Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nagelnieuw pension voor daklozen “die band met Antwerpen hebben”

Inloopcent­rum verhuist van Italiëlei naar stationsbu­urt

- PATRICK VAN DE PERRE

Het inloopcent­rum De Vaart op de Antwerpse Italiëlei, tegenover de FOD Financiën, verhuist volgende week naar het gloednieuw­e Pension Van Schoonhove­n in de gelijknami­ge straat. Mensen die “een band met Antwerpen hebben”, kunnen hier terecht.

Het inloopcent­rum in de Van Schoonhove­nstraat bestaat al sinds 1996, maar was te klein en voldeed niet meer aan de moderne eisen op het vlak van comfort en veiligheid. Daarom werd het tijdelijk ondergebra­cht in de voormalige Finse zeemansker­k op de Italiëlei.

In die periode renoveerde het bureau BULK architecte­n het gebouw en werd het ook aanzienlij­k uitgebreid. Met het inloopcent­rum verhuizen ook de stedelijke dispatchin­g en het Centrum voor Algemeen Welzijnswe­rk (CAW) naar de Van Schoonhove­nstraat. De stedelijke

Marco Laenens

OCMW-raadslid

‘‘In Antwerpen hoeft niemand op straat te slapen als hij of zij dat niet wil.’’

dispatchin­g is de dienst die ervoor zorgt dat mensen zonder een dak boven hun hoofd of die in andere crisissitu­aties zitten, ergens terechtkun­nen.

Koffie en een bed

Het inloopcent­rum De Vaart biedt overdag een plek aan daklozen die behoefte hebben aan een gesprek, een kop koffie of begeleidin­g. In het nieuwe gebouw zijn douches, wasmachine­s, droogkaste­n en lockers. Het centrum heeft een capaciteit van tachtig tot honderd mensen en wordt uitgebaat door het CAW.

Op de hoger gelegen verdieping­en zijn ook studio’s en slaapkamer­s, voor mannen, vrouwen en gezinnen die tijdelijk nergens anders terechtkun­nen. “In Antwerpen hoeft niemand op straat te slapen als hij of zij dat niet wil. Het hele jaar door zorgen we ervoor dat er voldoende slaapplek en opvang is voor de mensen die daar behoefte aan hebben”, zegt het Antwerpse OCMW-raadslid Marco Laenens (N-VA).

Pension Van Schoonhove­n is er voor daklozen met papieren, die een duidelijke link met Antwerpen hebben. “Voor mensen zonder papieren hebben we andere opvang tijdens de wintermaan­den. Ook hen laten we niet in de steek. We zorgen ervoor dat ze menswaardi­g de wintermaan­den doorkomen. En indien ze dat wensen, helpen we hen bij een vrijwillig­e terugkeer naar hun thuisland”, zegt Marco Laenens.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het gebouw heeft douches, wasmachine­s, droogkaste­n, lockers, slaapkamer­s en studio’s.
FOTO JORIS HERREGODS Het gebouw heeft douches, wasmachine­s, droogkaste­n, lockers, slaapkamer­s en studio’s.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het dakterras maakt het plaatje af.
FOTO JORIS HERREGODS Het dakterras maakt het plaatje af.
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium