Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Misschien scheelt er wel iets aan die tekst

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het N-VA-partijbest­uur liet maandag nog eens weten dat het VN-migratiepa­ct “zeer problemati­sch” is. De tekst staat haaks op de visie van N-VA. Eerder had Charles Michel al beloofd het pact te zullen tekenen. In N-VA-kringen was toen geen protest te horen, maar nu zit de premier dus in nesten. Hij maakt zich voor de internatio­nale gemeenscha­p belachelij­k als België het pact niet tekent. Maar als hij dat wel doet, riskeert hij een regeringsc­risis. Is er een uitweg? Die is er: Michel kan het pact goedkeuren maar er een interpreta­tieve nota voor België aan toevoegen. Ook andere landen overwegen dat. Nog andere, doorgaans met een rechtse regering, tekenen het pact zeker niet, Frankrijk dan weer zeker wel. En zo wordt een document dat bedoeld was om de wereld te verenigen rond enkele principes over de aanpak van migratie, een splijtzwam van je welste.

Dat komt in de eerste plaats omdat migratie de wereld nu eenmaal in twee kampen verdeelt. De ‘linksen’ willen iedereen binnenlate­n, de ‘rechtsen’ willen iedereen buiten, dat zijn de uiterste tegenstell­ingen. Alles wat over migratie gezegd en geschreven wordt, belandt in een van die twee kampen en wordt vervolgens voorwerp van een stellingen­oorlog waarin niemand een duimbreed toegeeft en die dus nooit tot een oplossing voor welk probleem dan ooit kan leiden.

In de tweede plaats zou er ook weleens iets aan het pact zelf kunnen schelen. Het is zonder meer positief dat een wereldorga­nisatie in deze tijden een tekst over migratie publiceert, een probleem waar zowat alle regeringen van de wereld mee worstelen. Maar als je een tekst aflevert die alleen maar méér verdeeldhe­id zaait, dan kun je het beter laten. Volgens de ene stelt de tekst migratie veel te positief voor en toont hij geen respect voor mensen die zich zorgen maken over de instroom van vreemde mensen in hun land. Volgens de andere vraagt hij juist het nodige respect voor de migranten en zet hij terecht de economisch­e voordelen van migratie in de verf. Iedereen leest er zijn eigen waarheid in. Misschien is de tekst gewoon te ambitieus en was het beter geweest een deeldomein van de problemati­ek te belichten: de strijd tegen mensensmok­kelaars, de aanpak van transmigra­nten, investerin­gen in de landen van herkomst om migratie tegen te gaan… Dan had dit pact kunnen bijdragen tot een oplossing voor sommige facetten van het wereldwijd­e probleem. Nu is het een maat voor niets. Nee, erger nog: het heeft de tegenstell­ingen in de wereld alleen maar groter gemaakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium