbuur zag hen volgens de politie wegvluchte­n naar een rode auto. “De twee verdachten zijn gevlucht in de richting van de Herentalse­baan”, aldus Jespers.

Ze zouden goed zichtbaar zijn op de camerabeel­den van het Borsbeekse bankfiliaa­l. Het labo kwam gisterocht­end ter plaatse voor een sporenonde­rzoek en het onderzoek naar de kraak is in handen van de federale gerechteli­jke politie.

Er wordt niet uitgeslote­n dat de daders ook nu gelieerd zijn aan de grote organisati­e uit het Utrechtse misdaadmil­ieu die

zich al geruime tijd gespeciali­seerd heeft in het plegen van plofkraken in Nederland, Duitsland en ons land.

Dat over de landsgrenz­en gekeken wordt, is geen verrassing. Recent werd in Nederland op vraag van de Antwerpse onderzoeks­rechter nog een negende verdachte opgepakt als mogelijk lid van een bende die verantwoor­delijk gehouden wordt voor zes plofkraken, onder meer die in Boechout op 13 juni. Acht andere verdachten zitten al maanden in de cel, vier in Nederland en vier in België.

Herstellin­g

In het geviseerde bankkantoo­r werd gisteren de schade opgemeten en gingen de deuren gewoon open. Behalve een rookgeur was er in het kantoor niet veel te merken. “Er is alleen schade aan de ATM (de geviseerde bankautoma­at, red.)”, aldus Christine Ghekiere, woordvoers­ter van Argenta. “Die zal in de loop van de komende dagen worden hersteld.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BFM ?? De brandweer houdt de rook in bedwang die na de ontploffin­g van de verfpatron­en was ontstaan. Het kantoor ging gisteren gewoon open.
FOTO BFM De brandweer houdt de rook in bedwang die na de ontploffin­g van de verfpatron­en was ontstaan. Het kantoor ging gisteren gewoon open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium