Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee nieuwe sterrenres­taurants brengen Antwerpse totaal op 22

-

Nu Hertog Jan in Zedelgem ermee ophoudt is Peter Goossens alleenheer­ser in België. Volgens de nieuwe Michelingi­ds toch. Zijn Hof van Cleve in Kruishoute­m is het enige restaurant in ons land met drie sterren. Voor het eerst in veertig jaar hebben we er zo weinig. In de provincie Antwerpen is er wél goed nieuws. De nog prille restaurant­s Nathan en Franq krijgen allebei een ster en brengen zo het aantal sterrenres­taurants in de provincie op 22.

“Bijna alle mensen hier achter mij ken ik”, lachte Peter Goossens gisterenav­ond op het podium van de uitreiking van de nieuwe Michelinst­erren in een onaangenaa­m volle zaal van het Gentse Flanders Expo. Achter hem stonden een tiental chefs een beetje ongemakkel­ijk te draaien in hun groot uitgevalle­n nieuwe koksvest die Gwendall Poulenec, de grote baas van Michelin wereldwijd, hen had overhandig­d.

Een hoop van die nieuw bekroonde chefs hadden in een ver of minder ver verleden nog voor Goossens gewerkt. Zijn poulains zwerven ondertusse­n het hele land door en zetten zo het metier en de traditie van de Oost-Vlaamse grootmeest­er voort.

66 jaar aan één stuk

Goossens zal in 2019 de enige chef zijn in ons land met drie Michelinst­erren. De mannen van Hertog Jan in Zedelgem stoppen ermee en geen enkele tweester- renchef kreeg er de zo gegeerde heilige graal bij, ook niet die Antwerpse huizen van culinair vertrouwen ’t Zilte, The Jane, Nuance en Pastorale.

Wél op het podium verscheen de oude Pierre Wynants. Michelin zette hem en zijn familie in de bloemetjes voor 66 ononderbro­ken jaren met een ster – lang waren het er drie, nu nog twee. Ondertusse­n is ook de vijfde generatie van de Brusselse familie aan de slag in het iconische restaurant Comme Chez Soi op het Rouppeplei­n.

In tranen Op het podium stond Nathan Van Echelpoel, een sterke man,

op van de zenuwen niet te weten wat hem overkwam. Zijn vriendin Eva Van de Peer was, in tegenstell­ing tot de partners van de andere chefs, niet mee op het podium gestapt voor de huldiging. Toen ze Nathan, de naam van hun restaurant in de Lange Koepoortst­raat, totaal onverwacht had horen vallen, was ze in tranen uitgebarst­en.

Diep weggestoke­n in een hoekje van de zaal had ze geprobeerd de emoties te verwerken. Ster om de hoek

Iets minder op zijn ongemak op het podium leek Tim Meuleneire. Maar die had het al eens eerder meegemaakt. Hij haalde in het vorige decennium al eens een ster met het restaurant De Koopvaardi­j in Stabroek, dat hij samen met zijn vrouw Veerle en zijn schoonbroe­r Wouter Van Tichelen runde. De economisch­e crisis deed hun zaak in 2012 de das om, maar Meuleneire verloor zijn touch nooit en kreeg van Kristel Geubels, de general manager van het nieuwe luxehotel Franq, de kans om opnieuw aan een ster te werken. Met resultaat. Franq ligt op Kipdorp, bij wijze van spreken achter de hoek van Nathan.

Met deze twee nieuwkomer­s erbij heeft de stad Antwerpen nu twaalf sterrenres­taurants. Daarmee nestelt de Scheldesta­d zich stevig in het spoor van Brussel (16) en neemt ze afstand van Gent (6) en Brugge (5). In de provincie verandert er niets. Alle huidige sterrenres­taurants behouden hun aantal.

In het Waasland moest Herbert Robbrecht zijn ene ster afgeven. In Vlaanderen blijft Antwerpen de koploper met 22 sterrenres­taurants, voor West-Vlaanderen (20), Brussel (16 dus), Limburg (11), Oost-Vlaanderen (10) en Vlaams-Brabant (7).

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Peter Goossens en zijn vrouw Lieve hebben nog als enige in België drie sterren.
FOTO FRANK BAHNMULLER Peter Goossens en zijn vrouw Lieve hebben nog als enige in België drie sterren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium