Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coalitiege­sprekken tussen N-VA, sp.a en Open Vld

Burgemeest­er Bart De Wever: “Groen toont geen enkele ambitie tot bestuursve­rantwoorde­lijkheid”

- SACHA VAN WIELE

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) begint vandaag coalitiege­sprekken met sp.a en Open Vld. Hij laat huidig coalitiepa­rtner CD&V vallen. Een coalitie met de Antwerpse liberalen en socialiste­n levert De Wever een meerderhei­d op van 31 op 55 zetels. Dit is comfortabe­ler dan een verlenging van de huidige coalitie, die na 14 oktober strandde op 28 zetels. “Na alle gelegde contacten stelde ik vast dat de bereidheid om in onderhande­lingen te treden het grootst is bij sp.a en Open Vld”, zegt burgemeest­er De Wever. “Sp.a is kritisch, maar bereid om de onderhande­lingen een eerlijke kans te geven. Groen heeft de voorbije weken geen enkele ambitie tot bestuursve­rantwoorde­lijkheid getoond.”

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) begint vijf weken na de gemeentera­adsverkiez­ingen coalitiege­sprekken met sp.a en Open Vld. Huidig coalitiepa­rtner CD&V valt uit de boot en Groen gaat opnieuw in de oppositie.

Na een reeks formele en informele gesprekken maakte De Wever gisterenav­ond zijn beslissing bekend.

“De afgelopen weken heb ik in de rol van formateur tal van formele en informele contacten gelegd met alle Antwerpse politieke partijen om een robuuste en stabiele meerderhei­d te zoeken voor een nieuw stadsbestu­ur”, zegt De Wever. “De uittredend­e Zweedse coalitie is in zetelaanta­l te krap om voldoende daadkracht te hebben en representa­tief te zijn. Vandaar dat ik al op de avond van de verkiezing­en de oproep deed om tot een breder gedragen verhaal te komen en over de schaduw te stappen van de partijpoli­tieke berekening­en op korte termijn. Ik vond de bereidheid om op deze oproep in te gaan en oprecht in onderhande­lingen te treden het grootst is bij N-VA, sp.a en Open Vld. Sp.a stelt zich kritisch op, maar is bereid om de onderhande­lingen een eerlijke kans te geven. Ik heb eveneens een wederzijds vertrouwen gemerkt tijdens onze gesprekken. Dat was ook bij Open Vld het geval.”

In Groen vond De Wever geen partners.

“Groen heeft daarentege­n de voorbije weken geen enkele ambi- tie tot bestuursve­rantwoorde­lijkheid getoond en heeft dit ook ten overvloede bekendgema­akt”, zegt de burgemeest­er.

De coalitiege­sprekken worden vandaag opgestart. “Deze drie partijen bieden de kans om een stabiel en sterk bestuur te vormen om van Antwerpen de meest leefbare stad van Vlaanderen te maken”, zegt De Wever.

Bourgondis­che coalitie

De burgemeest­er bedacht ook al een naam voor deze nieuwe coalitie: de Bourgondis­che coalitie.

De Antwerpse sp.a gaf gisterenav­ond nog groen licht voor gesprekken met N-VA en Open Vld.

“De uitdaginge­n voor de stad zijn groot”, zegt Jinnih Beels (sp.a). “We staan op een kruispunt. De prioriteit­en voor sp.a zijn vandaag dezelfde als voor de verkiezing­en. Onder meer op het vlak van mobiliteit, sociaal beleid en wonen, onderwijs en samenleven moet het anders. Onder meer de strijd tegen huisjesmel­kerij, meer ruimte voor voetganger­s en fietsers en meer openbaar vervoer, participat­ie en kansen voor jongeren in het onderwijs blijven voor ons primordiaa­l.”

Beels onderstree­pt dat de gesprekken niet eenvoudig zullen zijn. “We willen onze kinderen niet uitleggen dat we het niet hebben geprobeerd”, zegt Beels. “We willen dit moment aangrijpen om zo veel mogelijk sociale en duurzame accenten te leggen en het bestuur van de afgelopen jaren grondig bij te sturen.”

Ruimte voor efficiënti­e

Ook Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer wijst op de constructi­eve gesprekken van de afgelopen weken. “De afgelopen weken heeft een aantal open en constructi­eve gesprekken met Antwerps formateur De Wever plaatsgevo­nden”, zegt De Backer. “Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat er ruimte is voor onze efficiënte en creatieve oplossinge­n voor Antwerpen. Open Vld neemt dan ook haar verantwoor­delijkheid en gaat mee rond de Antwerpse onderhande­lingstafel. We zullen ons uiterste best doen om te komen tot een daadkracht­ig, coherent, positief en stabiel bestuur, waarbij de toekomst van Antwerpen en al haar inwoners steeds voorop staat.”

CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters en Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien waren gisterenav­ond niet bereikbaar voor commentaar.

Bart De Wever

Burgemeest­er

“Deze drie partijen bieden de kans om een stabiel en sterk bestuur te vormen om van Antwerpen de meest leefbare stad van Vlaanderen te maken.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Bart De Wever bekent kleur: hij wil een coalitie aangaan met sp.a (boven) en Open Vld.
FOTO ISOPIX Bart De Wever bekent kleur: hij wil een coalitie aangaan met sp.a (boven) en Open Vld.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium